Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Fantastic Voyage

4 csillagos Cikk értékelése: 4,85 (13 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Quicksilva, 1984
Besorolás: akció, kaland
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 190.
Eredeti ár: 5,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 379 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 8 128 Ft lenne)

Ez a kíváló játék egy 1966-os azonos című scfi-fi remek alapján készült. Gyermekként nagyon bejött akkor ez a film és mikor viszontláttam a Spectrum-on szintén megfogott. Elöljáróban annyit érdemes tudni a film hátteréről, hogy kapott két Oscar-t és egy csomó Oscar jelölése is volt. Ami önmagában nem volna olyan érdekes, az viszont már sokkal inkább, hogy a film operatőre nem más, mint Ernest Laszlo (1898-1984), azaz László Ernő, aki természetesen magyar származású és ezt a munkáját 1967-ben Oscar díjra jelölték a legjobb operatőr (színesben) kategóriában.

Lássuk a story-t dióhéjban, hátha valaki nem látta még ezt az alapművet.
Mindkét nagyhatalom kifejleszettette az anyagok kicsinyítésére szolgáló eljárást, ám ezt az állapotot az anyagok csak rövid ideig képesek megtartani. Egy Jan Benes nevű tudós a vasfüggönyön innen, kitalálta a módját, hogyan lehet ezt az állapotot korlátlanul megőrizni. Egy CIA ügynök segítségével nyugatra szökik, de egy sajnálatos merénylet kísérletnek következtében megsérül, agyában egy vérrög keletkezik és kómába esik. A tudós életének megmentésére nem marad más út mint, hogy egy mentőcsapatot egy kis tengeralattjáró, a Proteus fedélzetén mikrométeresre kicsinyítenek és befecskendezik őket a tudós véráramámba. A csapatnak azonban csak egy órája van arra, hogy a Proteus-on található orvosi lézerrel eltávolítsák a vérrögöt, azután már elkezdődik a növekedésük és egy bizonyos méret elérésekor a tudós immunrendszere már képes lesz észrevenni őket és végezni velük.
Természetesen rengeteg akadállyal kell szembeszállniuk útjuk során a test különböző pontjain és persze egy szabotőr sem hiányozhat a történetből. Mondanom sem kell, hogy a lézer is csődöt mond a szabotőr áldásos tevékenysége nyomán, amit végül is a rádió kibelezésével tudnak csak megjavítani. Hat perccel az idő lejárta előtt sikerül a vérrögöt megsemmisíteniük, rádió híjján azonban a legénység úszva teszi meg az utat a szem felé, ahol is könnycseppben távoznak a tudósunk szervezetéből. Az időközben a tengeralattjáróval csapdába esett árulót a fehérvérsejtek hatástalanítják.
A forgatókönyv Harry Kleiner műve, a Bantam könyvkiadó megvette a jogait és Isaac Asimovot kérte fel, hogy megregényesítse. Asimov által írt hasonló című regény hat hónappal hamarabb jelent meg, mint a film, ezért sokan azt hitték, hogy a regény ihlette a filmet, holott ez pont fordítva történt.

A játék apróbb eltérésekkel követi a filmet.
Dr. Ernest Hacker kicsinyítő sugarának köszönhetően egy ember test belsejében találjuk magunkat. Valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag a tengeralattjáró nyolc darabra esik szét és szétszóródik a test különböző pontjaira. Így nincs más választásunk mint, hogy könnyűbúvárként tegyük a dolgunkat. Feladatunk, hogy a helyreállított kis tengeralattjárónkkal hagyjuk el a testet.
De ne gondoljuk, hogy ennyire egyszerű a feladat. Menetközben időről időre fertőzések lépnek fel a testben, amik akár a gazdatest halálához is vezetnek, ami ugye nekünk se túl nyerő. A fertőzés helye egy villogó piros kockával jelenik meg a jobb oldali ember alakon. Ilyenkor el kell jutni a fertőzés helyére és semlegesíteni a baktériumokat a lézerrel. Emellett daganat is utunkat állhatja a szervezet több pontján is. Ezek csak egymódon távolíthaóak el, nevezetesen fehérvérsejteket kell gyűjteni útközben, amiket aztán jól rá kell hajítani az útonálló tumorra. No de túlélésünkhöz energiára is szükségünk van, amit az úszás, állás és lövöldözés csökkent. Energiánk pótlásához vörösvérsejteket kell gyűjtenünk, erre a leggazdagabb lelőhely a tüdő, mint tudjuk biológiai tanulmányainkból. Hosszabb túrák előtt érdemes is itt feltöltődni. Néha koleszterin fal (sárga gombócok) állja utunkat, amit lézerünkkel nagyszerűen lehet bontani, de a hely elhagyása után újraépülnek. Találkozhatunk vírusokkal (zöld) is gyakorlatilag bárhol, amik szintén nem állhatják orvosi lézerünket.

Még rejt pár felfedezni valót a játék, de azt már inkább rátok bízom, remélem sikerült felkeltenem az érdeklődést iránta.

Feladat: A helyreállított kis tengeralattjárónkkal hagyjuk el a testet a szemen keresztül és landoljunk a műtőasztalon.

Tipp: Érdemes nézegetni egy térképet a WOS-on.

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2008-01-16 00:00:00
Visszalépés az előző oldalra