Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Bomberman

4 csillagos Cikk értékelése: 4,38 (13 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Hudson Soft, 1983
Besorolás: arcade
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 170.
Eredeti ár: 5,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 382 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 31 716 Ft lenne)

Sajnos be kell lássam, a memóriám nem a régi! Nagyon régóta motoszkál bennem ennek a játéknak az emléke, miszerint egy pasassal kellett rohangászni, bombákat elszórni, kinyírni valami izéket egy labirintusban és hogy ez nekem nagyon tetszett. De hogy mi a fenyő volt a neve?! Passz! Aztán ha már bombák voltak benne, akkor ránéztem a WoS-on arra, hogy "Bomberman" és persze bingó! Naná, hogy ez volt!

A lényeget már elmondtam. Adva van egységnyi hősünk, akit valamilyen titokzatos erő egy labirintusba rekesztett és felszerelt végtelen számú időzített robbanószerrel, melyből egyszerre - ki tudja miért - öt darabot képes lepakolni. Az útvesztő - mely minden alkalommal véletlenszerűen generálódik szintenként - téglafalakból áll. A tömör téglák robbanásbiztosak, az üreges téglákat kiüti a helyükből a lepakolt bomba. Hogy ne legyen olyan egyszerű a dolgunk, szörnyűséges vérlufik vadásznak ránk. Ha hozzánk érnek, akkor nekünk annyi. Vérlufira bombával tudunk vadászni - már ha erre valaki nem jött volna rá azonnal. A következő szintre úgy tudunk jutni, ha leküzdjük a léggömböket, vagy ha kidöntve a falakat megtaláljuk a befalazott kijáratokat. A kőfalak leomlanak és időnként kincsesládát rejtenek, mely a bónuszunkat gyarapítja, ha felvesszük. A játék egyszerű, de nagyon élvezetes. Az irányítás előre definiált, mely szakít a kvázi szabvány QAOP-vel, de teljesen jól használható, bal és jobbkezes bombermanók számára egyaránt!

A játék érdekessége, hogy a kiadója és a szerzői egyaránt japánok. A Sinclair Research is kiadott egy kísértetiesen hasonló játékot Eric and the Floaters címen, melynek - milyen meglepő - ugyanazok a szerzői.

Feladat: kipukkasztani a vérlufikat vagy megtalálni a kijáratot.

Tipp: egy idő után eljutunk az "Automatikus bombatelepítés" pályákra. Ez annyit tesz, hogy a gép folyamatosan pakolja a bombákat, és csak akkor hagyja abba, ha elfogyott az öt pokolgépes limit. Ha az első felrobban az ötből, akkor már pakolja is a következő adagot. Ez szivatás, nem is kics. Tehát a taktika ezeken a pályákon a "Fuss, Forest! Fuss!"

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2005-07-10 00:00:00
Visszalépés az előző oldalra