Szoftver: Magyar fejlesztések - MUZIX Simulator

MUZIX Simulator
A.A.Szalay, 1985


Speccyalista TOP100 helyezés: Még nem került fel a listára.

Terjesztés: Kereskedelmi forgalomban a MUZIX81 Audio Processor-hoz
Szerző(k): Szalay András, Szalay Sándor

Program angol verziójának letöltése: MZX_SIM.tzx.zip
Leírás letöltése: MUZIX81_AudioProcessor_Manual.pdf

Leírás:
Az Audio Processor hardver interfész bemenetéhez kötött külső forrásból (mikrofonról, magnetofonról) különböző hangszerek (pl. gitár, dob) hangja digitalizálható a ZX81 memóriájába. A szintetizátor CV kimenetét az interfészre kötve ezután a szintetizátor billentyűinek lenyomásával előcsalogatható a rögzített hang, mégpedig a billentyűknek megfelelő különböző hangmagasságokban. A program funkciói a következők:
 • Hang felvétele: Ehhez a külső hangforrást vagy mikrofont a hardver interfészhez kell csatlakoztatni. A memóriában 45kB puffer áll a hangfelvételhez rendelkezésre, ez kb. 1,6s felvételhez elég. A felvétel ténylegesen akkor indul, ha a bejövő jel meghalad egy küszöbértéket (szoftverből állítható trigger szint), és a puffer megtöltéséig tart.

  Járulékos funkciók:
  • A hangminta a mintavétel után rövidíthető a végpont beállításával (ez 256 bájtonként mozgatható).
  • A mintavett jel amplitúdó-időfüggvénye megjeleníthető a képernyőn. Ez hasznos a mintavételezés ellenőrzéséhez; a csúcsértéket a program számszerűen is kiírja.
  • Valós időben mérhető mind az audio bemenet jele, mind pedig a szintetizátor billentyűkhöz tartozó CV bemenet jelének értéke; szükség esetén ezután a hardver interfész behangolható.

 • Hang lejátszása: A felvett hangminta hangmagasság-változás nélküli lejátszását a szintetizátor adott billentyűjéhez kell kötni (ez a programban beállítható), a többi billentyű ehhez képest a megfelelően módosított hangmagasságú lejátszást indítja. A lejátszás egyszeri (elejétől a végéig) vagy ismétlődő lehet (az ismétlés nem csak a hang elejétől, hanem tetszőleges közbenső ponttól indulhat) amíg a szintetizátor billentyűjét lenyomva tartjuk. Visszafelé történő lejátszás is beállítható.

  További beállítási lehetőségek a következők:
  • A szintetizátor billentyűinek egyenkénti beállítása: Minden billentyűhöz hozzárendelhető külön-külön, hogy a hangminta lejátszásakor mekkora hangmagasság eltolás tartozzon hozzá (a fent említett egy billentyűs beállítás esetén automatikusan számolt az eltolás 12 billentyű/oktáv szerint).
  • Érdekes funkció a teljes billentyűzet egyidejű "áthangolása", ez maximum egy félhanggal történhet.
  • Az ismétléshez tartozó közbenső pont megadható a felvétel végétől visszafelé mért időtartomány megadásával, vagy automatikus kereséssel (ilyenkor a már megadott ismétlési ponthoz legközelebbi olyan pontot keresi, hogy ne legyen hallható kattanás az ismétlés megkezdésekor), vagy manuálisan (ilyenkor bájtonként mozgatható a pont a hang meghallgatása mellett).
  • A szintetizátor GATE vagy CV bemenetének kijelölésével az is kiválasztható, hogy egy új hanglejátszás az előző billentyű felengedése után vagy az új billentyű lenyomásakor rögtön kezdődjön. Az új lejátszásra való "átkapcsoláshoz" tartozó kattanást egy belső hardver aluláteresztő szűrő küszöböli ki.

 • A felvett hangminta és a billentyűzet beállítása magnetofonon rögzíthető illetve betölthető (a jelformálót kell ehhez is használni, ld. a hardver interfész leírását).

Kazettaborító:

Publikálás a portálon: 2013-10-25 23:01:55
Visszalépés az előző oldalra