Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Archon

4 csillagos Cikk értékelése: 4,73 (15 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Ariola UK Ltd, 1985
Besorolás: Táblás játék akció elemekkel
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 110.
Eredeti ár: 10,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 704 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 47 636 Ft lenne)

Aki kedveli a taktikát és közben ügyességi kihívásra is vágyik, annak ez a játék hosszú napokra-hetekre adhat élvezetes kikapcsolódást.

A játék alapja hasonlít a sakkhoz, 9x9-es táblán játszódik a világos és a sötét oldal között. A lépések különböző bábukkal történnek. A játék célja legyőzni az ellenfél varázslóját (királyát) vagy megszerezni a tábla összes villogó jellel mutatott erőpontját.

A játékosok felváltva lépnek. Minden bábu egyéni mozgás és harcképességgel bír. A mozgás jelentősége, hogy amíg az egyik át tudja lépni társát, addig a másik csak szabad úton tud, de különböző számú lépést tenni (lásd gyalog, futó, huszár lépése is eltérő a sakkban).

Harci küzdelem akkor indul, amikor két ellenséges bábu egy mezőre lép, vagyis az egyik le akarja ütni a másikat. Ekkor a játékosoknak katonájukat irányítva kell legyőznük ellenségüket. A katonák harcmodora eltérő. Van, amelyik csak szúrni tud, míg a másik lövésre vagy robbantásra képes, de még életerejükben is eltérőek. Így aztán abszolút nem mindegy, ki-kivel és mikor kerül szembe a győzelemért. A vesztes figura kiesik a játékból.

A varázslók képességei egyediek. Nemcsak mozgásuk szabadabb, harci erejük is hatalmas és varázslataikkal képesek saját vagy ellenséges szereplőre hatni. Teleportálás, erősítés, idő-eltolás, bénítás, feltámasztás lapul tarsolyukban, ám minden ilyesmit csak egyszer vethetnek be az egész játszma alatt.

Mindez bonyolultnak tűnhet, de szerencsére teljesen egyszerűen kezelhető. Nincs más teendő, meg kell ismerni a figurákat, ki kell ismerni harcképességüket és a varázsló tudását a megfelelő pillanatban kell használni. Ilyen egyszerű a győzelem.

Válaszható a gép is ellenfélnek, keményen fog küzdeni, de az igazi, amikor két, tapasztalt ZX Spectrum rajongó méri össze tudását.

A játékot 1989-ben az Electronis Arts is kiadta, sőt 2. részt is készített, de valahogy ez az igazi Archon. Aki játszott a C64-es változattal (vagy bármelyik másik gépre kiadással), az láthatja, mennyire jól sikerült játék lett ZX Spectrumra is.

en.wikipedia.org/wiki/Archon:_The_Light_and_the_Dark

Feladat: Megnyerni a játszmát. :)

Tipp: Ügyesen kell taktikázni, nem minden a szemtől-szembeni csatában dől el. És hogy melyik oldal a jobb? A világos és a sötét oldal katonái között nagyon apró különbség van, így a csata mindenki előtt nyitva áll ...

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2009-07-20 00:00:00
Visszalépés az előző oldalra