Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Paras

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (1 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: MC Lothlorien Ltd, 1983
Besorolás: Stratégiai - háborús/taktikai
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: Még nem került fel a listára.
Eredeti ár: 5,50 GBP átszámítva akkori árfolyamon 353 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 29 317 Ft lenne)

<<< A FanZiX 2013/2 számában a(z) 44. oldalon bővebben olvashatsz erről a játékról. >>>

A felső hadvezetés katonai stratégái elkészítettek egy tervet, ami véget vethet a háborúnak heteken belül. Az egész az ellenség fő kommunikációs csatornáinak feltörésére támaszkodik. Március 14-én 6.00-kor huszonhét magasan képzett csapatot dobtak le az ellenséges vonalak mögé. Te vagy a parancsnoka az egyik ilyen teamnek - célod: megsemmisíteni a hidat.

A Paras egy kis létszámú csapat akciójának a szimulálása, ahol az egység 15 emberének irányítása a te kezedben van. Neked kell eldöntened minden egyes emberről, minden körben, hogy a tíz lehetséges művelet közül éppen akkor mit csináljon. A játék indításakor az egységedet ejtőernyővel ledobják a célterületre. A játék két elkülöníthető forgatókönyvet foglal egybe. Az elsőben meg kell semmisítened minden ellenséges erőt, annak érdekében, hogy biztonságos legyen a visszavonulási útvonal. A második rész pedig egyszerűen a híd megsemmisítése.
Az ellenségeid az első részben mind el vannak rejtőzve (fák, épületek, stb. mögé) és csak akkor láthatod őket, amikor tüzet nyitnak, vagy ha alkalmuk van tüzelésre (lásd később).
A második részben, az összes ellenség elrejtőzik, kivéve a három fekvő katonát közel a hídhoz. Az ellenségeid állapota a színükből látszik, piros az egészséges, sárga a sebesült, inverz pedig a fedezékben lévő. Minden ellenséged géppisztolyos, nincs kézigránátjuk.

A te 15 fős egységedet először fel kell fegyverezned, a fegyverek:
  • géppuska (machine gun)

  • géppisztoly (submachine gun)

  • rakétavető (bazooka)

  • puska (rifle)

Minden embered korlátlan mennyiségű kézigránáttal rendelkezik. Az ő állapotuk is színekkel van jelölve: kék az egészséges, fehér a sebesült, inverz a fedezékben lévő.

Fák, házak, földkupacok és tüzérségi kráterek alkalmasak rejtőzésre. Minden katonának a rejtőzés védelmi szempontból a legjobb pozíciója.
A játék során a csapatok tüzérségi tűznek is ki lesznek téve. Bármelyik embered 2 mezőnyire a becsapódástól meghalhat vagy megsebesülhet. A 'p' megnyomásával az embereidet fekvő helyzetbe tudod parancsolni az ilyen támadások idején.

A játékban 10 nehézségi szint található, a könnyebb (1-5) szintek a játék rövid verzióját, csak a második részt tartalmazzák, míg a nehezebb (6-10) szintek az egész játékot.
Embereid felfegyverzése után el kell őket helyezned a játéktér bal oldalán a kurzorgombok és az enter segítségével. Egy mezőn csak egy ember tartózkodhat. A játék ezután körökre van bontva.

Értékelés:

A nyolcadik játék és még mindig a "jól bevált" Basic. Első játék, ahol a fejlesztő(k) neve ismeretlen. Igaz, ez a játék nem tölthette el ő(ke)t túl nagy büszkeséggel.

A körítés remek, a kazettaborító kívül-belül kiváló és bőséges meg részletes. A betöltőkép gyengécske, de betöltés után ki is derül, hogy azért, mert egy Basic parancsokkal lett megrajzolva és screen$-ként elmentve. A grafika semmivel sem rosszabb, mint pl. a Johnny Reb-é, mégis gyengébb a látványvilág, pedig itt még két különböző "pálya" is van.

Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2015-10-17 20:01:14
Visszalépés az előző oldalra