Szoftver: Magyar fejlesztések - MUZIX81 Composer

MUZIX81 Composer
A.A.Szalay, 1983


Speccyalista TOP100 helyezés: Még nem került fel a listára.

Terjesztés: Kereskedelmi forgalomban a MUZIX81 Composer-hez
Szerző(k): Szalay András, Szalay Sándor

Program angol verziójának letöltése: MUZIX81Composer.z80.zip
Leírás letöltése: MUZIX_MIDI_Analogue_Composer.zip

Leírás:
A ZX81-hez készült eredeti programokat 48kB-os ZX Spectrumra is átírták illetve kiterjesztették. Az Audio Processor tudása lényegében változatlan maradt, a Composer lehetőségei azonban igen jelentősen bővültek.

A Composer program továbbfejlesztései a következők:
  • Dallamszerkesztés: A menüben újonnan megjelenő Notewriter használatával egy-egy SUB szekvenciát a szokásos kotta formájában lehet megjeleníteni. Ez természetesen ki is nyomtatható a ZX Printeren.
  • Bejátszás szintetizátorról: A billentyűzeten lejátszott dallamot sokkal pontosabban képes a program felismerni, javaslatot tesz az óraütemek számára, a legrövidebb hangot egy ütemnek feltételezve (az órajelek számát eddig kézzel kellett hozzárendelni).
  • Dal lejátszása: A program négy üzemmódban működhet. A Beeper módban a dallamok a Spectrum hangszóróján keresztül meghallgathatók (tehát a Composer hardver interfész nélkül, egy módosítható sebességű belső szoftver órát használva). Az Analogue módot a ZX81 verzió esetén már láttuk. MIDI 1 módban monofónikus dallamok, MIDI 8 módban pedig 8 szólamú polifónikus dallamok játszhatók le a Composerhez kapcsolt MIDI szintetizátoron. Ez utóbbi azt jelenti, hogy egyszerre max. 8 MASTER szekvenciát jelölhetünk ki lejátszásra és ezeket tetszőlegesen MIDI csatornákhoz rendelhetjük. (Az összesen 16 MIDI csatorna több szintetizátort MIDI through üzemmódban összekötve is használható.) Lejátszáskor egy 8 potenciométer tartalmazó mixer képernyő jelenik meg, ahol állítható az egyes szekvenciák hangereje. Mentéskor ezek az információk is szalagra kerülhetnek. A lejátszáskor használt kapuzójel hossza is megadható; 200ms-nál nagyobb érték esetén folyamatos lejátszást tételez fel (addig tart az adott hang, amíg a következő nem indul).
  • Egyes szintetizátorok használják a billentyű leütési sebességre vonatkozó információt (velocity). A program ezt is képes támogatni. A hangsúlyhoz (accent) küszöbérték rendelhető, dallamok bejátszása esetén ezzel veti össze a bejövő adatot és ez alapján rendeli hozzá az ACCENT ON/OFF értéket. Lejátszáskor ez választható.

Kazettaborító:

Publikálás a portálon: 2016-07-17 14:22:20
Visszalépés az előző oldalra