Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Match Point

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (4 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Sinclair Research Ltd, 1983
Besorolás: sport szimuláció
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 99.
Eredeti ár: 7,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 510 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 11 452 Ft lenne)

<<< A FanZiX 1/0 számában a(z) 90. oldalon bővebben olvashatsz erről a játékról. >>>

Ez a megdöbbentően hű szimuláció eléd tárja a világszínvonalú tenisz izgalmát és feszültségét, amivel szinte belök téged a centerpályára - nyújtózol, hogy elérd az adogatást, határozottan röptézel a hálótól és próbálsz túljárni kemény ellenfeled eszén. A kommentátorállás felől, valósághű 3D-ben nézheted a mérkőzést. Kihívhatod a számítógépet vagy akár egy másik játékost is, azt gondolva, hogy a bajnokságban minden út a döntőbe vezet, de nem lesz egyszerű! Másik lehetőséged, hogy hátradőlsz a székedben és élvezed a számítógép által tálalt bemutató mérkőzést.

Használhatsz joystickot vagy billentyűzetet a vezérlésre. El kell sajátítanod a finomságokat, az ejtést, az átemelést, kontrollálni a tenyeres erejét, a röptét, mind a repertoárod részévé kell tenned - aminek tartalmazni kell még egy sor visszamozgáskor használt ütést is! De a tisztán készségszintre emelt technika nem elég, stratégiák és taktikák sokasága van a teniszben, fejlesztened kell a labdabiztosságod és tudatosan kell mozognod a pályán, máskülönben megfizeted hiányosságaid árát. Játszhatsz vakmerő támadójátékot vagy hátul is maradhatsz - a te döntésed, de ne hagyd, hogy a koncentrációd lazuljon. Ha mindezt elsajátítottad, akkor készen állsz, hogy kilépj a centerpályára a rád várakozó tömeg elé.

Értékelés:

Igazi klasszikus, nehéz még manapság is játékélményben többet nyújtó tenisz-szimulációt készíteni. A körítés remek, jó az 1984-re jellemző ezüst sávos borító is, de az extra a szuper betöltőkép, ami valami trükkös, tömörített (?) módon töltődik be, megspórolva a játékosnak jó néhány másodpercet. A menü áttekinthető, szokásos bemutató mód is van, itt ráadásul több nehézségi szintnek megfelelő is lehet. A legfontosabb kérdés ebben a stílusban, hogy mennyire realisztikus és a vezérlés megfelelő módon van-e megoldva? A válasz mindkettő kérdésre rendkívül pozitív. Az ütések változatossága, a játék tempója, a befutó labdaszedő, a közönség labdát követő fejmozgása, a látszólag minden mozdulatnál máshogy rajzolt teniszezők, egyszerűen minden zseniális. A hangok ugyan szokás szerint elmaradnak kicsit a lényegesebb tényezőktől. A vezérlés tökéletes és mindenki kedve szerint állítgathatja. A nehézségi szintek száma a számítógép elleni játékkal, másrészt az ember-ember elleni csatákkal végtelennek tűnik. Ez egy tökéletes játék, egy igazi etalon!

Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2014-05-03 15:27:52
Visszalépés az előző oldalra