Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Benny Hill's Madcap Chase

4 csillagos Cikk értékelése: 4,45 (11 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Dk'tronics, 1985
Besorolás: idétlenkedés
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 225.
Eredeti ár: 6,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 447 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 30 235 Ft lenne)

Szerettem volna a terveknek megfelelően egy 1993 utáni játékról leírást készíteni, de a levelezőlistán uralkodó komor, vészjósló hangulat és a Speccyalista TOP100-on erre a játékra leadott mindössza 3 szavazat arra ösztönzött, hogy a Benny Hill-ről írjak. Ha létezne a Legviccesebb Játékok Toplistája, akkor ez a játék jó eséllyel célozhatná meg az első helyet.

A grafika Don Priestley műve, aki a Popeye-féle "grafikai motor"-t használta fel ehhez a játékhoz, az eredmény: hatalmas figurák, nagyon jól eltalált animáció, Benny Hill-es humoros helyzetek.

A játék 3 pályából áll. Minden pálya 7 képernyős, jobbra-balra rohangálhatunk rajtuk. Közös a szinteken, hogy kaotikusan vannak elrendezve mindenféle objektumok (lámpaoszlopok, szénabálák, közlekedési táblák, kerítések, postaládák, stb.), ráadásul minden alkalommal, mikor átlépünk a következő képernyőre, megváltozik ezeknek a tárgyaknak a helye, méghozzá mélységben, vagyis ahogy mi látjuk: függőlegesen. A tárgyak elkerülése érdekében a fel-le gombokkal navigálhatunk "mélységben". Mikor nekimegyünk valaminek, olyankor láblóbálva hasraesünk és időt vesztünk. Időt vesztünk még, ha lopáson ér minket a meglopott hölgy (1. pálya), az almacsősz (2. pálya), vagy a kétfős Scotland Yard (3. pálya), ilyenkor letepernek minket a földre és vehemesen ugrándoznak fájó tagjainkon, ráadásként, ha van nálunk valamilyen lopott tárgy, akkor az visszakerül az eredeti helyére (nem tudom, hogy mi értelme visszaragasztani a fára az általunk már leszakított almát, az almacsősz úgy gondolja, hogy ez nem az ő problémája). A második pályán még egy traktor is száguldozik, ami elüthet minket.

Minden pályán az indulóképernyőn lévő feliratozott ládikába kell dobni a tőlünk legtávolabbi képernyőn található összes felvehető tárgyat. Az első pályán Mrs Harras nem túl csábos fehérneműit és egyéb ruházatát, a másodikon Mr Bramley almáit, a harmadikon pedig Mrs Bargin kacatjait kell elcsennünk. A pályákat meghatározott (szerintem túl hosszú) idő alatt kell teljesíteni. Az első pályán 100, a másodikon 150, a harmadikon 200 időegységünk van, egy időegység kb. 5 másodperc. Gyorsan végigjátszható játék, nem nagy kihívás, de a hangulata miatt néha érdemes betölteni. Mellesleg ez a kedvenc spectrum-játéka a hét éves kisfiamnak, aki jókat szokott derülni már azon is, ahogy Benny Hill fut, ha meg a hölgy szoknyáját fellibbentve ugrál a hátunkon, olyankor dől a nevetéstől. A humor adja gyakorlatilag az időtállóságra adott pontjaim nagy többségét.

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2006-05-15 00:00:00
Visszalépés az előző oldalra