Arcképcsarnok: Interjú Németh Zoltán, alias ZozoSoft-tal, az Enterprise Spectrum Emulátor kártya tökéletesítőjével

4 csillagos Cikk értékelése: 4,78 (27 szavazatból)

Amire igazán büszkék vagyunk a Sinclair.HU-n, azok a magyar vonatkozású anyagok. Ezen interjúnk apropóját egy készülő fejlesztés adta, ami ugyan Enterprise128-ra készül, de mégiscsak fontos számunkra is, mert kedvenc gépünk emulációja cél és ezzel akaratlanul is életben tartja imádott Spectrumunkat. Talán így kicsit ki is tekinthetünk a nagyvilágba, hogy más hozzánk hasonló retró csapatok miben lelik örömüket mostanság. :)

Sinclair.hu: Mi adott lökést, hogy ismét munkához láttál?
Németh Zoltán: Pár hónapja érkezett hozzám egy kérés, hogy pár mindenre elszánt angol Enterprise-os, Spectrum Emu-t akar építeni magának, és kéne a ROM fájl. Előástam a régi lemezeket... Majd mikor kiderült, hogy fénykép alapján akarnák újratervezni a kártyát, gondoltam besegítek nekik egy kicsit, kimértem a kártyát, és elkészítettem a teljes kapcsolási rajzot. Közben egy újabb súlyos tervezési hibára bukkantam, amit gyorsan ki is javítottam, így lett az Enterprise fórumon csak ISS3-nak


Sinclair.hu: Ezek szerint most is előveszed még az Enterprise-t? Mivel foglalkozol manapság?
Németh Zoltán: "Civilben" egy számítástechnikai nagykerben vagyok szervizes. És ahogy Sam. Joe is mondta, amikor már tele a hócipőm az összes hülye PC-vel, akkor irány a régi jó 8 bites világ. :)
Enterprise-on most a legjelentősebb SW projekt az IDE vezérlő kezelőprogramjának elkészítése, szerencsére az EXDOS visszafejtése során kiderült, hogy az Intelligent Software programozói igen előrelátóak voltak, így az eredeti EXDOS ROM mindenféle változtatás nélkül alkalmas max. 32 megás particiók kezelésére, így nem kellett nulláról indulva egy teljesen új DOS-t kifejleszteni, csak a megfelelő EXDOS bővítő ROM-ot.
Sinclair.hu: Hogyan kerültél számítógép közelbe? Miért pont az Enterprise?
Németh Zoltán: 1989-ben közeledett a pályaválasztási határidő, ötletem se volt mire jelentkezzek... az utolsó napon be kellett már valamit írni a felvételi lapra, azt találta ki a családi tanács, hogy tavaly indult egy új középiskola a Neumann, valami számítástechnikai... matekból jó vagyok, jelentkezzek oda. Jelentkeztem, felvettek... idáig lényegében csak a Deltában láttam számítógépet. :) Ezután gondolta Apám azt, hogy akkor kéne valami gép is. Egyébként majdnem Spectrumos lettem :), Apám már ismerkedett egyik barátja Spectrum-jával, így először Spectrumra gondolt, de végül megfogadva a barát tanácsát Enterprise-t vettünk 1989 májusában. Nyári szünetben le se lehetett vakarni a gépről, így mire a suliba kerültem, már kb. az első évnyi programozás anyagot tudtam. :)
Sinclair.hu: Az Enterprise-Speccy emulátor kártya első verzióját az 'a' stúdió dobta piacra. Ismerted őket? Egyedül kezdtél foglalkozni a továbbfejlesztésével? Kikkel dolgoztál együtt?
Németh Zoltán: Nem ismertem őket, hiszen amikor ők alkottak, akkor én még általánosba jártam, és számítógépet is csak tévében láttam.
Az eredeti változat finoman szólva nem lett túl sikeres, ezért mi sem tülekedtünk a Centrum Áruházak pultjainál érte, pedig minden fellelhető Enterprise-os cuccot beszereztünk.
1993-ban Matusa István, aki akkor vette át az Enterpress szerkesztését felajánlotta, hogyha átírom a kedvenc játékát ami az Equinox volt, akkor nekem adja az emulátorkártyáját. Rövidesen elkészültem az átirattal, ami a Spectrum Világ kitűnő cikksorozata után nem volt nehéz. Ezután nekiláttam "felboncolni" az új szerzeményt.
Első lépésként azt akartam megakadályozni, hogy teljesen átvegye az uralmat a gép fölött, később már az volt a célom, hogy az Spectrum Világ tesztjében felsorolt valamennyi problémára találjak megoldást, ha lehetséges.
Gyakorlatilag teljesen egyedül csináltam a szoftver részt. A hardver átalakításban - Enterprise ROM kiforrasztás és a többi -, tesztelésben édesapám segédkezett. Enterprise-os körökben őt azóta is Apuciként ismerik.
Kaptam kölcsön egy Spectrumot is, így össze tudtam hasonlítani az emulátor működését az eredeti gépével. Ehhez a géphez volt SpeccyDOS is, így egyből jött az ötlet a MAGIC féle snapshot kezelésére is.
Sinclair.hu: Papád is Enterprise-ozik még?
Németh Zoltán: Ő már nem, maximum a PC-s Enterprise emulátorral nosztalgiázik.
Sinclair.hu: Mondanál pár szót a kártya működéséről is?
Németh Zoltán: A kártya alapötlete zseniálisan egyszerű, teljesen más elvre épül, mint a nemrég bemutatott TVC-s kártya, ott ha jól értem, gyakorlatilag megépítésre kerül a Spectrum hiányzó része.
Az Enterprise-os kártyának az a feladata, hogy figyelje, hogy történik-e valami Spectrumos tevékenység (attribútum terület írása vagy ULA port I/O), ha ilyet észlel, NMI-t generál, majd az NMI rutinban lefutó program feladata az, hogy a kérdéses műveletet végrehajtsa az Enterprise HW-nek megfelelően. Ezért lehetett az új programban könnyen megoldani például a külső joystick-ok kezelését. Nem is értem, hogy eredetileg miért nem tették bele...
Sinclair.hu: Publikáltátok valahol a kártya módosítását, esetleg vállaltátok az átalakítást is?
Németh Zoltán: Anno az Enterpressben (1993/4) jelent meg cikk a dologról, és itt hírdettük, hogy vállaljuk az átalakítást. Később mások is - például Mészáros Gyula - végezték az átalakításokat. A mostanában elkészült ISS3 változatról pedig részletes átalakítási útmutató található az http://enterprise.8bit.hu/ oldalon. A legfrissebb ROM is letölthető innen.
Sinclair.hu: Megkerestétek az 'a' stúdiót a javítással?
Németh Zoltán: Akkoriban szerintem már nem is léteztek, meg amúgy se lett volna merszem tizenéves srácként beleszólni a nagyok dolgába.
Sinclair.hu: Vannak távolabbi terveid is?
Németh Zoltán: Tervezem az "Enterprise All in One kártya" projektet, ami modern PLD cuccokból felépülve floppy, IDE vezérlő mellett tartalmazná a Spectrum emulátort is. Első körben az ISS3-ra tökéletesített 'a' Studiósat utánozva. Később az új hardver lehetőségeivel élve majd szebb, okosabb, jobb lesz! Az NMI-s módszernek nyilvánvalóan vannak hátrányai, ezért mi is igyekszünk majd megépíteni a hiányzó részt, azaz hardverből emulálni, amit csak lehet. A TVC-s kolléga épp most adott egy remek tippet, a NICK is tudja a videó overlay-t, ami nem meglepő az Enterprise-TVC rokonságot ismerve.
Foglalkoztat a Spectrum 128K emulálásának gondolata is...
A fejleményekről majd folyamatosan beszámolok a levlistán, előtte meg sokat kérdezősködöm különböző Spectrum verziók lelkivilágáról. :)
Sinclair.hu: Nagyon várjuk a híreket a legfrissebb eredményekről! Sok sikert és köszönjük az interjút!
Németh Zoltán:
Készítette: Kardos Balázs (Bali)
Lektorálta: Samu József (Sam. Joe)

Publikálás a portálon: 2006-03-04 00:00:00