Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Oh Mummy

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (2 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Sinclair Research Ltd, 1986
Besorolás: Arcade - Amidar-klón
Géptípus: ZX Spectrum 16K
Speccyalista Toplista: Még nem került fel a listára.
Eredeti ár: ingyenes
(mai árszinthez viszonyítva 0 Ft lenne)

<<< A FanZiX 2013/1 számában a(z) 98. oldalon bővebben olvashatsz erről a játékról. >>>

Az Oh Mummy a Disco Dan-nél megismert páros (White & Line) első játéka 1983. novemberéből. A rövid életű Gem Software-nek ez a két játék volt az utolsó életjele, legalábbis Spectrumra. Előtte még W.E. MacGowan három silány próbálkozását adták ki.

Minden sír végén kapsz egy jutaloméletet, A képernyő tetején láthatod, hogy a múmiát és a kulcsot megtaláltad-e, ilyenkor megjelenik a MUMMY vagy a KEY felirat, nem mintha nem látnád a játéktéren is a múmia és a kulcs piktogramját. Tehát nem kell feltárnod az összes kamrát, a továbblépéshez elég a múmia és a kulcs, ha az megvan, akkor még nem árt a tekercs, aztán levadászni az őrt. Ha mindez sikerül és megúszod a befalazott őr feltárását, akkor őrkíséret nélkül léphetsz a következő szintre.

Feladat: A British Múzeum megbízásából egy régészcsoport tagjaként Egyiptomba utazol, hogy megvizsgáljátok az ősi királyi sírokat. Minden sír ötszintes. Minden szinten találhatsz kincseket, egy mágikus tekercset, egy kulcsot, egyet a királyi család múmiái közül és két őrzőt. Az egyik őr, mivel felébresztetted a behatolásoddal, üldözőbe vesz, hogy megbosszulja a szentségtörést. A másik őr életre kel, mikor a kamráját feltárod, aztán ő is munkához lát. Az őrök ellen az elrejtett mágikus tekercs segíthet. Mikor felfedezed a tekercset, utána egyetlen alkalommal képes leszel végezni egy őrrel, mikor az megtámad. Ha összegyűjtesz öt királyi múmiát, akkor kapsz egy telexet a múzeumból, melyben jutalmat ígérnek az erőfeszítéseidért. Ezután következhet egy másik sír, ahol az őrök ravaszabbak, mint korábban. Csak akkor tudsz kimenni a sírok kijáratán (jobb alsó sarokban), ha megtaláltad a szint kulcsát és a királyi múmiát. A kulcs, múmia, stb feltárásához az őt körülvevő kamra minden oldalát körbe kell járnod, mikor ezt megtetted, feltárul a kamra titka. A kincseskamrákba veszély esetén el tudsz bújni, az őrök oda nem mehetnek be. Mikor sikeresen kijutsz a sírból, minden életben maradt őr követ a kijáraton át a következő szintre.

Értékelés:

Az arcade játékok hatalmas birodalmában az Amidar-típusú játékok területe az egyszerű megvalósíthatóság és az elérhető összetett, logikát és ügyességet is igénylő játékmenet és magas játékélmény viszonylag könnyű elérhetősége ellenére nagyon kiaknázatlan, Spectrumra a Romik jelentetett meg két elég jó változatot, ezután következett az Oh Mummy, ami szintén Amidar-klón, de a játéktípus továbbgondolása, átalakítása miatt különbözik mindkét elődjétől, ahogy azok is egymástól. Az egyiptomi téma örök bestseller, egyből felkelti az átlagember érdeklődését, a múmiás sztorik meg pláne kiemelkedőek. Mellé egy vicces és mégis misztikus kazettaborító egy betöltés utáni fülbemászó dallam, részletes, jó kis kalandokat ígérő leírással kiváló kezdés. Aztán a játékról nyert első benyomások már nem lesznek ilyen pozitívak: primitív, statikus grafika, folyamatos kattogás, nehézkes irányváltás. Kell egy kis türelem, mire a sokk elmúlik, az irányítás, pontosabban a folyosókra való rákanyarodás ütemét a játékos ujjai elsajátítják. Innentől kezdve nagyon addiktív, szórakoztató, egyre nehezedő, szerencsét is igénylő a játék. A billentyűkiosztás újradefiniálható, a régész jól reagál a noszogatásra. Két dolog hiányzik igazán személy szerint, egyrészt nem változik a kamrák mérete, pedig a sír fix teljes mérete ellenére sírról-sírra finoman lehetett volna az alakjukat bonyolítani, másrészt a pac-man-nél megszokott előre gondolkodós befordulás... ezt nem tudom máshogy megfogalmazni. Egyszerűségének sokkján felül kell emelkedni, nem egyből kikapcsolni, remek szórakozással és az átlagosnál nagyobb kihívással fogja a bizalmat meghálálni.

Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2014-08-31 18:08:41
Visszalépés az előző oldalra