Szoftver: Minden 7-re 1 játék - 1K Chess

4 csillagos Cikk értékelése: 4,92 (26 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Artic Computing, 1983
Besorolás: táblás játék
Géptípus: ZX81 1K
Speccyalista Toplista: Még nem került fel a listára.
Eredeti ár: 2,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 189 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 15 725 Ft lenne)

Amikor kieszeltem, hogy így év vége felé készítsünk pár ZX81-es ajánlót, azonnal beugrott az 1K Chess, ami mellett nem mehetünk el szótlanul a gép 30. születésnapjának évében.

David Horne angol programozó 1983-ban készítette ezt a remek sakk programot az 1K-ás ZX81-re, és ez nem városi legenda. Ő megtette, ami akkoriban lehetetlennek tűnt. A játék tartalmazza a legtöbb sakk szabályt, némi mesterséges intelligenciát (azaz tud lépni magától) és felhasználói felületet. A kód mindösszesen 672 bájt, ami a létező legrövidebb sakk program implementáció a világon.

Grafikát nem tartalmaz, betűk reprezentálják az egyes figurákat a táblán. A program csak fehérrel képes nyitni és kétféleképpen, vagy E3-ra vagy D3-ra. A kazettán ez 2 programnak felel meg az A és B oldalon, melyek kb. 30 másodperc alatt tölthetők be.

A három alábbi szabály kivételével képes értelmezni, ellenőrizni a lépéseket:
  • sáncolás
  • átalakulás (Az átalakulás vagy átváltozás a sakkban a gyalog különleges képessége. Amennyiben a gyalog eléri az ellenfél alapsorát (tehát a világos a 8. sort, a sötét pedig az 1. sort), a játékot tisztként folytatja.)
  • en passant (Egy különleges lépés a sakkban, olyan ütés, amelyre akkor kerülhet sor, ha az egyik fél gyalogja kettőt előrelépve kikerülné az ellenfél gyalogjának átlós ütését. Az egyetlen eset a sakkban, amikor egy gyalog nem az átlósan előtte álló, hanem a mellé lépő figurát ütheti ki.)
Állítólag a 2K Timex Sinclair 1000-esre készült verzió már tartalmazza ezeket e lépéskombinációkat.

A lépések megadásokor először a sor számát, majd az oszlop betűjelét kell megadni, pl. 7-E 6-E. A játék általában sakk-matt-tal ér véget, új játékhoz be kell tölteni a kazettáról újra a megfelelő verziót.

Érdekesség, hogy a program dokumentált forrását 1983 februárban a Your Computer című újságban publikálta, mely most az interneten is fellelhető:
http://users.ox.ac.uk/~uzdm0006/scans/1kchess/

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2012-01-22 19:57:24
Visszalépés az előző oldalra