Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Top Gun

3 csillagos Cikk értékelése: 3,46 (13 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Ocean Software Ltd, 1987
Besorolás: osztott képernyős, kétjátékosos arcade repszimulát
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 228.
Eredeti ár: 7,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 608 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 9 514 Ft lenne)

1986-ban az USA-ban bemutatnak a mozik egy filmet, melynek hatására bizonyíthatóan megnő a US NAVY-hez jelentkezők száma. A film a haditengerészeti légierő elit kiképzőközpontjába "beutalt" fiatal pilóták életét mutatja be. A címét is erről kapja: Top Gun. A film óriási siker, pedig ennél sablonosabb, nyálasabb szappanoperát nem hordott még hátán a föld. De ki a csodát érdekelt mindez, amikor fantasztikus képeket láthattunk az F-14 Tomcat-ek repüléséről, a csajoknak meg ott voltak Tom Cruise meg Val Kilmer félmeztelenül? (Mókás, hogy a filmben szereplők közül hányan lettek sztárok azóta! Kelly McGillis, Anthony "Vészhelyzet Greene doki" Edwards, Tim Robbins, Meg Ryan, Michael Ironside.) A film hatására sokig ácsingóztam olyan bőrdzseki után, mint amilyet Tom Cruise hordott a filmben. (Mint minden, ez is beszerezhető.)

Az 1987-es Top Gun logós játék mi másról is szólhatna, mint a repülésről? Az Ocean féle program olyan stílust feszeget, ami addig a Speccyn érintetlen volt. Osztott képernyős, a közelharcra kihegyezett repülés szimulátor. A maga idejében forradalminak számított és véleményem szerint sokkal élvezetesebb játékmenetet kínál, mint az ugyanazon évből származó ACE 2.

A kezelés pofonegyszerű, a négy irányon és a hajtómű teljesítmény állításán kívül nem is kell mással foglalkoznunk, mint a tüzeléssel. Nem kell bíbelődnünk a fel- és leszállással, nincsenek rakéták, féklapok, futóművek, csak gépágyú és színtiszta dogfight! Alapvetően két hiányosságot lehet felróni a játéknak. A horizontot egy pontsoros vonal jelöli, semmi sem utal arra, hogy melyik a víz és melyik az ég. Egy műhorizont igazán elfért volna még. Ezen kívül nagyon könnyű nekirepülni az ellenfélnek, mert egyszerűen nem lehet érezni, hogy mikor van az ember vészesen közel a másikhoz. A játék zenéje még akkor is kiválónak számít a Speccyn, hogyha a Harold Feltermeyer és Steve Stevens fémjelezte "Top Gun Anthem"-jének és Kenny Loggins "Danger Zone"-jának inkább a paródiája az, ami megszólal a hangszóróból, úgy el van szúrva a tempó.

Feladat: legyőzni az ellenséges vadászpilótát.

Tipp: a játék pofonegyszerű, a közelharc élvezetére van kihegyezve. Éppen ezért nem számol a lövést leadó vadászgép helyzetével, sebességével, mozgásával, így a lövéseink nyílegyenesen haladnak, nincs "elhajlás".

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2005-06-05 00:00:00
Visszalépés az előző oldalra