Arcképcsarnok: Interjú Bankó Miklóssal a MICROTEAM Kft. ügyvezetőjével

4 csillagos Cikk értékelése: 4,85 (48 szavazatból)

A Sinclair.hu mindig is fontos feladatának érezte, hogy a "Spectrumos éra" hazai nagyjait felkutassa és emléket állítson akkori tevékenységüknek, mellyel jelentősen hozzájárultak a hazai számítástechnika elterjedésében.

A MICROTEAM meghatározó szereplője volt a hazai Spectrumos életnek, így került most reflektorfénybe Bankó Miklós, aki az immáron negyedévszázados MICROTEAM vezetője.

Sinclair.hu: Elsőként azt szeretném megkérdezni, hogy mikor és kik alapították a MICROTEAM GMK-t, illetve a cégalapításban mekkora szerepet játszott a Sinclair gépek megjelenése, elterjedése hazánkban?
Bankó Miklós: A GMK-t 1983-ban három mérnök alapította: Rauscher Attila, Takács Zoltán és Bankó Miklós. Később még néhányan csatlakoztak hozzánk, és itt feltétlenül meg kell említenem Hadar István és Hunyady István nevét. Az első munkáink a Sinclair gépek javítása, kiegészítő eszközök készítése volt. A cég 1989-ben Kft-vé alakult.


Sinclair.hu: Milyen mikrogépes fejlesztésekkel foglalkoztak?
Bankó Miklós: Készítettünk nyomtató illesztőt, hardveres törésponti egységet, programozható joystick illesztőt, Commodore periféria illesztőt, PC billentyűzet illesztőt, EPROM programozót, PROM égetőt, floppy illesztőt, egyebeket. Később Enterprise géphez is fejlesztettünk hasonló célra alkalmas eszközöket. Gyártottunk szövegszerkesztőt Robotron írógépekhez. A hardveres munkákon kívül szoftverfejlesztéssel is foglalkoztunk (CP/M, FORTH, Pascal és különböző alkalmazások).
Sinclair.hu: Melyikre a legbüszkébb?
Bankó Miklós: A legösszetettebb berendezés a Spectrum floppy illesztő volt, amely a magnós és az eredeti Sinclair Interface I parancsokkal is kompatibilis volt, de futott rajta a CP/M operációs rendszer, tartalmazott nyomtató illesztőt, több soros (RS-232) portot, kezelte a Sinclair Network helyi hálózatot, kezelt Commodore perifériákat és egy fejlesztői portot, erre például mi EPROM égetőt kapcsoltunk.
Sinclair.hu: Melyik termék volt a legsikeresebb?
Bankó Miklós: Sok-sok nyomató illesztőt és szövegszerkesztő gépet adtunk el, de azt gondolom, hogy a floppy illesztő sikerét az is jellemzi, hogy igen sokan megpróbálták lemásolni, ezért ezt műszakilag megvédtük a másolástól.
Sinclair.hu: Milyen védelmet tartalmazott a floppy illesztő?
Bankó Miklós: A floppy illesztő NYÁK-jának lemásolása nem okozott túl nagy nehézséget és az általunk írt és floppyról betöltődő rendszert is könnyen le lehetett másolni. Elsősorban egyetemisták és frissen végzett mérnökök próbálkoztak a firmware feltörésével, de elértük azt, hogy ez tudomásom szerint senkinek sem sikerült. A védelem abban rejlett, hogy az EPROM tartalma előre meghatározott és "szétszórt" címeken nem volt állandó (billegett), ezt a szoftver ellenőrizte is és ha másolt EPROM-ot talált akkor ötödére lassította a lemezműveletek sebességét.
Szóval sorban jöttek hozzánk azok, akik "valahonnan hozzájutottak" egy NYÁK-hoz, össze is forrasztották mindazt ami kellett bele, de valahogy nagyon lassan akart működni. Ilyenkor megvették tőlünk a megfelelően elkészített EPROM-ot és az "csodát tett".
Érdemes elmondani, hogy egy fiatal villamosmérnök, név szerint Végh József személyesen keresett fel bennünket és elmondta, hogy Ő milyen módon próbálná kiiktatni ezt a védelmet, ez persze nem került megvalósításra, de mivel voltak még jó ötletei ezért néhány évig Ő is a csapatunkban dolgozott. Egyébként az illesztők egyedileg számozottak voltak és azt is megoldottuk, hogy egy floppy lemezről ki lehetett olvasni, hogy melyik illesztőnkkel írták rá az egyes file-okat.

Sinclair.hu: Fellapoztam a Spectrum Világokat, melyekben leltem pár Micro-Stúdiós hirdetést, amelyek szemlátomást MICROTEAM-es fejlesztéseket is reklámoztak. Milyen kapcsolat volt a MICROTEAM és a Micro-Stúdió között?
Bankó Miklós: A Micro-Stúdió vezetője - Kószó István barátunk - aki szintén a microgépek világában alkotott és publikált, segített abban, hogy a tevékenységünk és a fejlesztéseink ismertebbek legyenek.
Sinclair.hu: Milyen módon próbálták elterjeszteni, reklámozni a termékeiket?
Bankó Miklós: A SINCLAIR klubokban mi is gyakran megfordultunk és ezen keresztül minket és termékeinket sokan megismertek. Az országban több helyen is tartottunk bemutatókat az érdeklődőknek, ezen kívül szakkönyvek borítóján is megjelentettük a hirdetésünket.
Sinclair.hu: Milyen volt a viszonyuk a piac akkori szereplőivel, akik esetleg konkurenciát jelentettek? Gondolok itt Dr. Horváth Ferencre és az ő SpeccyDos-ára, Pete Lászlóra és az ő illesztőire, vagy esetleg a DEMAK termékekre.
Bankó Miklós: A SpeccyDos-ra emlékszem, Győrben a főiskolán együtt is tartottunk ismertető előadást Ferenccel a floppy illesztőinkről, a többi termék viszont nem igazán volt ismert azokban az időkben.
Sinclair.hu: A SpeccyDOS nem volt vetélytársa a MICROTEAM floppy illesztőnek?
Bankó Miklós: Bizonyos tekintetben vetélytársa volt, de amíg a SpeccyDOS egy kompakt berendezés volt, a mi termékünk egy robosztusabb, nyitottabb, sokoldalúan használható szerkezet volt. A SpeccyDOS-ban fix-en tárolt program dolgozott, a MICROTEAM-ében floppy-ról boot-toltuk be a rendszert és ez jelentős szabadságot adott a folyamatos fejlesztések átadásában. Így például CP/M operációs rendszert és (az ehhez mások által írt vagy kész) alkalmazásokat is tudtunk futtatni a Spectrum-on. Az egyik utolsó verzióban IBM kompatibilis lemezek írását és olvasását is el lehetett érni.
Sinclair.hu: Van adatuk arra vonatkozóan, hogy a floppy illesztőből hány darab került Spectrum felhasználókhoz?
Bankó Miklós: Ebből az illesztőből néhány száz darab készült.
Sinclair.hu: Emlékszik arra, hogy milyen mennyiségben került eladásra a többi termékük?
Bankó Miklós: Legtöbbet a Robotron írógépekhez kifejlesztett illesztőnkből vásároltak, úgy emlékszem ezt követi darabszámban a floppy illesztőnk és még a nyomtató illesztőket gyártottuk 1-2 száz darabos mennyiségben.
Sinclair.hu: Honnan származtak a termékfejlesztéseik ötletei? Esetleg érkeztek igények egyenesen a felhasználóktól?
Bankó Miklós: Az ötletetek gazdái Rauscher, Hadar és Hunyady kollégáim voltak és ehhez járultam hozzá szerény mértékben magam is. Úgy emlékszem, hogy a felhasználói ötletekkel inkább csak kiegészültek, bővültek eszközeink szolgáltatásai.
Sinclair.hu: Akkoriban Ön a Spectrum-os vagy Commodore-os táborhoz tartozott?
Bankó Miklós: Gondolom, hogy az eddig elhangzottakból is kiderült, hogy magam egyértelműen a Sinclair-esek táborában tevékenykedtem. Ugyanakkor nem felejthetem el, hogy Commodor gépre is fejlesztettem szoftvereket.
Készítette: Kardos Balázs (Bali)
Lektorálta: Samu József (Sam. Joe)

Publikálás a portálon: 2007-10-14 00:00:00