Klubélet: Beszámoló a Speccyalista Nap 2005-ről

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (30 szavazatból)

2005. november 26-án ismét nagyszabású rendezvényen gyűltünk össze, mi, hazai ZX Spectrum rajongók. Már az előkészületek is nagy izgalommal teltek, hosszas időpont egyeztetés után találtuk ki és szerveztük meg a nagy napot.
A helyszín a szokásos helyen, egy nagyobb teremben volt. Kora délután megérkeztek az első TV-k és Spectrumok, majd rövidesen megtelt a terem nyüzsgő élettel.
Minden asztalon történt valami érdekes, hol egy játékprogram betöltését lehetett hallani, hol joystickok recsegtek, de akadt asztal, ahol a hardverek mágusai mutatták be gépeiket. A billentyű fólia cseréje rutinmunka, de akadt, aki javítást is elvégzett. Láthattunk egy-két meglepő dobozolású Spectrumot. Egy aktatáskányi kazettával képviseltette magát a WSS, a Flash Beer Trilogy, a TV-Game mellett a legújabb játékuk, a Ghost Castles is itt volt először látható és elérhető. Az egyik asztalon ismerősként viszontláthattuk egy Z80 processzor alapú HT-1080Z számítógépet, amely a 2004-es Mega Party-n debütált egy Galaxy Invasion játékkal és a hatalmas sikernek köszönhetően nem lehetett most se kihagyni. Bár szép csendben, de volt mutatóba egy Commodore 64SX gép is, amely a felejthetetlen Wizards of Wor játékkal szerzett örömteli pillanatokat.
A háttérben kivetítőn futó, 80-as éveket felidéző videóklippek tették a környezetet igazán hangulatossá. A gyorsan szárnyaló órák után kora este következett az egyik legizgalmasabb rész, a Speccyalista Teszt 2 kitöltése. Már az első alkalommal is kiderült, milyen sok nehéz kérdést lehet feltenni a ZX Spectrummal kapcsolatban, de ami itt következett, az több volt, mint meglepő. Korábban minden résztvevő küldött kérdést, amelyet érdekesnek, nehéznek vagy csak egyszerűen meglepőnek talált és ezek közül válogatva készült el a tesztlap. A több, mint 25 kérdés alaposan megizzasztott mindenkit. Ezt követően, amíg a teszt kiértékelése tartott visszatérhettünk a Spectrumokhoz és folytatódhatott az izgalmas jövés-menés, majd a díjátadás következett a legjobb eredményt elértek részére. Egy pillantra se hagyott alább a tempó és a hangulat, mert ezt követően a szintén korábban meghirdetett és erre a napra tartogatott játékverseny eredmény- hirdetése és bemutatója indult. A játékversenyre előre lehetett jelentkezni, a résztvevők 1 hónappal a nagy nap előtt nevezésként egy játékot jelöltek meg, amellyel a többieknek meg kellett küzdeniük és eredményeiket RZX formában rögzítették. 3D Deatchase, Anarchy, BC Quest for Tires, Bomb Jack, Deflektor, Jet Pac, Plummet, PSSST és Pinball adott a felkészülés során izgalmas perceket, az utolsó pillanatig nem lehetett sejteni, ki lesz a győztes. Az elért pontszámok alapján kapott arany, ezüst és bronzérmek alapján kialakult egy végső sorrend, amely alapján a győztesek átvehették nyereményüket és a kivetítőn bemutathatták, hogyan érték el eredményüket.
Ezután egy rövid időre visszatért minden a megszokott kerékvágásba, folytatódott az asztalok körüli tolongás, majd hirtelen egy meglepetés következett. Egyik klubtag egy előadással készült teljes titokban. A lámpák lekapcsolása után, a kivetítőn megjelent a bemutató első képe és kezdetét vette az előadás, amelynek témája természetesen a ZX Spectrum volt. Az előadó beszélt, mindenki feszült figyelemmel hallgatta, nézte a prezentációt, és csak egy-egy meglepő pillanatban hallatszott halk moraj vagy nevetés. Annyira váratlan és pergő volt a műsor, hogy még a rögzítésről is elfeledkeztünk, így csak fényképek maradtak az eseményről. A végére mindenki megéhezett, a pizzák is megérkeztek, így falatozással folytatódott az este, de a közönség tovább várta, hogy az előadó folytassa műsorát, így rögtönzött bemutatókkal folytatódott a show. Aztán újra a gépeké lett a főszerep és kifulladásig, a szokásos módon éjszakába nyúlóan tartott a Speccyalista Nap 2005.

Epilógus

Magyarországon a ZX Spectrum szép karriert futott be a Commodore 64-el együtt. Sajnos a vasfüggöny miatt a számítástechnika kezdetben csak a kiváltságosoké volt és csak lassan sikerült elterjednie. A külföldi lapok elvétve, akkor is főleg fénymásolt módon jutottak el az országba, de szerencsére programokban nem volt hiány. Sorra alakultak klubbok, amelyek szép számmal vonzották a rajongókat, játszani, tanulni, programozni vágyókat. Több hazai számítástechnikai újság is foglalkozott a ZX Spectrum programozásával, de csak egyetlen magazin tűzte ki célul ennek a gépnek a rajongóinak összefogását. Sajnos rövid időt élt meg, hamar utolérte a csőd. Hivatalos számadat nincs az országba bekerült ZX Spectrumok számáról, mivel nagyrészük csempészet útján jutott be. A Spectrum fénykorában az előbb említett folyóirat eladási adata elérte a 13.000 példányt, tehát ad valamilyen támpontot, azonban nem szabad elfeledkezni arról se, hogy a terjesztés elsősorban a fővárosban működött, a vidéki régiókban sokakhoz nem tudott eljutni. Ha tehát figyelembe vesszük ezt a létszámot és korrigáljuk olyan tényezőkkel, hogy már akkoriban is sokan a fénymásolást válaszották, akkor elérhetjük az akár 30.000 ZX Spectrum rajongói létszámot. Ennek már csak töredéke foglalkozik aktívabban a témával, és bár a klub tagsága meghaladja a 100 főt, alig néhány tucatnyian foglalkoznak komolyan ennek a számítógépnek a sorsával.

A ZX Spectrum szeretete hívta életre ezt a klubot és gyűjtötte maga köré azokat, akik találkoztak ezzel a csodálatos kis számítógéppel. Kiderült, hogy a hasonló érdeklődés nem csupán pusztán egy szakmai közösséget hozott létre, hanem sokkal többet annál. Barátságok köttettek az egymást egyre jobban megismerő emberek között, amely különösen fontos a mai világban.


Publikálás a portálon: 2008-03-11 16:20:50