Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Jack and the Beanstalk

4 csillagos Cikk értékelése: 4,86 (7 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Thor Computer Software, 1984
Besorolás: akció-kaland
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 252.
Eredeti ár: 5,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 379 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 8 128 Ft lenne)

Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl...

Igen, ez a nálunk is jól ismert, Az égig érő paszuly c. mese számítógépes feldolgozása.
Az alaptörténet röviden: Jack és édesanyja nagyon szegények, összes vagyonuk egy tehén, amit Jack néhány szem babért elcserélt a vásáron. Anyuka ezen kicsit elszontyolodott, de a fia megnyugtatta, hogy ezek bizony varázs-babszemek. Elültette őket a kertben, amiből másnapra egy égig érő bokor (?) nőtt...

Itt kapcsolódunk be a történetbe.

A játék kicsit a Dragons Lair-re emlékeztet. Szépen megrajzolt állóképeken át tart utunk, egészen az óriás budoárjáig. A feladat egyszerű, szerezzük meg az erszény aranyat, majd az aranytojást tojó tyúkot, ébresszük fel az óriást, végül pedig vágjuk ki az égig érő paszulyt. Az óriás megdöglend, anyuka és fia pedig boldogan élnek míg megnem...
Mi pedig gyönyörködhetünk a szintén szépen megrajzolt Well Done screen-ben.

Eddig még talán jól is hangzott, de azt hiszem minden jót elmondtam a játékról, amit lehetett. Ugyanis játszhatatlan, idegesítő, agyrém. Nekem a második képernyőn soha nem sikerült túljutnom, ugyanis képpont-precíz pozícionálásra, és nagy képzelőerőre van szükség, hogy átjussunk a következő pályára. Az embernek fogalma sincs, hogy merre menjen, mi számít járható útnak, mi nem. Mikor huszadszor estem le valahonnan, még akkor sem volt világos, hogy mit csináltam rosszul. Ide a birkatürelem kevés.
Hogy mennyire nem vagyok ezzel a véleményemmel egyedül, többek között a Crash is jól lehúzta a játszhatóságot.

Azért mindig is érdekelt, hogy mi a játék célja, mi a vége. Azt hiszem érthető, ha az idegbaj helyett inkább csak szeretném megnézni, hogyan is kell végigjátszani. Szerencsére valaki megtette helyettünk, és feltette a videót a YouTube-ra. Mikor ezeket a sorokat írom, a videó elérhető a erről linkről.
(Érdemes elolvasni a hozzászolásokat is!)

Egy mondatba összefoglalva az értékelést: szép grafika, idegesítő zene, játszhatatlan, csak mazochistáknak ajánlott! Külön érdekessége a játéknak, hogy kezeli a Currah MicroSpeech interfészt!

Felfedezhető némi eltérés a magyar meséhez képest, de ismereteim szerint (Wikipedia) az angol vagy a német verzió az eredeti. Ezért fogadjuk el, hogy a kisfiút Jack-nek hívják, és egy óriást kell kinyiffantanunk.

Jó éjt!

Feladat: az óriás életére törni

Tipp: örökélet poke 56110,0

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2007-11-20 00:00:00
Visszalépés az előző oldalra