Szoftver: Minden 7-re 1 játék - PAC-TXT

4 csillagos Cikk értékelése: 4,90 (20 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Hooy-Program / ArSoft Corp. , 2010
Besorolás: szöveges kalandjáték
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: Még nem került fel a listára.
Eredeti ár: ingyenes
(mai árszinthez viszonyítva 0 Ft lenne)

Nem tudtam megállni, hogy ezt a játékot ne ajánljam be, mert annyira elvetemült ötlet, hogy más jelzőt már nemigem lehet találni mint, hogy WEIRD. :) Lengyel barátaink köszönhetjük eme csodát spekire, a szöveges Pac-Man kalandjátékot, melyet a ByteFest 2010 nevű rendezvényen mutattak be. Az alkotókat már jól ismerheti az avatott szemű spectrumozó: Factor 6, Mister Beep és Yerzmyey.

Pac-Mant ugye senkinek sem kell bemutatni, hisz minden bizonnyal a legismertebb arcade videójáték, melyet valaha is kiadtak. (Az eredetit a Namco fejlesztette és a Midway adta ki 1980-ban.) Épp ezért is ennyire szembetűnő az az elmebeteg ötlet, hogy szöveges kalandjáték készüljön belőle. Menj előre, edd meg a pöttyöt ... nagyon beteg. :)

Egy ideje már be is akartam dobni az ajánlók közé, de a weirdség méltatásán kívül mást nemigen tudtam kipréselni magamból. Így aztán gondoltam legalább ráguggolok a témára hátha akad itt valami. Azonnal rá is találtam a www.pac-txt.com oldalra, ahol kiderült, hogy az eredeti ötlet Ricmoo-tól (Richard Moore) ered még 2007-ből. Saját bevallása szerint egy buli után hazatérve ugrott be neki némi alkohol fogyasztás után ezen remekbeszabott idea. Természetesen rögvest hozzá is látott lekódolni ezt az óriási viccet és lássunk csodát pár óra múlva kész is volt. Hiába, csak egy jó ötlet kell és a többi jön magától. :)

Kicsit még időztem az oldalán és akkor akadtam rá a könyvére, mely ugyan nem spectrum vonatkozású, de azért erősen retró és legalább ennyire weird és kreatív így nem állhatom meg az említését. Barátunk megalkotta a Papír Konzolt, melyre kifejlesztette a Papír Pongot. Hát igen, na ez se semmi, azonnal az Ian Livingstone féle ide-oda lapozgatós kaland-játék könyvek jutottak eszembe, melyeket gyerekkorunkban bűvöltünk.

Kicsit messzebb kerültünk ugyan az eredeti témától, nevezetesen a spectrum játéktól, de lássuk be a spectrum-fóbiánknak köszönhetően, lehet még érdekességekre akadni... :)

Dehogy a játékról is ejtsünk pár szót, természetesen ki kell jutnunk a labirintusból miközben megeszünk 260 pöttyöt és elkerüljük a szellemeket. Néhány egyszerű paranccsal kell operálnunk, mint forward, go, right, left, eat, help, desc, mission, list. Elegendő csak a kezdőbetűket beírnunk. A mission paranccsal megtudhatjuk hány pötty van még hátra, hány %-ot teljesítettünk.

Jó szórakozást és birka türelmet ... :)

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2011-01-30 22:04:56
Visszalépés az előző oldalra