Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Driller Tanks

4 csillagos Cikk értékelése: 4,56 (16 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Sinclair Research Ltd, 1984
Besorolás:
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: Még nem került fel a listára.
Eredeti ár: 5,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 379 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 28 072 Ft lenne)

<<< A FanZiX 2013/1 számában a(z) 70. oldalon bővebben olvashatsz erről a játékról. >>>

A Hudson Soft verzió neve a Stop the Express rajongóknak ismerősen csenghet: Itasundorious. Nem ismerős? Na jó, csak az első szótag... Fumihiko Itagaki, a program írója saját neve első tagját csempészte ennek a játéknak a címébe és amannak a vonatjára. Nem vádolható azzal, hogy így egy jól csengő, könnyen megjegyezhető, közönségcsalogató címmel látta el eleddig ismeretlenségbe burkolózó játékát. A "japán" verzióban egy Lolitank az eszköz a Hectolien (mamut) és az Ikedanien (rák) nevű ellenségek ellen, mások a színek is és nem lehet joystickot használni vezérlés gyanánt, de a játék ugyanaz, legalábbis első ránézésre annak látszik.

A tüzet köpködő, földalatti szemétben bóklászó lény a játék szerint mamut, hát nem tudom, a hatalmas rák még elképzelhető. Szóval, a mamutok nem juthatnak ki a föld szintjére, mert befutnak a házba (inkább palota, sőt: Taj Mahal), amit a föld alá süllyesztenek és ezzel vége a játéknak. A mamutok ráadásul a kitisztított bányarészben sprintelni is tudnak, szóval minden eddig tanult dolgot felejts el erről az állatról, igazság szerint egy sárkány- vakond-gepárd keverék, semmi köze a lomha föld fölött élő elefántokhoz. Sőt, lehet még valami róka és farkas- gén is bennük, mert néha nagyon ravaszul bekerítenek és falkaként támadnak. A pályák egyre nehezednek, nőhet a mamutok száma, a rákok (Skorks) száma (ők ugye alulról felfelé nyomulnak mindenen keresztül, szemetet hányva) valamint néha eltűnik a labirintus is (minden negyedik szinten), ilyenkor egy falak nélküli, egybefüggő szemetes árokban találod magadat.

Feladat: A házad alatt bányák labirintusa van feltöltve szeméttel. Itt tudsz mozogni a spéci Fúró Tankoddal, szabaddá téve az utat, amerre jársz. A célod az, hogy megöld a bányában kóborló rózsaszín mamutokat. Ezt úgy teheted meg, hogy rájuk lősz a fagyasztó sugárral, majd a tankkal darabokra töröd őket, ám erre a felolvadásuk előtt elég kevés időd van. Óvatosnak kell lenned még azért is, mert a mamutok tüzet okádnak rád. Vannak más ellenségek is, a rákok, ezek újra meg újra feltöltik a labirintust szeméttel és az érintésük halálos.

Értékelés:

Fura, szürreális, fali szőttesre emlékeztető kazettaborítója van, nincs betöltőképernyője, de van informatív, a játék elemeit bemutató menüje. A sztori pedig lehet, hogy tudatmódosító szer hatása alatt született (akárcsak a Bubble Buster). A jópofa, animált figurák mozgása darabos, a látvány szép, a Hudson Soft verzió még egy picit szebb is a színek miatt. Arcade játékhoz szükséges remek, átlagosnál mindenképp jobb, többféle effekt, dallam színesíti a játékélményt. A játék gyengéje a vezérlés, sajnos a tank valami letompult állapotban van és a vezérlésre való reagálása csapnivaló. A nehézségi szint nagyon jól el van találva, viszonylag könnyű a játék elején és egyre nehezedik. A játék a vezérlési nehézség ellenére addiktív, kár a hibákért, jobb, élvezetesebb játék lehetett volna belőle.

Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2013-09-12 21:28:04
Visszalépés az előző oldalra