Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Mummy! Mummy!

4 csillagos Cikk értékelése: 4,89 (9 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: MC Lothlorien Ltd, 1984
Besorolás: platform
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 239.
Eredeti ár: 5,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 379 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 28 072 Ft lenne)

<<< A FanZiX 2013/3 számában a(z) 73. oldalon is olvashatsz erről a játékról. >>>

Spectrumoztam egy jót. Szeretek kolbászolni a WoS archívumában, mert mindig rá lehet akadni valami érdekesre. Nos a fenti játék is beleesett.

Amikor ráleltem a véletlen kattintgatás közben, ismerős lett a bejelentkező képe és valóban, ez a játék egy régi kazettámon is megvolt. Ez még ugyan nem lett volna elég ahhoz, hogy játszak vele, de mivel semmilyen kiegészítő információ nincs a programhoz (térkép, örökélet, kazetta borító leírás), így már mindjárt érdemes lett a betöltésre.

Feladatunk meglehetősen zavaros és a régi újságokban olvasható leírások is csak teljesen összekeverik a játékost, ha alaposan szemügyreveszi a játékot.

Régészünkkel egy piramis felfedezésébe vágunk bele. Sikerül megtalálni a titkos, felső bejáratot és elindul az izgalmas küldetés, megtalálni a kincsekkel teli titkos királyi sírhelyet.

Az első szint alaposan megzavarja a játékosokat, midőn tipp, leírás nélkül nem lehet rájönni, mi is a feladat. A bejárással, létraépítéssel nincs probléma, de az izgő-mozgó gonosz lélekrablókkal látszólag nem lehet mit kezdeni és amint elkapják régészünket, azonnal száműzik a piramis mélyébe és sajnos egy életet is elvesznek. Technikailag a létra építése az "ásás" gombbal történik, vagyis készül egy lyuk és belekerül egy létra. Ha viszont ravaszul hagyjuk magunkat megkergetni egy szellem által és váratlanul egy lyukat ásunk neki, akkor az beleesik és betemethetjük, így végleg megszabadulva tőle. Ha ezt mindegyikkel megtesszük, akkor életvesztés nélkül beléphetünk a piramis labirintusába. Ezt szinte lehetetlen teljesíteni, így egyszerűbb egy átjutni egy nyikkanással.

A második fázisban a labirintusban bolyongunk, ahol kétféle szellem/szörny ellen kell felvennünk a harcot. Ez is a hagyományos "lyukat ás, belecsal, betemet" harcmodorral zajlik, de már óvatosabbnak kell lennünk, mert mielőtt mindegyik ellenségünk eltüntetjük, el kell olvasni a legalsó szinten heverő hieroglifikus írást. Ezekből 25 adja meg azt a tudást, amely végül a sír felnyitásához kell. Ki lehet ugyan hagyni az olvasást pár esetben, de ha véletlenül úgy lépünk be a sírkamrába, hogy nincs birtokunkban a megfelelő tudás, akkor nem nyerhetjük el végső jutalmunk.

Amint haladunk előre a tudás megszerzésében, váratlanul megjelenik a sírkamra bejárata. Ezen átléphetünk az utolsó feladatunkra, ahol "mindössze" ki kell nyitni a fáraó sírját. Ebben 3 lény próbál megakadályozni bennünket, de ügyesen kijátszva őket elérhetjük és megtudhatjuk a fáraó titkát...


Nézzünk a kedvcsináló leírás mögé:

A játék grafikája és menete hűen tükrözi az 1983-84-es évek amatőr, otthoni programozók által készített játékok színvonalát. Nem éppen szépen kidolgozott animáció, mozgatás jellemzi a játékot, a hangeffektusok átlagon aluliak és meglehetősen összecsapott a játékmenet. Érdekesség a játékhoz kapcsolódva, hogy ezeknek a játékoknak (létra, ásás, betemetés, menekülés) volt egy egyedi besorolása annak idején, úgy nevezték őket "Panic Games". Vicces.

Az első szintre nincs, aki magától rájönne, hogy mit kell csinálni.

A második szinttől még élvezetes is lehet a játék, mert kellő gyakorlás után könnyen ki lehet cselezni a lényeket, de azok sokszor kiszámíthatatlanul beragadnak a létrán, a gödörben, így szinte teljesíthetetlenné teszik az adott szintet.

25 hieroglifa elolvasása is zavaros, mert semmilyen számláló és egyéb nem jelzi, hogy ez lenne a feladat, sőt programhibából adódóan billentyűzettel játszó játékosoknak nincs is esélyük rájönni, hogy mit és hol kell csinálni (értsd hiába nyomod le a játék által megjelölt "D" gombot a megfelelő helyen, ott csak az "R" - ez sehol nincs leírva - és a tűz, vagyis "0" gomb működik. E "tudás" nélkül pedig teljesíthetetlen a játék.

7 lehetőségünk van hieroglifát olvasni, a sírkamrában további 21-re, vagyis ha 4-et kihagyunk (ebbe az életvesztés is beletartozik), akkor már soha nem tudjuk meg, mi a játék vége. A kedves programozó nem is gondoskodott arról, hogy ezt tudassa velünk, így ha nincs meg az előírt 25 tekercs, akkor sima GAME OVER-t ad, vagyis reménytelen rájönni a játék értelmére még ha valaki profi szintre is fejleszti tudását.

A korabeli sajtóban írtak szerint igazából mi szellemek vagyunk ... ezért aztán kötözködtek az oxigén fogyásán, de szerintem félreértették magát a játékot.

Ha szellemek lennénk, akkor valóban felesleges lenne az oxigén, de akkor miért ásással szabadulnánk meg ellenségeinktől? Vagyis inkább helytálló a piramisba szorult régész esete, bár kétlem, hogy a szellemek ellen a beásás lenne a hatékony fegyver, de tovább gondolva a piramisok kő kemény kőből vannak ... hogy is lehet abba lyukat ásni, majd az betemetni? Amúgy meg ki az a bolond régész, aki az első szellemmel történő találkozás után nem menekülne hanyatt-homlok ki a szabadba, majd csak rendesen felfegyverkezve térne vissza?

És ha valaki eljut a játék végéig, a jutalma teljesen lehetetlenné teszi a "Szellem vagy régész?" kérdés eldöntését. Kitartást és "sír"almas szórakozást!

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2012-12-27 08:11:02
Visszalépés az előző oldalra