Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Defender of the Crown

4 csillagos Cikk értékelése: 4,26 (23 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Conversion by The CAT, 1989
Besorolás: stratégia
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 36.
Eredeti ár: ingyenes
(mai árszinthez viszonyítva 0 Ft lenne)

Némi töltögetés közepette elolvashatjuk a bevezetőt, miszerint 1149-ben a király visszatért a Szentföldről és lovaggá ütötte hat segítőtársát. A ceremónia végeztével egyikük (ez leszünk mi) a Sherwood-i erdő felé vette az irányt, ahol találkozott régi barátjával Robin of Locksley-val. Sok víz
lefolyt a Temzén, mióta utoljára találkoztak... de a rossz hírek hallatára újra egyesítik erejüket. A királyt meggyilkolták, az országban káosz uralkodik. (Gondolom a király helyett uralkodik, amíg lesz új király. :-) A korona is eltűnt. A normannok összegyűjtötték erejüket a Szászok ellen. Mindkét fél a másikat vádolja a király meggyilkolásával. Csak mi menthetjük meg Angliát, mondja Robin, és sürgeti, hogy toborozzunk egy nagy sereget. Ő háromszor hajlandó a segítségünkre lenni.

...aztán még némi töltögetés, mert a loadert felül kell írni hasznosabb kóddal. :-) Eléggé ki van használva a rendelkezésre álló 42240 byte.
A menüben mindenki beállíthatja a kedvenc billentyű kiosztását. :-)

És lőn! A képernyőn megjelenik Anglia, előtte pedig főhősünk, Wilfred of Ivanhoe portréja, és az uradalmának főbb adatai. (Az eredeti játékban lehetett választani a 6 lovag közül, itt csak vele lehet játszani.)

Ivanhoe-nak három fő tulajdonsága van: leadership, jousting, swordplay. A többi 5 lovagnak is ugyanezek a tulajdonságaik vannak. A leadership a startégiai képességét jelzi, akinél ez erős, az ügyesebben foglalja el a területeket. A joustingot nem igazán tudom, talán azt jelenti, hogy mennyire
erényes, de ez szerintem nem fog számítani a játékban. A swordplay a rablásnál érdekes, akinek jobb ez az érték, azt nehezebb lesz legyőzni rabláskor.

Alatta a seregünk összetétele látszik, azaz hány gyalogosunk, lovagunk és katapultunk van.

Az "income" mellett a havi bevételünk pörög le nulláig, hogy megnövelje a "treasure" mellett kiírt az aktuális aranykészletünket.

Egy körben a következők történnek:
1. Kapunk aranyat a földjeink után.
2. Megmondjuk, hogy mit szeretnénk tenni a körben:
-Lovagi tornát tartunk (Hold Tournament)
-Támadunk egy szomszédos területet (Seek Conquest)
-Rabolunk (Go raiding)
-Sereget vásárolunk (Buy Home Army)
-Térképet olvasunk (Read Map) Na ez nem igazi tevékenység, csak körbenézhetünk
merre érdemes támadni, és milyen a többi lovag.
-Passzolunk (Pass)
-Opciózunk (Options) Itt van a zene ki/be, az új játék kezdése, meg az USR 0.

Az első 4 akcióból az egyiket végezhetjük el egy körben. Utánunk jönnek majd a többiek.
Jelenleg 1 területünk van, a bal felső sarokban. Innen kell terjeszkednünk. A hozzánk közelebbi két lovag (Cedric of Rotherwood/cyan és Geoffry Longsword/zöld színű) szövetségesünk, amíg nem bántjuk őket, ők sem fognak. A sárga területek szabadok. Minden birtokolt területért kapunk havonta aranyat,
és ha csak letelepedtünk (azaz még sárga volt a terület), akkor pár katonát is. A játék elején érdemes bebiztosítani a várunk környékét, mert ha azt elfoglálják, akkor kakukk van.
Kezdjünk el letelepedni (Seek Conquest)! Kapunk egy újabb menüt, ahol át lehet csoportosítani a katonákat (Transfer Forces). A Home alatt a várunkban lévő csapatunk látszik, a Campaign alatt a hódító seregünk. Tegyünk át némi állományt a hódítókhoz. Ezután már elfoglalhatjuk az egyik szomszédos területet (Send Forth Campaign Army).

Jönnek a többiek, aztán újra a kör eleje, és kapunk aranyat. Most már kicsit többet. Foglaljunk el jó sok sárga területet! A saját (fehér) területeinken szabadon mozgathatjuk a seregünket, és át is csoportosíthatjuk őket anélkül, hogy befejeződne a körünk.

Úgy 1150 januárjára el is fogynak a szabad területek, jöhet a csata. Szerintem érdemes először az ellent támadni, nem a szövetségeseket. A szövetségesek át fognak engedni a területükön, amíg nem veszünk össze velük. Ha várat is akarunk támadni, akkor venni kell katapultot.

A támadás valós időben megy, 4 taktika közül választhatunk: Fericious Attack (ez akkor jó, amikor nagyon nagy túlerőben vagyunk, így kisebb lesz a veszteség), Stand & Fight (kis túlerő esetén ezt kell használni), Bombard (ez akkor jó, ha az ellen van többen), Outflank (ha jól emlékszem akkor hasznos, ha nekünk sok a gyalogosunk, neki meg sok a lovagja), Retreat (visszavonulás). A csata kimenetele némi szerencsétől is függ, kis erőkülönbség esetén nem feltétlenül az erősebb nyer.

Ha várat támadunk, akkor előbb át kell törni a falakat katapulttal. Minél nagyobb lukat ütünk a falon, annál könnyebb lesz legyőzni az otthoniakat (azért még így is előnyben lesznek kicsit). Dobhatunk követ (boulders) a katapulttal, ez a falat bontja. Dobhatunk görögtüzet (greek fire), és betegséget okozó szeretetcsomagot (disease). Az utóbbi kettő előtt legalább egy lukat kell ütni a falon, és minél pontosabban, minél nagyobb lukon dobjuk be, annál több benti katonát irt ki. A falbontás 5 napig tart, azt úgy osztjuk be, ahogy jólesik. Az "enemy" mellet látszik, hogy hányan vannak benn. Ha nagyon sokan lennének, akkor az odamegy, kő-kő-betegség-görögtűz-görögtűz, aztán visszavonul taktika
be szokott válni. Sima falbontásnál a 3 kő, 1 betegség, 1 görögtűz variációt szoktam használni. Ha elfoglalunk egy várat, akkor a tulajdonos kiesik a játékból, és miénk lesz az összes területe, a katonáival együtt. (Már akiket még nem küldtünk át a túlvilágra.)

Nézzük a lovagi tornát! Néha más is rendez, de rendezhetünk mi is, 5 aranyért cserébe. Max. három menetből áll, egy menetet játszhatunk dicsőségért (fame), vagy főldért (land). Eleinte a földet érdemes választani. Úgyis visszafoglálják majd, de legalább addig sem csinálnak semmi rosszabbat. Ha dicsőséget választunk, akkor előbb-utóbb annyira dicsők leszünk, hogy meg kell mentenünk a királylányt. Föld-föld elleni csatánál választani kell egy földet valakitől (egy torna alatt egy játékostól csak egy földet lehet elnyerni). Ő is választ tőlünk egyet, aztán a nyertes viszi a másikét. Dicsöségre menő játék esetén csak a többi lovag közül választhatunk, de itt azok is szerepelnek, akik már kiestek a játékból. Ha nyerünk nő a dicsőségünk, és az övé csökken, ha vesztünk fordítva. Miután mindent jól kiválasztottunk, jöhet a csata, a szokásos lovagi tornák szellemében. Az ellenfél pajzsának közepét kell megcélozni, ha sikerül kiütöttük a nyeregből, és jöhet a következő menet. Ha nem sikerül, akkor számunkra vége a tornának.

Vehetünk kastélyt is egy területünkre, amihez 10 katonát kapunk. A kastélyt katapulttal ostromolni kell a támadónak, mint a várat, és ilyen területet nem lehet elnyerni a másiktól lovagi tornán.

Ha kedvünk tartja rabolhatunk a többiektől (Go Raiding). Tűz+jobbra támadás, tűz+balra védekezés. Ez jó nehéz rész, de az alábbi taktika szokott működni. Az ellenfél lépés után rövid ideig nem tud támadni. Az elején teperjünk jobbra, amennyit lehet, aztán üssük kicsit, majd lépjünk hátra. Ekkor utánunk lép, és tudjuk kaszabolni, de ő nem üt (egy darabig). Aztán megint hátra, és ütés. A gombokat nem kell ütlegelni, elég nyomva tartani. Ha a gép hátralép, egyből utána kell lépni, hogy több helyünk legyen. Érdemes begyakorolni a harcot a királylánymentéshez. Kedvesen kacsint majd ránk a leányzó, ha megmentjük fogságból. Jár vele a fele királyság is, pontosabban az egyik ellenfél összes területe. Aztán már ő is ott fog vigyorogni mellettünk a térképes résznél.

Ha sok pénzünk van, akkor minket is kirabolnak azok a gaz normannok, úgyhogy érdemes elkölteni a bevételt.

Van még olyan, hogy csak úgy három germán lovag csatlakozik a seregünkhöz. Őket a várunkban, Cubriában találjuk meg. Azt hiszem minél dicsőbbek vagyunk, annál inkább jönnek.

Robint is meglátogathatjuk: Seek Conquest, aztán See Robin. Elvileg katonákat ad ő is, de most valahogy nem bírom kicsalni tőle.

Ha nem veszünk össze a szövetségeseinkkel, akkor mielőtt nekiállnánk aprítani őket, érdemes lovagi tornán elnyerni a területeiket, hogy gyengébbek legyenek.

Néha az is előfordul, hogy a vazallusaink lázadnak, ilyenkor elvesztünk egy katapultot.

Még egy hint: 128-ason kicsit más a ROM és a #386E címtől nem FF-ekkel van feltöltve, ezért ott a kiválasztott menün krix-krax jelenik meg. 48-on, pl. Realspecen 48-as módban teljesen jól ment, vagy akár igazi 48-as Speccy-n is játszható. ;-)

Sajnos záró ceremónia sajna kimaradt a tzx konverzióból, úgyhogy nyeréskor a Start the Tape feliratban lehet csak gyönyörködni. De azért egy kis leírást kapunt a történetről, és kiderül ki nyúlta le a koronát. :-)

Most, hogy újra játszottam a DoC-cal, egész sok apróságot észrevettem. Ez tetszett a legjobban:

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2004-10-01 00:00:00
Visszalépés az előző oldalra