Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Bugaboo The Flea

4 csillagos Cikk értékelése: 4,38 (13 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Quicksilva, 1983
Besorolás: ugrálós
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 230.
Eredeti ár: 6,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 446 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 37 046 Ft lenne)

Ismét az apróságok közül emelnék ki egyet, de bárcsak ne tettem volna, mert miután egész gyerekkoromat végigkövette - ami annyit jelentett, hogy időnként előkerült játszani - ezen sorok írása közben rá kellett ébrednem, hogy mekkora tévedésben is éltem.

Hogyan is szólt a leírás, amikor még csak a fejemben volt...

Bugaboo, a kis béka, ráébred, hogy hatalmasakat tud ugrani. Ahogy bátran szökken balra és jobbra az erdő szélén, egyszercsak egy hatalmas, mély barlangba zuhan le. Meglepődve látja maga körül, hogy 82 emeletnyi mélyen milyen szép világ él és kezdetben bátortalanul elkezd körbeugrálni, míg nem hirtelen szembetalálja magát egy hatalmas és rémisztő denevérszárnyú őslénnyel. Menekül-menekül, amíg csak tud. Itt csak két lehetősége van.
Kimenekül a barlangból vagy elevenen felfalja a sárkány.

A játékosnak nincs más dolga, mint balra és jobbra a gombok lenyomásával ugrálni úgy, hogy a lenyomás hosszával tudja szabályozni az ugrás nagyságát, amit a képernyő alján lévő csík szemléletesen segít. Mivel a pálya mozgatása (scroll-ozása) olyan igazi spectrumos, így elég nehéz a küldetést teljesíteni, sok-sok ugrás végződik a sárkánylény szájában. Álló helyzetben lehet a pályát kicsit igazítani a béka körül, így valamelyest látható, ha ott sündörög a sárkány, de nyílt részen állva ez egyenlő az azonnal felfalással.

Egyetlen kiút létezik, ezt kell megtalálni, mert a többi csak zsákutca, amelyek csodaszép, hatalmas zuhanással érnek véget, vissza a kiindulási 82. szintre. Nincs idő vagy energia korlátozás, csak egyetlen élet áll rendelkezésre.

Ugorj vagy meghalsz....illetve ugorj és meghalsz!

És itt következik a csalódás...

Miután most betöltöttem a játékot, feltűnt, hogy vajon miért épp sárga lett a békuci, hiszen volt zöld a Spectrumon. És megvilágosodtam!

A "FLEA" angol szó jelentése BOLHA!!! Még spanyolul is ellenőriztem, mert eredeti címe La Pulga volt, de ott is bolha.

Mekkora csalódás. Hát a bolha pici! Az őslényhez viszonyítva egy ekkora ugráló bolhát?!? És mióta esznek bolhát a repülő dínók? Hová tették szemüket, fantáziájukat a program készítői??? Soha többet nem nézek meg alaposan gyerekkori játékot.

Ismert rekord 19 másodperc.

Feladat: Kijutni a barlangból.

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2008-12-10 00:00:00
Visszalépés az előző oldalra