Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Thunderbirds

4 csillagos Cikk értékelése: 4,36 (14 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Firebird, 1985
Besorolás: labirintusos fejtörő
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 158.
Eredeti ár: 3,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 254 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 4 646 Ft lenne)

Találós kérdéssel kezdünk! Mi a közös az Alfa Holdbázisban, a Dire Straits-ben és a Thunderbirds című játékban? A válasz - nem, nem 42 -, hanem Gerry és Sylvia Anderson. Ők a megálmodói és producerei az Alfa Holdbázis című sorozatnak melyről reprezentatívnak közel sem tekinthető felmérésem alapján kiderítettem, hogy a mai harmincasok közös tudatalattijában a "kölyökkoromban nagyon tele volt tőle a pelenkám, de azért néztem, amikor a szüleim engedték" emlékkép rögzült róla. Ők producerkedtek, szupervájzolták a szkripteket és terveztek kosztümöt a Thunderbirds című sorozathoz. Ezt a nálunk javarészt ismeretlen Sci-Fi tévésorozatot 1969-ből első blikkre gyermekeknek szólónak gondolhatnánk az alapján, hogy a főszereplők marionett bábúk, a járművek és a díszletek makettek. De tévednénk, ha így tennénk! A stílusnak neve is van, "SuperMarionation". Ebben forgatták le a Dire Straits "Calling Elvis" című dalának klipjét - csak hogy feloldjuk a bevezetőben feltett kérdést - a Thunderbirds szereplőinek közreműködésével, de Mark Knopfler is kapott egy báb-alteregót. (Ha már itt tartunk: a közelmúltban, csepp hazánkban jobbára be nem mutatott, de zseniális, az USA politikájának görbe tükröt tartó Team America: World Police is ilyen stílusban készült.) Mielőtt tovalebbennénk a szóvirágok szirmain és a terjengős bevezetőt tovább nyújtanánk, álljunk is meg, mert a Thunderbirds-szel elérkeztünk heti betevő játékadagunk alanyához!

Egy röpke küldetés vár ránk. Egy régi piramisban rekedt két régészt kell megmentenünk mielőtt elfogyna levegőjük. Ehhez a Thunderbird 1 - a szivar - és a Thunderbird 2 - a duci - áll rendelkezésünkre. Sajna a Thunderbird 3 javítás alatt van, amelynek pénzügyi finanszírozásához a piramisban rejlő kincsek felvételével tudunk hozzájárulni. "Ahhh...csak ennyi ?" - szakadt ki egy röpke sóhaj a játékosból, ami viszont a játék indítása után kezd érdekessé válni. Először fel kell szerelni gépeinket (űrhajónak túlzás nevezni, de mégis annak néz ki...de mit keresne egy űrhajó egy piramisban ?!) néhány apró segédfelszereléssel, amelyek arra hivatottak, hogy könnyebbé tegyék feladatunkat. A játék készítői javasolják, hogy a fanatikus vagy túlzott önbizalommal bíró játékosok ne vigyenek semmit magukkal, de ez még Tom Krújznak is sok lenne, annyira lehetetlen.

Még mielőtt a felszerelésekről esne pár szó, jó tudni, hogy számos olyan pálya van a játékban, amely átvezető szerepet tölt be, vagyis csak arra jó, hogy lassítsa előrejutásunkat. Ezeken a pályákon nem lehet váltani TB1 és TB2 között, azaz mindenképpen át kell evickélni rajtuk (néha jópárszor oda-vissza). Aztán essék szó a labirintus pályákról, amelyeken szintén nem lehet váltani gépeink között, ráadásul még valami forgó bigyók is akadályozzák bolyongásunkat rajta, viszont ezeken a pályákon lehet értékes üzemanyag kapszulákat felvenni.

A terhelhetőség max. 40 tonna, így ki-ki saját elgondolása szerint alakíthatja ki későbbi nehézségeit (érdemes a túlterhelést is kipróbálni).

 • Weedkiller (gyomirtó) - "növényes" átvezető pályán segít

 • Heavy Duty Acid (nagy erejű sav) - "pókos" átvezető pályán segít

 • Emergency Transport (vészhelyzeti szállító) - ???

 • Thunderbird 4 - "vizes" átvezető pályán segít

 • Guided Missiles (irányított rakéták) - ???

 • Acme Cave Sonar (ACME barlangi szonár) - fény az éjszakában! A készítők kedvesen a labirintus pályák nagy részét láthatatlanra készítették, így a szerencsétlen játékos csak bolyongásra ítélt. Eme egység legalább egy egységnyit megvilágít gépünk körül

 • Bulldozer - ???

 • The Mole (A Vakond) - fúró, a "falas" átvezető pályákon segít

 • Earthquake Bomb (földrengető bomba) - ???

 • Extra Fuel (extra üzemanyag) - érdemes


A mellékelt képen látható, hány perc alatt lehet eljutni .... érdemes megpróbálni. Az emulátorok korában a mentéseket elkészíteni elég könnyű, de el lehet képzelni, hogy a kazettás években mennyi időbe került egy-egy pályán az átjutás. Az egyik labirintus pályán, amelyen vaksötétben, 4 gyorsan mozgó bigyó között kellett 3-szor átjutni a TB2-vel, alig 40-50 töltésre volt szükség.

Kilövés után feltárul a labirintus és a küldetés megkezdődik. TB1 és TB2 egymást segítve nyitják ki, oldják meg a labirintus csapdáit. Egy mondatban: "Én felemelem ezt, hogy Te betold azt, hogy utána átmenjek ott, hogy kinyissam Neked, mire Te majd lelököd, hogy fennakadjon az, ami ott útban van."

Irányítás:

 • Mozgatás: kurzornyilak (5678) segítségével

 • Váltás gépek között: A

 • Állás mentése: S

 • Állás betöltése: L

 • Megállítás: P (csak a naiv játékosok gondolják azt, hogy eközben majd üzemanyagfogyás nélkül lehet gondolkozni egy pályán...)

 • Zene kikapcsolás: M

 • Irányítás definiálás: R

 • Újraindítás: Caps shift - Space


Hibák:

 • Néhanapján ki lehet menni olyan járaton, ami nem vezet sehova...ekkor meglepetés éri a játékost.

 • A labirintus pályákon nem érdemes LOAD választása után N-t nyomni, mert eltűnik a kijárat.

 • A sötét labirintus pályán PAUSE után látszanak a falak.

 • Apró kötözködés, de a TB2-t lehet felszerelni egységekkel, mégis a Acme Cave Solar működik a TB1-en is.


Feladat: megmenteni két régészt és önmagunkat.

Tipp:

 • A labirintus pályákra belépni a TB1-el érdemes, mert mozgékonysága és gyorsasága miatt könnyebb összeszedni az üzemanyag kapszulákat.

 • A négyféle átvezető pálya egyforma számban szerepel a labirintusban, de mégis érdemesebb a gyomirtót és a mérget választani, mert ezek a pályák sok időt és üzemanyagot vesznek el.

 • A ???-el jelölt tárgyakat nem érdemes felvenni, mert semmire nem használhatók (visszafejtettem a programot, de nem használja ezeket). Valószínűleg tervek maradtak vagy csak a játékos becsapására, a játék minél tovább történő játszására, marketing fogásnak kerültek a listára.


Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2005-07-31 00:00:00
Visszalépés az előző oldalra