Arcképcsarnok: Interjú Rucz Lajossal, a magyar Spectrum-újság készítőjével

4 csillagos Cikk értékelése: 4,82 (34 szavazatból)

Sokan vagyunk, akik nosztalgiával gondolunk vissza a ZX Spectrummal eltöltött korszakunkra. Ki gyermekként, ki felnőttként élte meg a kis, fekete dobozos, szürke gombos csoda megjelenését, de azt hiszem, mindnyájunk életét alaposan felforgatta. Együtt játszottunk, másoltunk, cseréltettünk billentyűzet-fóliát. Közben egy örök, nagyon szép emlékünk maradt. Ennek része egy újság, mely talán kicsit későn jelent meg, de nekünk szólt. A Spectrum Világ sok változáson ment át, 25 számot élt meg, de alapműnek számított. Nemcsak azért, mert telis-tele volt örökéletekkel, térképekkel és sajátos humorú játékleírásokkal, hanem mert próbált minket programozásra is tanítani. Az Internet újra összehozott minket, Spectrum rajongókat. Ennek apropóján kerestem meg Rucz Lajost, aki társtulajdonosa és -szerzője volt az újságnak.

Sinclair.hu: Tisztelt Rucz Lajos! Élve az alkalomal régi újságjával, az SpV-vel kapcsolatban teszek fel néhány kérdést Önnek, melyek feltehetőleg sokakat érdekelnek.
Rucz Lajos: Kedves Gyuri maradjunk a tegeződésnél. Azt hiszem a közeg, ami a Spectrum virágzásának idején jellemző volt, semmiképpen nem indokolja a hivatalos hangnemet.


Sinclair.hu: Hogyan találkoztál először a Spectrummal?
Rucz Lajos: 1983-ban főiskolánk kollégiumában működött egy C64-klub. Akkoriban hozott be valaki egy ZX81-et, majd egy Spectrumot. Bár a C64 hívők nagyon ledegradálták a kis aranyos fekete kütyüket, nekem mégis a szívemhez nőttek. Talán a Z80 processzor programozása közelebb állt hozzám, mint a C64-é.
Sinclair.hu: Mi vonzott inkább a Spectrumhoz mint a Commodore-hoz?
Rucz Lajos: Az olyan feladatok megoldása, amivel egy C64 képességeit megközelíthettem. Ez korántsem volt egyszerű. A klubban kialakult egy baráti kör, s a C64 "hívők" sokszor elképedve vették tudomásul, mit lehet kihozni egy 48K-s Spectrum-ból. Ez a dolog hajtott mindig. Az, hogy hogyan lehet megoldani lehetetlennek tűnő feladatokat a géppel. A C64-en túl egyszerűnek tűnt sokminden - az Amigáról nem is beszélve. Mindig is nagyobb kihívásnak tekintettem a Spectrum-ot ebből a szempontból.
Sinclair.hu: Melyek voltak az első játékprogramjaid?
Rucz Lajos: Amíg nem volt saját gépem, bármilyen hihetetlen, de nem játszottam a Spectrum-mal - a C64-gyel viszont szinte csak azt csináltam (közben mosolyog). Akkoriban igen borsos áron lehetett hozzájutni ezekhez a gépekhez. Pontosan emlékszem, 1984-ben az akkori Majakovszkíj - ma Király - utcai műszaki bizományiban 40 ezer Ft volt egy 16K-s Spectrum, 60 ezer egy 48K-s, és 100 ezer Ft-ba került egy C64. 1984-ben kezdtem dolgozni, a fizetésem 3300 Ft volt. Első gépemet tehát Németországban (akkor még NSZK), a Vobis hálózat egyik boltjában, Stuttgartban vásároltam 490 márkáért. Akkor 17 Ft volt egy DM, ez tehát 8330 Ft-ot jelentett. Igaz, 690 DM volt a C64 is, ezért sokan hülyének tartottak mert nem azt vettem. Már akkor is eltántoríthatatlan voltam... A kérdésre rátérve, első játékaim a géphez kapott gyári kazetta, valamint egy PSION Game Pack volt. Ebben mai szemmel gagyinak tűnő falbontó, Reversi, Chess, Space Pilot programok, és egy-két felhasználó program, például a VU-Calc volt.
Sinclair.hu: Készítettél-e saját programokat, s mit tudtak ezek?
Rucz Lajos: Igen, mindig nagyon vonzott, hogy olyat alkossak, amivel még nem találkoztam Spectrum-on. 1984-től lelkes látogatója lettem a hazai kluboknak. Ebből számos volt Budapesten, ahol csere-beréltünk, megismertük a legújabb hardware fejlesztéseket, és salátává lapozgattuk az innen-onnan megszerzett SINCLAIR USER vagy YOUR SINCLAIR magazinok egyes példányait. Minden szabadidőmet - már ha volt - a gépemmel töltöttem. Esténként, sokszor hajnalig törtem a fejem egy-egy probléma megoldásán. Komolyabb játékok fejlesztésén nem gondolkodtam, inkább kisebb rutinok, felhasználói programok, látványos grafikai segédprogramok kerültek ki a kezeim közül. 1987 végén, az új SZJA törvény 1988-as bevezetésével összefüggésben forgalomba került a 'MENNYI LESZ AZ ADÓ?' c. kalkulációs program Spectrum-ra kazettán, valamint C64-re kazettán és lemezen. A programot a MÉDIA MENTOR forgalmazta, ezeket én programoztam. Ezzel látszólag megcáfoltam előző kijelentésemet, miszerint a C64 távol állt tőlem. Azonban mégsem, hiszen ez volt az egyetlen C64-es programom, de a fejlesztés csak úgy érdekelte a céget, ha nemcsak Spectrum-ra készül el.
Sinclair.hu: Melyik volt az igazi kedvenc programod?
Rucz Lajos: Ennyi év után ezt nagyon nehéz megmondani. Mindig újra vágytam, a hőskorban közel 300 darab kazettám volt, ezek mindegyikén akár 20-30 program. Nehéz megítélni, melyiket tekintsem kedvencemnek. Az első időkben talán a MANIC MINER, egy ügyességi platformjáték. Nem hagyott nyugodni, hogy ne jussak el a végére. Egyszer úgy hajnal 4-re sikerült teljesítenem, utána 2 napig aludtam - hétvége volt. Volt persze egy-két játék amivel még szívesen játszottam, de inkább az ügyességi játékok vonzottak, mintsem a szöveges kalandjátékok. Ez utóbbiak még nem voltak kiforrottak, gyakran kép sem volt hozzájuk, csak szöveg, és angolul is nagyon jól kellett tudni. Voltak még ügyességi és logikai játék-keresztezések is, ahol az ügyességi rész teljesítése után egy logikai feladványt kellett megoldani. Ezeket is nagyon szerettem.
Sinclair.hu: Kinek az ötlete volt és mi adta az indíttatást az újság készítéséhez?
Rucz Lajos: 1985-ben kaptam felkérést az LSI-től (akkori vezető kiadó - szerk.), ahol az egyik szerkesztő felajánlotta egy társszerzős könyvben való részvétel lehetőségét. Ez volt az 1985-ben megjelent "SINCLAIR SPECTRUM JÁTÉK ÉS PROGRAM I.". Ez a több, mint 200 oldalas könyv az első igazi bibliája lett a Spectrum-osoknak. Főként játék és felhasználói programok ismertetésével foglalkozott. 1985-1990 között 7 utánnyomást élt meg, közel 20 ezer példány fogyott el. A sikerre való tekintettel 1985-1990 között 6 része jelent meg a sorozatnak. Mindemellett felkérést kaptam egy önálló mű megírására is, ez volt a 'RUTINRÓL-RUTINRA', amely bepillantást adott a gépi kódú programozásba. 1987-ben érlelődött meg a gondolat a lap indításáról. Magánvállalkozásban, 3 személy közös kiadásában kezdtük el a SPECTRUM VILÁG-ot. Ennek első - mai szemmel kicsit primitívnek tűnő - lapszáma 1987. augusztus végén került utcára 10 ezer példányban. Napok alatt elkapkodták. Máig emlékszem, hogy összesen 71 db. remittendát (eladatlan lapok - szerk.) kaptunk vissza.
Sinclair.hu: Készítettetek előtte valamilyen felmérést vagy hirtelen ötlet vezérelt?
Rucz Lajos: A korábbi könyvek már megindították az emberek fantáziáját, így az LSI százával kapta a leveleket, hogy igény van egy rendszeresen megjelenő lapra. Ennek ellenére az LSI-nek nem állt szándékában Spectrum-os lapot kiadni, ezért magántőkéből és magánvállalkozásban oldottuk ezt meg. Hogy hirtelen volt-e az ötlet, arra nem emlékszem. Azt hiszem tavasszal kezdtük el szervezni, és nyár végén már megjelent az első szám.
Sinclair.hu: Hány munkatárssal dolgoztatok kezdetben és később az évek folyamán?
Rucz Lajos: Soha sem voltunk sokan, csak épp elegen. A szerkesztőség magját kezdettől Kiss László (a korábbi Spectrum-os könyvek egyik társszerzője és a Commodore Világ alapítója) és én alkottuk. Egyik fő külső munkatársunk volt Fehér Gábor - Masell, aki később a GURU majd PC GURU szerkesztőségének tagja lett. Ugyancsak fontos külsős volt Samu Gábor, aki a PC-X-nél, majd a GAMESTAR-nál fordult elő. Mellettük körülbelül 10-12 ember dolgozott a kezünk alá, akik kisebb-nagyobb rendszerességgel szállítottak egy-egy cikket. Ez a lap megszűnéséig sem változott.
Sinclair.hu: Hogyan tájékozódtatok a Spectrumos életről?
Rucz Lajos: Mint említettem, a klubélet rengeteg információt hozott számunkra, a nagy puzzle hiányzó elemei gyakran itt voltak beszerezhetőek. Emellett megrendeltük a világsajtó Spectrum-mal foglalkozó példányait is. A külföldi lapok előfizetése nem volt egyszerű. Ki kellett menni a Bécsi út másik végére, onnan már el tudtuk küldeni az előfizetési díjat Londonba. Természetesen mi is jártunk külföldre, már amikor lehetett. Így a lap indulását megelőzően is jártunk Londonban, felmérni a Spectrum aktuális helyzetét. Majd 1989-ben is 1 hetet töltöttünk a brit fővárosban. Többek között végigjártuk az ismertebb szoftverfejlesztő csapatokat. Ekkor hoztuk be a SPECTRUM 128K Plus egyik első példányát is, ami az itteni klubokban nagy elismerést váltott ki megerősített billentyűzetével és beépített magnójával.
Sinclair.hu: Ismertél-e külföldi programozókat, újságírókat, Spectrum-berkekben híresnek számítókat?
Rucz Lajos: Magát Sinclair Urat nem volt módunk felkeresni és személyesen találkozni vele, de angliai utunk során számos programozó csapatot, és klubot felkeresve tudtunk kialakítani kapcsolatokat. Az ismertebb angol Spectrum témájú lapok szerkesztőségével is közvetlen kapcsolatot építettünk ki. Megpróbáltuk ezt Németországban is, de ott sokkal nagyobb volt a C64 nyomás és a Spectrum nem tudott igazán teret hódítani.
Sinclair.hu: Hogyan készítettétek a játékleírásokat?
Rucz Lajos: Az első és az utolsó nagy leírások is hosszú-hosszú képernyő előtt töltött idő után készültek el. Tehát akár napokig tartó játék éjjel-nappal, majd a tapasztalatok összegzése cikk formájában, végül újság formára való betördelés.
Sinclair.hu: Némelyikük komoly háttérmunkát igényelt, például Vulcan, Tir-na-nog. Ezek hogyan készültek?
Rucz Lajos: Minden leírás komoly háttérmunkát igényelt. A lap néhány igen nagy kivesézést tartalmazott, mellette csak röviden foglalkozott a kisebb játékokkal, például a piff-puffokkal.
Sinclair.hu: A leírásoknak sajátos humora volt. Ez kinek köszönhető?
Rucz Lajos: Én is mindig ismert voltam a sokszor fárasztó, elvont humoromról, de a munka oroszlánrésze és a sajátos humor elsősorban Kiss László érdeme.
Sinclair.hu: Te, mely leírásokat készítetted?
Rucz Lajos: Mivel a Spectrum Világ 1987-1990 között megjelent 25 lapszámának közel a fele az én tollamból ered, kevés lenne az idő a felsorolására.
Sinclair.hu: Milyen érdekes történetre emlékszel vissza szívesen?
Rucz Lajos: Az első Spectrum-om országba való behozására. Nem azért, mert végre lehetett nekem is gépem, hanem a behozatal módjáért. Mint említettem, a gépet Németországban vásároltam. Vonattal utaztam Csehországon és Szlovákián - akkor még Csehszlovákián - keresztül. A magas vámtétel veszélye miatt a Spectrum-ot rákötöztem a hátizsákom vállszíjára, a zsákot pedig a határ előtt levettem az ülésre, és kinyitottam. A zsák tehát nyitva volt és annak rendje-módja szerint kipakolták a szennyes zoknit és a megszáradt kekszeket. Persze nem találtak semmit. Majd amikor a vámosok leszálltak, az egyik utas elképedésére kötöztem le a Spectrum-ot a hátizsák hátoldalán a fémváz és vállszíj közül, hozzáfűzve a másik utas felé, hogy bizonyára ezt kereshették. A másik utas is teljesen megrökönyödött...
Sinclair.hu: Mi volt a legrosszabb esemény az újságkészítés éveiben?
Rucz Lajos: Az első időben C64-en tördeltünk, az oldalak a géphez kapcsolt ROBOTRON elektromos írógépen, mint nyomtatón jöttek ki, ezt adtuk a nyomdába. A legrosszabb az volt, amikor nyomdába adás előtt 1 héttel leformázódott a lemez, amire az addig elkészült és betördelt cikkeket mentettük. A következő 1 héten összesen aludtam 15 órát, megittunk 5 liter kávét, és nem fürödtünk. A gépek mellett hálózsákban szunyáltunk, ha éppen kidőltünk, hogy időben elkészüljünk.
Sinclair.hu: Maradt anyagotok az utolsó szám kiadása után? Fellelhetőek-e ezek a kéziratok?
Rucz Lajos: Egy-két újságnyi anyag még biztosan volt. Részint rendszerezetlenül, de ezek szerintem sehol sem találhatóak meg, még padláson sem.
Sinclair.hu: Mi tette tönkre az újságot? Kizárólag az olvasók számának csökkenése vagy viselkedésük megváltozása (például a fénymásolás) esetleg a Posta is hathatósan közreműködött?
Rucz Lajos: A Spectrum iránti csökkenő érdeklődés tette tönkre. Az első lapszám 10 ezer példányban jelent meg és 71 lap jött vissza eladatlanul. A csúcs a 13-as szám körül volt (THE LAST NINJA), amikor 17 ezer darabot gyártottunk, majd a 25-ös számig folyamatos csökkenés indult meg. A 23, 24 és 25-ös számokból már csak 7-7 ezer került nyomásra és ennek is a fele eladatlanul visszajött. Eközben már átszálltunk egy másik csónakba, hiszen 1989. szeptemberében megjelent a COMMODORE VILÁG első száma 12500 példányban. 259-et kaptunk vissza eladatlanul. Sajnálatos, hogy a Spectrum-osok jelentős része ekkoriban váltott C64-re!
Sinclair.hu: Egy cikketekben említettetek SpV-t nem szívlelő embereket. Komoly konkurenciaharc volt vagy ezek személyes ügyek voltak ? Mennyire volt akkor piaci szemlélet?
Rucz Lajos: A konkurenciát csak és kizárólag az 576 KByte jelentette, de a GURU megjelenéséig még a hivatalos statisztikák szerint is vezettünk. Aztán 1992-ben jött a GURU, 1994-ben a PC-X, háttérben az amerikai tőkével. Az eltelt 10 évben itt is a nagyhal megeszi a kicsit elmélet igazolódott. Ma 50-60 milliós forgótőke nélkül nem rúghat labdába az, aki versenybe akar szállni. Akkoriban 270 ezer Ft elég volt a szekér elindításához.
Sinclair.hu: Mit gondolsz, a Spectrum számítógépet használók 99%-a miért volt férfi/fiú?
Rucz Lajos: Erre soha sem kaptunk igazán választ. Az informatikus szakma akkor még idegen volt a gyengébb nem számára, s ez a hobbigépek szintjéig begyűrűzött. Talán a fiatal lányok körében is lenézték azt, aki számítógép elé ült, mint egyfajta fiús magatartást.
Sinclair.hu: Az olvasói levelek rovat szélmalomharcnak látszott. Jó döntés volt-e felvenni a kesztyűt vagy inkább - megőrizve az újság hírnevét - az eredeti elképzeléseket kellett volna folytatni?
Rucz Lajos: Szerintem a lap mindig is az őszinte, ami szívén az a száján stílusnak köszönhette sikerét, ebbe a Posta is beletartozott. A hangnemen történő bármilyen változás szerintem csak negatív irányban hatott volna.
Sinclair.hu: Hogyan került képbe a Commodore Világ?
Rucz Lajos: Legalább annyi ember jelezte felénk egy hasonló Commodore-os újság beindítását, mint a Spectrum Világ elindulása előtt a Spectrum-osét. Nem volt kérdés, meg kellett csinálni!
Sinclair.hu: Volt-e/lehetett-e jövője a Spectrumnak vagy kudarcra voltak ítélve a kisszámítógépek?
Rucz Lajos: Véleményem szerint sajnos kudarcra voltak ítélve a 90-es évek elejétől.
Sinclair.hu: Mit csinálnál másképpen, ha újra megpróbálhatnád?
Rucz Lajos: Semmit, szerintem az akkori időknek megfelelően sikerült mindent eltalálnunk.
Sinclair.hu: Mivel foglalkozol ma?
Rucz Lajos: Ugyanazt a céget vezetem, ami a Commodore Világ-ot adta ki 1989. és 1995. között. Már nem lapkiadással, hanem szoftver- és multimédiafejlesztéssel valamint Internetes tartalomszolgáltatással foglalkozunk. Mi szerkesztjük például a TV2 Korridor Network alatt üzemelő TELEBOX telekommunikációs szakportált is.
Sinclair.hu: Megvan-e még a Spectrum-od és használod-e néha?
Rucz Lajos: Megvan, de legutoljára akkor vettem elő, amikor az 1997-es Computer Karácsony rendezvény "Számítógép múzeum" berendezésekor a segítségemet kérték.
Sinclair.hu: Mit tudsz a mai Spectrum rajongókról illetve érdekel-e még ez a téma?
Rucz Lajos: Nagyon sokan indítottak honlapot a Neten Spectrum témában. Főként a Spectrum Világ lapszámok archívumai elérhetőek ezeken keresztül. Körülbelül 2 havonta keresnek fel engedélykéréssel, hogy feltehessék a Netre cikkeinket.
Sinclair.hu: Ha egy mondatban kellene megfogalmaznod, mit jelentenek számodra azok az évek?
Rucz Lajos: Akárhányszor újrakezdeném!
Készítette: Papp György (Pgyuri)
Lektorálta: Kardos Balázs (Bali)

Publikálás a portálon: 2002-05-08 00:00:00