Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Technician Ted

4 csillagos Cikk értékelése: 4,27 (15 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Hewson Consultants Ltd, 1984
Besorolás: mászkálós
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 271.
Eredeti ár: 5,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 379 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 8 128 Ft lenne)

Vannak, akik imádják a balra-jobbra és ugrás játékokat. Ezt a kategóriát a ManicMiner és Jet Set Willy indította útjára, amelyek sikere a mai napig tart. Sokan megpróbálták ezeket felülmúlni több-kevesebb sikerrel. Következzék hát egy ilyen ajánló...ööö, inkább nem ajánló, csak leírás...majd kiderül, miért!

Ted - egy agyondolgoztatott, alulfizetett munkás - bőrébe kell bújnunk és munkahelyünkön teljesíteni főnökünk összes, számszerint 21 nehezebbnél nehezebb feladatát. Látszólag mégse tűnik annyira komolynak, mivel mindössze az adott képernyőn feltűnő először egyik, majd másik villogó kockát (feladatot) kell megérinteni, ami így azonnal elvégzettnek minősül. Ráadásul meglepődve tapasztalhatjuk, hogy az egész játékra 32 életet, azaz hibázási lehetőséget adtak. No ez már több, mint gyanús.

És sajnos be is igazolódik a szörnyű gyanú ... azontúl, hogy a gyorsan mozgó tárgyak között pixelre pontosan kell végrehajtani az ugrásokat - vagyis nemcsak az időzítés, hanem a pontos pozíció is elengedhetetlen, hiába érintjük meg mindkét kockát sikeresen, a számláló 0 marad. Mert bizony nem össze-vissza kell dolgozni, hanem megadott sorrendben kell teljesíteni a feladatokat, azaz nem mindegy melyik teremben kezdünk és hol folytatjuk. Instrukció nincs, mindössze az első feladat helyét, az íróasztalunkat adták meg előre. Nosza rajta, végezzünk hát ott először. De a számláló ismét 0-t mutat, pedig nagy igyekezetünkben sikerült mindkét kockát kikapcsolni a 32 élet elvesztése előtt. Telhetetlen főnökünknek ez is kevés. Nem elég, hogy nehézségeket gördít elénk, nem elég, hogy előírja a sorrendet, még a teljesítésére szánt időt is számonkéri, vagyis a sarokban ketyegő óra megadott időpontjáig kell végeznünk. Nahát, ez már több a sok(k)nál ! Gondoljunk csak bele...találgatjuk a sorrendet, de még azt is időre teljesítsük. A próbálkozások száma 20+19+....+2 = 209, de lehetetlen rájönni az idő tényező miatt, azaz egy feladat azért nem teljesült, mert rossz sorrendben tettük vagy azért, mert túl későn értünk oda!

"Ejj, kedves programkészítők, nem kellene forró aranyba ugranotok?" - merül fel a kérdés a játékosban, aki még nem sejti, hogy a legrosszabb még hátra van. Ugyanis ha nagy nehezen kitalálja és időre teljesíti a soronkövetkező feladatot (lehetetlen), akkor meglepetésként egy-egy feladat után váratlanul átrendeződnek a pályák, új utak nyílnak, régiek záródnak le, újabb akadályok, mozgó tárgyak kerülnek elő.

No, erre tessék mondani bátran: Az Impossible Mission ehhez képest kutya *****.

A játék programozástechnikailag csúcsteljesítmény. A betöltője fantasztikusan szép, a mozgatás nagyon gyors, pixelenkénti, a játék alatt hallható zene és hangeffektek 48-as gépen mennek és tökéletesen időzítettek. Nincs akadás, nincs színütközés, minden csodálatosan programozott és gyönyörű élményt nyújt...kivéve sajnos maga a játékmenet.

Érzékeltetésül a feladatok listája (1 perc a valóságban 6 másodperc, vagyis van feladat, amire összesen 18 másodperc jut !!!)

Ted's Desk by 8:56
Silicon Slice Store by 9:09
Slice Diffusion by 9:27
Fuming Cupboard by 9:58
Clean Room by 10:07
Silicon Etching Plant by 10:22
Canteen by 10:40
Photocopier by 11:12
Boardroom by 11:25
Slice Surface Abrasion by 11:56
Laser Slice Separation by 12:15
Bay 7 by 12:34
Micro Chip Mounting by 12:59
Tea Machine by 13:02
Power Generator by 13:18
Electro Plating Bath by 14:00
Quality Assurance Dept by 14:25
Abrasion Dust Extract by 14:38
Matthew's Lair by 14:58
We Call Him Sir by 15:50
The Wage Department by 16:07

Ezután még a fizetésünkért is el kell menni egy rejtett terembe.

Tipp: Soha, de soha ne próbáljunk meg vele játszani. Még örökélettel, időmegállítással, falon átmenetellel se. Én végigcsináltam, tudom mit beszélek! 1:24 perc játék tömény gyötrelem.

Értékelés:

Ehhez a játékhoz egy versenyfelhívás is volt, miszerint díjat kap, aki először sikeresen megkapja a fizetését a játékban, azaz elárulja, mi történik a végén. Az egyik szaklapban meg is jelent egy fénykép egy mosolygó, kövérkés úriemberről kezében a trófeával. Arról nem tesz említést a fáma, hogy ezt hogyan is csinálta. A többi az olvasó fantáziájára van bízva.

Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2009-02-23 00:00:00
Visszalépés az előző oldalra