Arcképcsarnok: Interjú Kertész Lászlóval a Szellőző Művek klub meghatározó alakjával

4 csillagos Cikk értékelése: 4,67 (21 szavazatból)

A Sinclair.hu mindig is fontos feladatának érezte, hogy a felkutassa a hazai Spectrumos éra jeles alakjait és emléket állítson akkori tevékenységüknek. A nyolcvanas évek klubélete mindenképp meghatározó jelentőséggel bírt a számítástechnika meghonosítása felé vezető rögös úton, melynek fontos állomásait jelentették az egyes nagynevű klubok, úgymint a Szellőző Műveké vagy a Csokonai Művelődési Házé. Kertész László is jelentékeny szerepet vállalt e klubok létrejöttében és működtetésében, erről kérdezzük őt úgyis, mint napjainkban a Speccyalista Baráti Kör lelkes tagját.

Sinclair.hu: Szerintem kezdjük ott, hogy mikor, hogyan kerültél kapcsolatba a számítástechnikával, ezen belül is a Sinclair gépekkel?
Kertész László: 1982 őszén egy CB-rádiós barátomtól kölcsön kaptam egy ZX81-et és a Sinclair User újság egy példányát. Emlékszem elsőre egy Bowling nevű programot gépeltem be az újság lapjairól. Nagyon megtetszett, hogy a RUN beütése után működött. Aztán több BASIC programot is begépeltem, és elhatároztam, hogy legközelebb, ha Bécsben járok veszek magamnak egy ilyen gépet. 1983 január vagy február hónapjában kint jártam, de addigra megjelent a Spectrum. Természetesen az eredmény az lett, hogy egy 16k-s Speccy került haza, meg egy Space Raiders című kazetta.


Sinclair.hu: Hogyan jutottál ekkoriban programokhoz?
Kertész László: Először CB rádión jutottam információhoz. Akkor alakult egy, a ZX81-es gép tulajdonosait gyűjtő tömörülés a Kertészeti Egyetem Eötvös kollégiumában a VI. kerület Eötvös utca Szondy utcához közel eső részén, ahol már folyt a ZX81-es gép programjainak a csere-beréje.
Szinte elsőként voltam ott a Spectrumommal, persze a ZX81-es programokkal irodalom és gép hiányában nem sokat tudtam kezdeni. De ahogy telt az idő egyre nagyobb számban kerültek elő a Spectrumok és a hozzájuk készült programok. Természetesen először magnóról-magnóra történt a másolásuk, mert a kereskedelemben nem is hallottak róluk. Sokkal később ismerte fel a BÁV, hogy üzlet van ebben és vásárolni kezdte a magánimportban bekerült programkazettákat. Még abban az évben szétvált a két társaság, a Spectrumosok külön találkoztak, először a Budapesti Műszaki Egyetem egyik kollégiumában.
Sinclair.hu: Úgy tudom a későbbiekben te is komoly szerepet vállaltál a Spectrumos közösség szervezésében. Hogy is volt ez pontosan?
Kertész László: A műszaki egyetemen pár hétig tartottuk az összejöveteleket. Ekkor egy általános iskolai tanár felkarolta a társaságot és a X. kerület Üllői úti iskolájában biztosított egy tantermet a részünkre. A program csereberékhez technikai felszerelést is kellett vinni mindenkinek. Minimum kazettás magnót, esetleg gépet, de akkor már TV készüléket is, hosszabbító elosztókat. Sokan gyalogosan jártak így egy-egy mentésre több magnóval akartak egy időben csatlakozni. Készültek a különböző hangfrekvenciás elosztók, melyeket egymás után vagy csillag alakban csatlakoztatták.
Én mindig gépkocsival mentem és bőven volt tévékészülékem is, ezért Sanyi barátommal együtt hallgatólagosan vállaltuk a mások által hozott programok közzétételét. Ez a tevékenység - mivel a tantermet kinőttük - áttevődött a Szellőző Művek Építész utcai gyárának az éttermébe, ahol a helyi KISZ szervezet patronált bennünket. Minden hétfő délután, este ott gyűltünk össze. A programkazetták mind már másolatok voltak általában 10-10 programmal. De jó minőségű Sanyo magnókat használtunk és fejet soha nem állítottunk.
Sinclair.hu: Kik Jártak el a klubnapokra?
Kertész László: Az ország minden részéről jártak rendszeresen. Pécsről, Debrecenből, Szombathelyről, Miskolcról, sőt külföldről is. A Mikrovilág című lapban is gyakran írtak rólunk. Így jutott el a hírünk a Felvidékre és Erdélybe is.
Sinclair.hu: Mennyire volt hivatalos klub?
Kertész László: A Szellőző Művekben tartott klubtalálkozó már a Neumann János Számítógépes Társaság Spectrum szekciójaként működött. Vezetője Hivessy Ferenc volt, a társaságnak én is tagja voltam, a ZX81-es szekció vezetője pedig Török Zoltán volt.
Sinclair.hu: Hogyan zajlottak a csoportos másolások?
Kertész László: Technikailag úgy zajlott a másolás, hogy a programokat egyszerre két gépbe olvastuk be. Az egyik gépben, ami 80K-s volt, a másoló programba, a másik gépbe pedig futó programként. Amíg a mentés folyt a másolóprogramból, addig volt alkalom a program kipróbálására, természetesen egy hordozható színes tévékészüléken. Mindig akadt önkéntes vállalkozó, aki ki akarta próbálni az éppen betöltött programot.
Sinclair.hu: Milyen kapcsolatban álltatok az akkori hardver, szoftver fejlesztőkkel?
Kertész László: Természetesen az összejöveteleken voltak, akik nem a játékprogramok megszerzéséért jöttek. Sok felhasználói program is előkerült, szinte a teljes skála. Voltak, akiket csak az érdekelt. Mások hardvert fejlesztettek, megjelentek a kereskedők és fejlesztők is, mint a Mikró-Stúdió (Kószó István), Pete László, Horváth Ferenc, Bankó Miklós. Sokan álltak neki nyomtatott áramköröket gyártani. Joystickillesztőkhöz, nyomtatóinterfészekhez, floppyillesztőkhöz, multifészekhez. Ott lett kész, mint hardver fejlesztés a ZX Interface C, a Spectrum EPROM-égető, az AY-os hang bővítés (Török Sándor, Baji Pál) és Csillag Péter akkori egyetemi hallgató videóinterfésze szoftverrel együtt. Készült másolatban Spectrum Issue2 alaplap is. Volt, aki szoftvert és mechanikát alakított át, például a GP50-es nyomtatóban, hogy a kört körnek és ne tojásnak nyomtassa (Ferenczi Imre). Voltak, akik ott dolgoztak ki egy memóriabővítő, floppyillesztő panelt az Enterprise géphez, majd sorozatban gyártották. Nem utolsósorban volt olyan köztünk, aki később a Novotrade-nél szoftver fejlesztőként dolgozott.
1984-ben a Lukács testvérek belekezdtek a Homelab 3, Z80 alapú mikrogépük klubkereteken belüli építéséhez. Páran oda is eljártunk és lelkesen raktuk össze azt a gépet is. Ezután többen próbálkoztak egyes Spectrum programok adaptálásával a Homelabra.
Több sokszorosított leírás is terjedt a klubban. A Multifészeknek köszönhetően többen fáradtságot nem ismerve készítették az örökélet kódokat. Egész füzeteket csináltak belőlük. Ezek mindenki számára elérhetők voltak. Alkalmanként bemutatókat szerveztünk pl. felhasználói programokból.
Sinclair.hu: Nem egy TV műsorban is készítettek veled interjút. Hogyan találtak meg, milyen műsoroknak láthattunk?
Kertész László: Arra a két filmre gondolsz, amit velem készítettek, és rögzítettem TV-ből? Az egyik a Mi és a számítógép című adás volt. Ott a TV tudomására jutott, hogy az V. kerületben, a Molnár utcában tartunk klubnapot, ott kerestek meg, a klubtársak meg hozzám irányították a riportert. A másik felvétel 10 évvel későbbi. A Csokonai művelődési ház által szervezett Komputer-karácsony nevű rendezvényén rendeztünk be egy termet 22 géppel, három kivétellel az én gépeim voltak. Oda is ellátogatott a TV és ennek kapcsán készítettek velem interjút.
Sinclair.hu: Egy 1985-ös Mi és a számítógép adásában a szerző jogok kapcsán azt mondtad: "Mi itt a klubban ezzel nem foglalkozunk!". A hazai szoftverfejlesztő cégek pl. Novotrade nem háborgattak emiatt benneteket?
Kertész László: Arra hivatkoztam, amit már korábban leírtam. Nem volt tagdíj. A programok legnagyobb része ? tudomásom szerint ? jugoszláv forrásból eredt, nem gyári kazettán. Két Novotrade-es program másolására emlékszem, az egyik a Caesar the Cat, a másik a Nautilus volt. Ha jól emlékszem a Nautilus védett volt másolás ellen. Hogy ki hozta, nem tudom, csak arra emlékszem, hogy ott törték fel a klubban még a boltokba érkezése előtt. Akkoriban a hardvereket az IC-k tetejének csiszolásával, az EPROM tartalmakat lebegtetéses égetéssel, a Speccy-DOS-t pedig aralditos ragasztással óvták a másolástól. Egyszer sem kerestek meg szerzői jogi kérdésben akkoriban.
Sinclair.hu: A Spectrumos klubélet mikor ért véget? Emlékszel mikor volt az utolsó klub nap?
Kertész László: 1987 őszén újabb programkazetták már nem kerültek hozzánk. Egy-két hónapon keresztül, egyre csökkenő érdeklődéssel még összejöttünk hétfőnként, mert a klubnapokat a TV műsorszünet miatt, mindig hétfői napokon tartottuk, aztán már mi sem mentünk a szokott időpontban. Hogy mikor voltunk utoljára az Építész utcában megmondani nem tudom.
A klubtevékenység a Csokonai művelődési házban folytatódott, ahol már csak egyes tagok között folyt a program csere-bere, valamint a tőlünk kivált tagokból a BKV számítógépes Spectrum klubjában az Örs vezér téri metró végállomáson. Az utóbbiak tevékenységét nem ismerem.
A "Csokiba" én is eljártam, mint tag még sok éven keresztül. Ott nem kifejezetten Spectrum klub működött, hanem mindenféle gép, köztük Atari, Commodore, Enterprise, később PC-k szoftverei cseréltek gazdát.
Sinclair.hu: Emlékszel érdekesebb sztorikra a klubnapokról?
Kertész László: A csúcs az volt, amikor sípszóra 110-en (megszámoltuk) indították el felvételre a magnóikat.
Sinclair.hu: Manapság is rendszeresen spectrumozol még?
Kertész László: Természetesen, mikor időm engedi és igazi gépen. Még mindig a kedvenc programom a Scuba Dive.
Készítette: Kardos Balázs (Bali)
Lektorálta: Egri Imre (Zimi)

Publikálás a portálon: 2015-09-08 00:00:00