Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Disco Dan

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (2 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Sinclair Research Ltd, 1986
Besorolás: Arcade - akció
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: Még nem került fel a listára.
Eredeti ár: ingyenes
(mai árszinthez viszonyítva 0 Ft lenne)

<<< A FanZiX 2013/1 számában a(z) 95. oldalon bővebben olvashatsz erről a játékról. >>>

Disco Dan 1984 májusában került a magányos hős státuszába a Gem Software, azon belül Daren White és John Line munkájának gyümölcseként. Daren a mai napig készít játékokat, honlapján sajnos épphogy csak megemlíti 8 bites múltját, felsorolva néhány játékát, Spectrumon is több remek játékhoz volt köze, leghíresebb a tárgyalt két játékán kívül talán a Turrican. John, a másik szerző csak egy kiegészítő ember lehet, mindkét játékát Daren-nel fejlesztette, a másik az ezután górcső alá vett, időben viszont pont előző Oh Mummy.

Először a reaktorhoz szállít egy járőrhajó. Mikor elhagyod a hajót, egy hyper-alagútban találod magad, ami a reaktor magjához vezet. Minden reaktor, amit meglátogatsz, ilyen alagúton megközelíthető, melyek védve vannak csapdákat alkalmazva. Hogy elérd a reaktormagot, el kell jutnod a sugárzási szobáig. Itt található egy lézer és egy sugárzásvédő öltöny. Ha már felszerelkeztél, akkor juthatsz a reaktormagba. A veszélyeken túl kell jutnod az alagútban, vannak lézerek, kátyúk és mutáns pacmen-ek. Az egyetlen nem halálos veszély a kátyú. Ezek csak csökkentik az erődet, de végül ezek is halálosak lehetnek, ha elvész az összes energiád. Akkor is meghalsz, ha megérinted a lézert vagy egy mutáns pacmen-t. Hogy ne ütközz a lézerbe, át kell ugranod azt. A pacmen-t is át tudod ugrani vagy kikerülni, de az ugrás energiát emészt fel és ezt jobb elkerülni. Ha a magban vagy, stabilizáld a reaktort, ugrálnod kell tárcsák között, amik a reaktormagot alkotják. Minden alkalommal, mikor egy lemezre ugrasz, egy lépéssel közelebb kerülsz a biztonságos állapothoz. Ha a lemez zöld (0) lesz, akkor biztonságos a lemez, ez egy stabil állapot, amíg Robot Ron rá nem lép vagy felrobban egy szomszédos lemez, ilyenkor újra instabil lesz. Mielőtt egy lemez felrobban, villogni fog, robbanás után pedig nem lesz rajta szám.

A lemezeken bolyongnak mutáns atomok (Atom Arry és vándorló részecskéi). Ha egy ilyen atomhoz érsz, csökkeni fog az energiád. Másik veszélyes elem a lemezeken: Ron, a hibásan működő robot. Vele halálos kimenetelű az érintkezés. Mikor Robot Ron távozik egy lemezről, annak eggyel romlik az állapota. Ront lövéssel lehet hatástalanítani rövid időre. Az atomokra is lehet tüzelni, ilyenkor ők egy lemezzel arrébb mennek. Az energiádat az ugrálással és a tüzeléssel is használod, valamint a felrobbant lemezekre ugrás is elvesz belőle jó sokat. Ha sikerül az összes lemezt zöldre váltanod, akkor kapsz egy plusz életet, ha minden lemez felrobban, akkor vége a játéknak, ugyanis egy láncreakció végén felrobban a galaxis. Ha még megvan a galaxis, akkor mehetsz a következő reaktorba.

A játék két teljesen különböző részből áll, az első teljesítése egyszerűbb, az állandó veszély a lézersugár, amit könnyen átugorhatsz, a véletlenszerű kátyúk nem okozhatnak gondot, míg a pekmenek mindig valamelyik oldal felé kergetnek, általában az alagút szélére húzódva elkerülhetőek. A második rész, a reaktormag. Ez egy Q*bert alapú, de annál összetettebb, gyors reagálást és gyors gondolkodást igénylő rész. A nehézséget fokozza, Disco Dan mozgatása: balra és jobbra forgathatod és előre ugrasz vele. A lemezek kis idő eltelte után váltanak színt, tehát kerülnek kevésbé biztonságos állapotba. A játéknak nincs vége, a galaxis nagy, atomreaktor pedig annyi van, mint homokszem a sivatagban.

Feladat: Egy különösen veszélyes feladatra jelentkeztél. (Persze, nem te tetted fel a kezed.) A küldetésed, hogy deaktiválj űrben keringő nukleáris reaktorokat. Ezek a reaktorok rendkívül instabil állapotban vannak és elpusztíthatják a galaxist, ha felrobbannak. Most a küldetésed végső eligazítását olvashatod, hogy mit csinálj a veszélyes helyzetekben, amikbe kerülhetsz. Ezt az eligazítást figyelmesen olvasd, mert az információ megmentheti az életed! Sok szerencsét!

Értékelés:

A két különböző arcade-típus összegyúrása már sok játéknál sikeres lett, itt még fel is lett tuningolva, mármint a második Q*bert-féle reaktormagos rész. A szép kazettaborítóról kiderül, hogy a lemezek inkább hengerek. Betöltőkép nincs, van viszont kidolgozott, mutáns pekmenes sztori, több oldalas instrukció, bemutató mód, nagyon jó menüzene. A körítés tehát remek. Szép, kidolgozott, akadozás nélküli, színes, animált grafika, jó hangeffektek jellemzik a külsőségeket. Ha csak az alagutas rész lenne, akkor nehézségről nem beszélhetnénk, bár reaktorról reaktorra egyre kevésbé könnyű eljutni a magba. A magban a lemezek elhelyezkedése, az ellenségek mozgása, az idő múlása és ezek egyre kaotikusabbá és követhetetlenebbé válása okoz nagy galibákat. Rosszul kivitelezett, lassú fordulásokkal sok lemezt lehet bukni, ami hiba előbb csak energiavesztéssel jár, később életet is követel, sőt: galaxist. A vezérlés tökéletes, a billentyűkiosztás jó, főleg balkezeseknek. Jó időtöltés lenne a diszkeken való ugrálás az alagút nélkül is, azzal együtt pedig jól kiegészítik egymást. Az egyik kevésbé, a másik sokkal inkább koncentrált játékot igényel és jól jön egy kis agyi üresjárat. Már csak azt nem tudom, hogy mi köze ennek a diszkóhoz? Csak most, a kérdés leírása után esett le a húszfilléres, több órai nyúzás után, hogy Disco Dan nem a tánctudása alapján kapta a nevét, pedig a szerkójában simán el tudom képzelni, ahogy kicsit nőies mozgásával a hetvenes évek végi űrdiszkó zenékre ugrál és énekel: "I Lost My Heart To A Starship Trooper...".

Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2014-08-31 16:43:06
Visszalépés az előző oldalra