Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Moonwalker

4 csillagos Cikk értékelése: 4,87 (15 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: US Gold Ltd, 1989
Besorolás: mászkálós, gyűjtögetős
Géptípus: ZX Spectrum 48/128K
Speccyalista Toplista: Még nem került fel a listára.
Eredeti ár: 9,99 GBP átszámítva akkori árfolyamon 961 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 36 694 Ft lenne)

A játékkal egyező filmben Michael Jackson varázslatos zenei utazásra hívja a nézőket, amelynek során felidéződnek az énekes-táncos pályafutásának legfontosabb állomásai, kezdve a Jackson 5 együttestől a világkarrierig. Az utazás második részében tanúi lehetünk Jackson alakváltozásainak, annak, hogy az elmúlt 30 évben hányféle külsőben jelent meg a nagyközönség előtt. Ezután következik maga a nagy küzdelem, amelynek pozitív hőse ki más is lehetne, mint Michael Jackson, aki legyőzi a galádul világuralomra törő gonoszt. Végül a színpadra tóduló tömeggel együtt Michael Jackson elénekli nekünk a legendás Beatles dalt, a Come Together-t.

Valójában a megjelenésekor nemigen izgatott a játék, így most szereztem be az első tapaszatokat egy emulátorban próbálgatva, illetve végigböngésztem pár korabeli magazint is, hogy minél teljesebb képpel szolgálhassak. A 128k verzióval próbálkoztam, a betöltésnél mindjárt akadtak problémáim, de telefonos segítség útján Pgyuri útmutatása alapján végülis összejött. Igazából csak annyi volt a gond, hogy a betöltés közben többször meg kellett volna állítani a magnót, mert pár zenés animációfélét iktattak a töltési folyamatba. Persze ilyenkor olvasható a 'Stop the tape' felirat, de csak akkor, ha valaki ott ül a gép előtt. :)

A játéknak 4 szintje van, természetesen Jacko-t alakítjuk.

1. szint - Filmstúdió

A 7 részes nyuszi jelmezt kell összevadásznunk, hogy álcázhassuk magunkat a rajnogóink elől. A C64/Atari ST/Amiga/IBM PC tulajdonosoknak sorrendben kell elvégezniük, míg a Spectrumos kollégáknak ezzel nem kell törődni. Érdemes vizslatni a radart, mert villogva mutatja a helyzetüket. Emellett mindenáron kerüljük el a nagyit az unokájával, a cowboyokat, a Biff testvéreket és a japán turistákat, akik nagy lelkesedéssel pályáznak a platina lemezeinkre. Miután megszereztük a jelmezt és még 4 különleges tárgyat, meg kell találnunk a ránk várakozó motort, amely a következő szintre repít minket.

2. szint - Michaelsville

Szerencsétlenségünkre Mr. Big átlát az álcánkon és azonnal figyelmezteti a rajongókat is. Motoron ülve a fényes golyókat kell összegyűjtögetnünk, amitől csillogó sportkocsivá alakulhatunk. Ilyenkor képesek vagyunk átugrani az úttorlaszokat, de ez az állapot csak 10 másodpercig tart. Száguldozás közben Mr. Big drog készletét is megsemmisíthetjük, ha áthajtunk rajtuk. Esetenként érdemes keresztül hajtani a rendőrökön is mielőtt elkapnának. Ha sikerül elég messze eljutni, akkor már csak egy kis jet-ski van hátra.

3. szint - Club30

Mr. Big csapataival szemben kell megvédelmeznünk a gyerekeket és persze magunkat a Club30-ban. Álruha nélkül találhatunk fegyvert és némi lőszert, amivel felvehetjük a harcot.

4. szint - Az aréna

Mr. Big elrabolta Katy-t, hogy odacsalogasson a búvóhelyére, ahol minden bizonnyal sor kerül a végső összecsapásra. Itt aztán mindenkinek van lézerfegyvere, úgyhogy csak óvatosan!

Az egyes szinteken az alábbi zenéket hallhatjuk, 128-as Spectrumon már egész hallgatható formában:

1. Bad
2. Speed Demon
3. Smooth Criminal
4. The Way You Make Me Feel

Tulajdonképpen jópofa játék, legalábbis lányomnak bejött az első pálya. Azt mindenesetre megjegyezte, hogy olyan, mintha Michael békaügetésben vonulászna. :)
Miután filmből készült játékról van szó és meglehetősen követi a történetet, így azt nem nagyon érdemes feszegetni, viszont igényesen implementálták.

******

Egy szomorú hír adta aktualitását a játék ismertetőnek. 2009. június 25-én elhunyt Michael Jackson. Bár nem vagyok az a kifejezett fan, de kétségtelen, hogy a világ egyik legismertebb énekese volt, ráadásul még egy Spectrum játék is kapcsolódik hozzá. A Moonwalkert szinte minden platformra piacra dobták, C64/Atari ST/Amiga/IBM PC. A Thriller pedig tényleg egy jó lemez.

Térkép: Ezen a linken egy térkép található a játékhoz.

Feladat: Megmenteni a gyerekeket.

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2009-09-25 00:00:00
Visszalépés az előző oldalra