Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Dun Darach

4 csillagos Cikk értékelése: 4,50 (10 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Gargoyle Games, 1985
Besorolás: grafikus szerepjáték
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 79.
Eredeti ár: 9,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 639 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 43 286 Ft lenne)

Aki a SPV -n nevelkedett azoknak az ilyen stílusú játékok nem ismeretlenek.
Szerencsére akkoriban még ezek voltak elterjedve, nem a mai "menj és ölj meg mindenkit agyatlanul". Ha valaki a Tir-Na-Nog, Dun-Darach vagy Marsport játékot minden segítség nélkül szeretné végig játszani, az pár hónapi (évi?) hidegélelmet készítsen a hűtőbe, a logikát felejtse el, és készüljön fel mindenféle pihent agyat (vagy inkább bomlott elmét) kívánó rejtvényekre. Mind a 3 játék a Gargoyle Games kiadványa, és a kezelése, valamint a feladványok is nagyon hasonlóak.

Dun Darach

Itt Loeget kell kiszabadítani. Annyi a változás, hogy egy városban (Darach) kell mászkálni, nem az Ír természetben. Először 4 képtárat kell feltölteni különböző tárgyakkal, hogy valami fogalmunk legyen mit is kell csinálni. Persze a képtáraknál nem az van kiírva: hozd ide a nyilat, hanem különböző képek vannak a falon, és találd ki mit ábrázol. Utólag már akár logikusnak is mondható a megfejtés, de épeszű ember a képekből 2-3 -at találna ki. Egy nem épeszű mondjuk 5 -öt, és 16 tárgy kell... Szóval marad a próbálgatás. A tárgyakat a kereskedőktől lehet megvenni, tehát pénz is szükséges, nem is kevés. Ezt kereskedelemmel is megtehetjük, de legegyszerűbb a kaszinó. 100.000 Iridi elég is lesz a játékhoz. Ha megvan a 4 képtár, akkor kulcsokat kell gyűjteni a várba bejutáshoz, amelyeket az istenektől kapunk, akik köztudottan rendetlenek, és elhagyták a tárgyaikat. Végül kiszabadíthatjuk Loeget a várból.

A 3 játék az Arcade/Adventure vonalat képviseli, bár a Dun Darachban elég kevés (semmi) az ügyességi rész. A logika (utólag) nagyon zseniális, de ha valaki egyedül szeretné végig játszani a játékokat, akkor egy idő után próbálkozással fog haladni. Főleg képi asszociáció, és nagyon mély angol nyelvtudás kell a megfejtésekhez. Sokszor az adott tárgy sokadik jelentése a megfejtés, amit perfekt angol nélkül nem is ismerünk. A mai játékokból pont ebben a játékokban meglévő ötlet hiányzik. Természetesen 48k-ból nem lehet grafikai csodákat kihozni, főleg ha a játék is ilyen bonyolult. Ennek ellenére nem gépelni kell, hanem mi irányítjuk a hősöket. És ha sikerül rájönni egy-egy feladat megoldására az nagy élmény. A 3 játékban kb. 100 rejtvény/feladat van. Tulajdonképp e játékok folytatása a Heavy on The Magick!, ami egy előző ajánlat volt.

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2005-10-09 00:00:00
Visszalépés az előző oldalra