Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Moon Alert

4 csillagos Cikk értékelése: 4,68 (19 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Ocean Software Ltd, 1984
Besorolás: ügyességi játék
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 194.
Eredeti ár: 5,90 GBP átszámítva akkori árfolyamon 376 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 8 060 Ft lenne)

Játékajánló közkívánatra, mert magamtól ezt a játékot soha.

Nosztalgiától függetlenül a Moon Alert a játékprogramozói melléfogás mesterpéldája és a kiadók pénzéhes hozzá nem értésének mintapéldája.

Egy holdautóval el kell jutni az űrbázisra, ahova túlélők menekültek egy lezuhant űrhajóból. A mentőkomp tud gyorsítani, lassítani, felszökellni és előre valamint felfelé lőni. Az utat megnehezítik kráterek, sziklatömbök, valamint röpködő ellenséges UFO-k. Ez eddig TELJESEN rendben van, izgalmasnak hangzik.

Egy kukkantás a bejelentkező képre ... hmmm .... nagyon kellemes, sokat sejtető! Indulás után a felcsendülő, Spectrumhoz képest szép zene csak jót jelenthet, sőt szerencsés Currah MicroSpeech tulajdonosok még beszédet is hallhatnak!

És eddig tart, ami jót lehet mondani. Következzen minden, ami rossz.

A holdkomp "szökellése" majdnem kezelhetetlen és mivel a pályák nem véletlenszerűek, így szó szerint be kell magolni, hol mennyivel kell menni, mennyire kell gyorsítani vagy épp lassítani és pontosan mikor kell ugrani,lőni. Nem lehet reflexből semmit megoldani, csak előre leírt módon lehet teljesíteni. Persze, ha ketten ülnek a gép előtt és az egyik, mint a rally-ben, folyamatosan mondja az utat, akkor egy ideig el lehet lenni, de később, az UFO-k véletlenszerű lövöldözése teljesen játszhatatlanná teszi a játékot.

A játékos kap egy mézesmadzagot. A kijelzőn "A"-tól "Z"-ig szerepel a megteendő út, vagyis jelezve a cél távolságát. Bizonyos betűk elérésénél BONUS-t lehetne kapni, de ehhez reménytelenül pontosan és gyorsan kell haladni, ami szinte teljesíthetetlenre van kiszámítva.

És a csavar ? Ha nagy nehezen eljutsz a "Z" pontig - ez örökélet nélkül majdnem lehetetlen - akkor nem a bázishoz érsz, csak egy lifthez, ami után újabb "A"-tól "Z"-ig szakasz következik. Innentől betanulni reménytelen és tulajdonképpen marhaság is. Gondold el, eljutsz a B pályáig. Megtanulod, de elvesztesz minden életet.
Újrakezded "A"-tól, és "B"-n át pár próba után eljutsz "C"-ig. Matematika nyelvén a próbálkozások, ha mindig elsőre átjutnál a következő szintre:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
1
2 1
3 2 1
4 3 2 1

...
26 25 24 ....

Ha viszont van pl. a "Q" pálya, ahol elakadsz, akkor bizony az "A"-"P" szakaszt sokat fogod gyakorolni, míg egyszer végre átjutsz... és sok helyen nem fog elsőre, de 50.-re se menni...tehát az "A" - ".." szakaszt unalomig fogod játszani, míg alig tudsz gyakorolni a nem sikerülő pályákon. No itt a bibi az ilyen játékmenettel. A Moon Alert még rátesz erre, hogy a "Z" után újabb "A"-"Z" szakasz jön...de addig kb. fél órát hiba nélkül kellene játszanod ...

Nem lövöm le a poént, van vége a játéknak. Akit érdekel, csinálja végig. Nem kell elkeseredni, lesz olyan pálya, ahol az UFO-k miatt még örökélettel is kb. 50-szer kell nekifutni. Elfelejtettem írni ... a játékban erre a küldetésre 3 életet (próbálkozást) szántak, bár néha jószívűen adnak egyet-egyet.

Epilógus:

Az még hagyján, Kedves Drága Programozók, hogy nem jöttetek rá, mennyire lehetetlenné tettétek játékotokat, de valószínűleg meg sem próbáltátok teljesíteni, mert akkor bizony 10 perc játék után rájöttetek volna, hogy a remek ötletetekből sikerült egy unalmas, élvezhetetlen, játszhatatlan, vacak programot csinálni. De hogy ez még a kiadónak se tűnt fel ? Bár minek is kellett volna akkoriban megnézni, hiszen a "kis hülye gyerekeknek" mindent el lehetett adni, amire ráírták 48K. És erre még az sem mentség, hogy játéktermi átiratról van szó. Hacsak egy kicsit nem a pénz lebegett volna szemetek előtt, akkor pár finomítással remek gyöngyszemmel ajándékozhattátok volna meg a Spectrum játékosokat, de sikerült jól el.....................................

Made in U.K. Congratulation.

Tipp: Messzire elkerülni, be se tölteni.

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2010-10-14 17:51:59
Visszalépés az előző oldalra