Arcképcsarnok: Interjú Bata Lászlóval, a TVC Spectrum Emulátor atyjával

4 csillagos Cikk értékelése: 4,61 (18 szavazatból)

Amire igazán büszkék vagyunk a Sinclair.HU-n, azok a magyar vonatkozású anyagok. Különösen ha valami olyasmiről tudósíthatunk, ami ha nem kutatjuk fel a készítőket, emlékezetünk bugyraiból nem bukkannak fel a régi nevek, címek és telefonszámok, akkor végképp érdemtelenül feledésbe merült volna. Valószínűleg a Videoton TV Computer meggyőződéses rajongói sem tudják, hogy készült hardveres Spectrum emulátor kedvencükhöz, de sohasem jutott túl a fejlesztői prototípus státuszon. Bata László a szerkezet egyik atyja.

Sinclair.hu: Bemelegítő kérdések: Kicsoda Bata László ma? Mivel foglalkozol?
Bata László: Programozó vagyok, jelenleg a PC World magazin szoftverrovatának vezetője. Kicsit korábban a CHIP Magazinnál, illetve a Magyar PC Magazinnál csináltam ugyanezt.


Sinclair.hu: Ki volt Bata László anno?
Bata László: Még tanultam, amikor az emulátort csináltuk, mellesleg a budapesti TV Computer Klub egyik aktív tagja voltam akkoriban. Mint önálló programozó, leginkább a TVC-n alkottam Assemblyben, de például én készítettem a 90-es évek közepéig sokak által használt PC-s billentyűzet-meghajtót, a Multikey-t is.
Sinclair.hu: Miért pont TVC? Miért nem Spectrum, Commodore 64, Enterprise?
Bata László: A TVC sokkal többet tudott hardveresen, mint az első két felsorolt gép, pl. jól bővíthető volt a négy bővítőfoglalat segítségével. Szoftvere kernel alapú volt, azaz szabályos belépési pontokon keresztül elérhették az alkalmazások az I/O és matematikai funkciókat. Ezt a funkcionalitást akkoriban csak az Amiga 500 és a PC nyújtotta, de ezek megfizethetetlenek voltak számomra. Nagyjából az első szériából kaptam meg a TVC-met, míg az Enterprise másfél-két évvel később jelent meg itthon, így ez a dolog nem volt kérdéses. Az Enterprise egyébként a TVC utóda; ugyan az az angol cég - az Intelligent Software Ltd. - fejlesztette ki a mindkét gép szoftverét.
Sinclair.hu: Honnan jött az emulátor ötlete?
Bata László: A TVC eredetileg iskolaszámítógépnek készült. Az állami projektben tervben volt, hogy rengeteg alkalmazást fejlesztetnek ki rá. Sajnos alig készült el valami, az alkalmazásfejlesztéssel megbízott Novotrade elszabotálta a munkát, jobb bevétele volt a Commodore-ra írt játékprogramokon. A későbbiekben ráadásul ők hozták be az országba az Enterprise 128-at, ennek támogatása lett a cég fő csapásiránya. 2-3 év után a TVC szinte teljesen támogatás nélkül maradt, csak néhány megszállott programozó fejlesztett rá.
A program ínségre a Spectrum programok futtatása látszott legjobb megoldásnak, ezekből ezerszám volt minden kategóriában, de főleg játékból volt rengeteg. Először szoftveres emulátorral próbálkoztunk, létrehozása a Spectrum ROM-lista alapján viszonylag egyszerű volt (magam követtem el), de a bináris játékprogramok többsége nem futott a szoftveres emulátoron, mivel direkt címezték meg a Spectrum hardvert. Néhány BASIC-ben írt játék és felhasználói program azért életre kelthető volt a szoftveres emun. A tökéletes szoftveres megoldást a Spectrum programok TVC-re átírása jelentette. Bár a processzor azonos volt - azt nem kellett emulálni - ez elég nehéz dolog volt, mert az összes I/O műveletet - köztük a képernyőkezelést is - át kellett írni. Megoldást az eredeti programok I/O rutinjainak TVC-re való "átvakarása" jelentette, de ez sajnos egy ronda kódvisszafejtéssel járt együtt, ami nehéz és időigényes munka volt, ráadásul igazi Assembly zseni kellett hozzá, ilyen pedig nem sok akadt. Sok jó átirat született, de nem elég. Ekkor jött az ötlet, hogy hardveres emut kellene létrehozni, utána egyből megszűnne a programhiány.
Sinclair.hu: Amennyire tudom, nem egyedül készítetted az emulátort. Kikkel dolgoztál és kinek mi volt a feladata?
Bata László: Mindössze ketten voltunk, Jánoki Csaba barátom és én. Ő tervezte magát a hardvert, amit én teszteltem lelkesen. Az ötlet tőlem jött, leginkább én vezettem a projektet, és főleg az én pénzem volt benne a deszkamodell alkatrészeiben. Mellesleg én voltam a TVC "hardver szakértő". Csabának nem volt TVC-je, viszont logikai kapcsolások megtervezésében utolérhetetlen volt. Mindössze két nap kellet, hogy megtervezze a Spectrum videohardver (ULA + videomemória), valamint a portok - billentyűzet, hang és magnó I/O áramkörök - TVC-re illeszkedő pótlását. A dologról technikailag azért illik tudni, hogy a TVC-nek már 1985-ben hardveres video-overlay lehetősége volt, mint a mai modern grafikus kártyáknak, erre ültettük rá a Spectrum ULA emulációt. Tulajdonképpen ez volt az emulátor kártya lényege.
Még egy ember volt benne a projektben; Beszeda Tamás - a budapesti TVC-klub egyik vezetője és több programozási eszköz írója - segített megkeresni a megfelelő embereket, akik esetleg segítenek gyártásba vinni az eszközt.
Sinclair.hu: Megkerestétek a Videotont a fejlesztéssel?
Bata László: Igen. A műszaki gárda, a TVC eredeti tervezői nagyon lelkesek voltak, a gazdasági rész már nem annyira. Mint írtam, a TVC állami projekt volt, a gyár leginkább veszteségesen, vagy maximum nullszaldóval termelt, nem volt igazi érdekük a fejlesztésben, az értékesítéshez meg még annyi közük sem volt. Amennyiben lett volna egy megrendelő, aki 5-10 ezer darabot legyártat, akkor persze boldogan megcsinálták volna.
A potenciális megrendelő persze a Novotrade lehetett volna, ők feleltek hivatalból minden TVC-hez köthető kiegészítőért. Akkoriban még nem beszéltünk szabad piacról, a Novotrade-et sajnos nem lehetett megkerülni. Mint azóta tudjuk, a Novotrade-nek akkor már nem volt érdeke a TVC pátyolgatása, az Enterprise-, Commodore- és az egyre növekvő PC biznisz miatt udvariasan, de jó messzire elhajtottak minket. Így ért véget gyakorlatilag a TVC "tündöklése".
Sinclair.hu: Mennyire volt kompatíbilis a TVC Speccy emu?
Bata László: Gyakorlatilag 100%-os a kompatibilitás.
Sinclair.hu: Hány darab készült el végül?
Bata László: Mind az egy, ami a kezedben volt.
Sinclair.hu: Mivel előre érzem, hogy a TVC közösség szét fog érte szedni, megkérdem: Hajlandó lennél kiadni a dokumentációt, hogy legyárthassák az érdeklődők a saját példányukat? Egyáltalán fennmaradt dokumentáció?
Bata László: Nincs dokumentáció. A deszkamodell rengeteg IC-jét integrálni kellett volna egy PAL-ba, de ennek a megtervezéséig már nem jutottunk el, ehhez kellett volna a megrendelő pénze.
Készítette: Samu József (Sam. Joe)
Lektorálta: Samu József (Sam. Joe)

Publikálás a portálon: 2006-01-04 00:00:00