Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Dictator

4 csillagos Cikk értékelése: 4,53 (17 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: DK'Tronics, 1983
Besorolás: menedzsment-stratégia
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 203.
Eredeti ár: 4,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 318 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 26 385 Ft lenne)

A népszerű urbánus legenda szerint csöpp hazánban két játék volt betiltva "annakidején" Speccyre, a Raid Over Moscow és a Dictator. A magam részéről őszintén meg lennék lepve, ha a HATALOM egyáltalán bármiféle segédfogalommal bírt volna arra nézve, hogy mi a bánat az a Sinclair ZX Spectrum, illetve hogy arra vannak játékok. De természetesen mind minden legendának, ennek is van némi valóságalapja, ugyanis az előbb citált két játék létezett Enterprise-ra és a Centrum / Novotrade nem merte - naná! - behozni ezeket az országba, de természetesen mindenkinek megvolt. Míg a Raid Over Moscow az egyik legjópofább ügyességi arcade a nyolcbitesek történetében, addig a Dictator talán az egyik legkorábbi menedzsment stratégia - ne feledjük, 1983-mas programról van szó!

A játékban egy képzeletbeli banánköztársaság diktátorát domborítjuk. Ritimbai uralkodóként megadatott minden, ami egy valódi diktátor napjait színesíti! Játszi gerillák, ellenlábas - természetesen mielőbbi vesztünket kívánó - szomszédos ország, "félünk tőle, de azért kell" katonaság, titkosrendőrség, földbirtokosok és a nép, az isten adta nép! A cél egyszerű: minél tovább túlélni, mint uralkodó. Hogy a poént a kezdet-kezdetén lelőjem - huhh, ez egy nagyon témába vágó amfó... izé metafora - lévén véges számú eszköz áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy hőn szeretett országunk lakóit kordában tartsuk, nincs esély rá, hogy 120 éves korunkban érjen véget a játék, öregkori végelgyengülésünk okán. Előbb-utóbb úgyis megmerényelnek, megdöntenek, elkergetnek, mert Ritimbában zsarnokoskodni nem nyugdíjas meló. De addig igencsak jó szórakozás, legalábbis én remekül elvoltam vele még a régi szép időkben - igaz, akkor még szótár nélkül a közelébe sem mertem menni - meg hogy mostanság eszembe jutott, most is!

Ne számítsunk valami olyasmire, mint az örökbecsű Tropicó-tól PC-re! A grafika nem jellemző, és az illusztrációnak is csak azért ezt választottam, hogy láttassam, hogy igen, volt türelmem ennyi pontot kicsikarni a játékból! A hangok inkább csak zajok és már csak azért is jó dolog az emulátor, mert így könnyű lekapcsolni ezeket. Virtuóz billentyűzetkezelési talentumra sem lesz szükségünk, mert az "Y"-on kívül csak egyetlen gombra van szükség a diktátorkodáshoz: bármelyik másikra!
Tartok tőle, hogy nem mindenki osztja majd a véleményem, de szerintem ez a játék zseniális, bár "igazi" úgy lenne, ha a játékmenetet el lehetne nyújtani, lényegesen több lehetőséggel a kezünk ügyében. Persze van ilyen is! Azt a játékot Civilization-nek hívják egy másik platformon.

Feladat: túlélni mint despota egy képzeletbeli ország élén.

Tipp: a titkosszolgálati jelentésekre szükség van, még ha pénzbe is kerülnek!

Értékelés:
Ötlet:
Grafika: Nem értelmezhető...
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2005-05-22 00:00:00
Visszalépés az előző oldalra