Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Flippit

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (2 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Sinclair Research Ltd, 1983
Besorolás: logikai - kirakós
Géptípus: ZX Spectrum 16K
Speccyalista Toplista: Még nem került fel a listára.
Eredeti ár: 9,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 639 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 14 333 Ft lenne)

<<< A FanZiX 2013/1 számában a(z) 63. oldalon bővebben olvashatsz erről a játékról. >>>

A játék célja az, hogy az egy sorban, oszlopban vagy átlóban lévő pontok (dots) vagy számok (figures) összege kilenc legyen. A tábla jobb szélén és alján láthatsz számokat, ezek mutatják, hogy adott sorban, oszlopban, átlóban található pontok, számok összege mennyivel kevesebb (piros mezőben) vagy több kilencnél. Ahol nincs szám, ott kilenc a pontok vagy számok összege.

Első lépésként ki kell választanod, hogy számokat (figures) vagy pontokat szeretnél (dots) látni a táblán. A feladvány megoldásához három különböző "lépéssel" juthatsz közelebb: cserélgetheted a kilenc táblarészt, flippiteket, forgathatod mindkét irányban vagy tükrözheted őket vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan. Minden flippit-nek van egy betűjele A-tól I-ig, ami látszik is mindnek a közepén. Lépéseid a kívánt flippit kiválasztásával (A-I) kezded, majd a kiválasztottat:
  • kicserélheted egy másikkal (A-I)
  • forgathatod jobbra (M) vagy balra (K) egy lépést, esetleg két lépést (P)
  • tükrözheted függőlegesen (T), vízszintesen (S), az ÉNY-DK átlóra (R) vagy a DNY-ÉK átlóra (U)

Lehetőség van adott feladvány újrajátszására (L) vagy új feladvány kérésére (W). A flippitek színkódosak, akárhogy forgatod, tükrözöd őket, legfontosabb tulajdonságaik megmaradnak. Minden feladványban van 3db mindhárom színből. A MOVES felirat mellett látod a megtett lépéseid számát.
A játékban való elinduláshoz egy kis segítség: a sárga egy tulajdonsága, hogy átlósan mindkét irányban három az összeg. A zöldnél ugyanez 1 vagy 5, a kéknél 2 vagy 4. Ebből kifolyólag lehetetlen megoldani a feladványt, ha átlósan valamelyik irányban minden színből van egy-egy, mert a sárga átlós összege mindenképp 3, tehát a másik kettő flippitre marad 9-3=6, ami sehogy nem jön ki egy zöld és egy kék flippit esetén, ugyanis csak 3,5,7 vagy 9 tud kijönni. De például lehet a 3 sárga átlóban, ekkor az összeg 3*3=9, akárhogy forgatod, tükrözöd őket és mégsem biztos, hogy ez a megfelelő megoldás...

Értékelés:

Szép borítóval, szájbarágós instrukciókkal ellátott, eredeti logikai feladvány, betöltőképernyő nélkül, de egy 1 perc alatt betölthető játéknál ez nem hátrány. Gyakorlatilag nincs grafika, a látvány mégis elégségesnek tekinthető a játék jellegét tekintve és használatba véve azt. Pláne, hogy még választani is lehet a pontok vagy számok közül.

Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2014-05-04 22:18:52
Visszalépés az előző oldalra