Szoftver: Minden 7-re 1 játék - MockaTetris

4 csillagos Cikk értékelése: 4,67 (15 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Rafal Miazga, 2008
Besorolás: tetris
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: Még nem került fel a listára.
Eredeti ár: ingyenes
(mai árszinthez viszonyítva 0 Ft lenne)

Nem hiszem, hogy valaki, aki még nem ismerné a Tetris nevű játékot. Na ez is épp egy eféle Tetris-klón azzal az apró különbséggel, hogy nem a jól megszokott formák potyognak alá, így emiatt egy kicsit lehet gyúrni a bevett stratégián.
Most sokan azt gondolhatjátok, hogy ettől még felesleges szót fecsérelni rá, hisz láttunk már elég ilyet. Azért én mégis úgy gondoltam, hogy érdemes rá ez a kis program, ha másért nem hát azért, mert 2008-ban született, de persze tartogat néhány meglepetést még emellett is.
A játék 9 szintet tartalmaz, minden 24 komplettírozott sor után jön a következő, de mielőtt tovább mennénk, előbb nézzünk egy kis szómagyarázatot.

"mockup" - grafikusok által használt könnyed elnevezés egy kézzel készített nyomtatott vagy rajzolt prototípusra.

Minden szint után láthatunk egy ilyen mockup screen-t, innen ered a MockaTetris elnevezés is. Na, de mit is takar ez a kifejezés. Esetünkben egy olyan játékok képe jelenik meg a szintek között, amelyek más platformokra megjelentek ugyan, de Spectrum-ra soha. Olyan játékokat válaszott a szerző, amik a szívéhez közel álltak és amikről úgy gondolta, hogy lehetett volna portolni Spectrumra is. Ezeket a képeket a szerző saját bevallása szerint maga rajzolta, nem az eredeti játékokból valók, egyszerűen Rafał Miazga víziói arról, hogy is néztek volna ki ezek a játékok Spectrum-on. Az első szint után a Shadow of the Best II képe tűnik fel, amit itt láthattok, ám a többit magatoknak kell felderíteni. :)

Minden teljes sor után elő tűnik egy sornyi kép a játéktéren kívül, a 24 sor után pedig megláthatjuk a teljes képet és kicsit képzelődhetünk mi is, hogy milyen is lett volna játszani vele akkoriban. :) Amúgy minden szint előtt megjelenik a vízió tárgyát képező játék neve, készítője és a kiadás éve.

Az elnevezés tartogat még érdekességet, nevezetesen, hogy a MockaTetris nevet Dr. Paul V. Mockapetris is inspirálta, aki egyébiránt feltatálója a DNS-nek (1983), azaz a Domain Name System-nek.

Rafal Miazga batátunk lengyel, aki tavaly több művel is jelentkezett úgymint, Chick&Bricks, Holidays in Amsterdam és Pamela the Zombie Hunter.

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2008-12-20 00:00:00
Visszalépés az előző oldalra