Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Privateer

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (1 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: MC Lothlorien Ltd, 1983
Besorolás: Stratégiai - akció/taktikai
Géptípus: ZX Spectrum 16K
Speccyalista Toplista: Még nem került fel a listára.
Eredeti ár: 5,50 GBP átszámítva akkori árfolyamon 353 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 29 317 Ft lenne)

<<< A FanZiX 2013/2 számában a(z) 35. oldalon bővebben olvashatsz erről a játékról. >>>

Egy hadihajó kapitánya vagy Nelson idejében. Az utóbbi három hónapban Őfelsége több hajóját megtámadták francia privatérek és kifosztották az angolok muníciót szállító hajóit. A játék három fázisból áll. Az első fázisban: hírszerzési jelentések szerint Jutland partjainál egy ellenséges löveg található, ezt kell megsemmisítened. A csatahajód túl könnyű célpont lenne, így egy kisebb ágyúnaszáddal kell végrehajtanod a feladatod. Hajód tüzelésre készen várja a parancsodat, az üteg kilövési szögét és a robbanás késleltetési idejét. Vigyázz! Már csak ez az egy ágyúnaszád van, ha az is elveszik, vége a küldetésnek. Miután elintézted a parti löveget, próbáld meg elfogni az ellenséges privatéreket (egyszerre egyet), mielőtt azok elérnék a biztonságos kikötőt. Hajód manőverezéséhez használd a négy kurzorgombot (5, 6, 7, 8). Meg kell közelítened az ellenséged és tartani a távolságot 2 vagy 3 másodpercig.
Feladatodat megnehezíti, hogy közvetlen a kikötő felől fúj a szél. Több privatér van, ha megszökik egy, akkor is valószínűleg lesz még esélyed elkapni egy másikat. Ha sikerül elkapnod egy hajót, akkor belépsz az utolsó fázisba, ahol az ágyúk kapnak nagy szerepet. Meg kell várnod, míg Mr. Bush, az elsőtiszt közli veled, hogy az ágyúk készen állnak a tüzelésre. Ekkor gyorsan ki kell adnod az 1-9 gombok lenyomásával a helyet, ahová az ágyúk lőjenek. 1 - a kép balszéle, 5 - a képernyő közepe, 9 - a kép jobbszéle.

A privatér (Privateer) olyan kalóz, aki állami engedéllyel, kalózlevéllel "dolgozik". A hajó egy kalózhajó, a legénység viszont elfogása esetén hadifogolynak minősül. A privatérek megtámadják és kifosztják az engedélyüket kiadó ország ellenségeinek hajóit és a szerzett javakból 10%-ot leadóznak kalózlevelük kiadójának.
Ennek az alig rejtett állami kalózkodásnak egy párizsi nyilatkozat vetett véget 1856-ban, de számos ország még utána is rossz útra tévedt. A játék bőven a nyilatkozat előtt, az 1800-as évek elején játszódik, mikor a franciák még bőszen alkalmazták a módszert, főleg az angol hajók ellen. Anglia igyekezett megőrizni tengeri fölényét, a játék helyszíne a Balti-tenger, ahol a francia privatérek megtámadják őket.

Feladat: Feladatod a franciák kiiktatása és a szállítóhajók útjának biztonságossá tétele, amihez egy parti löveget és öt kalózhajót kell megsemmisíteni.

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2015-10-17 18:07:49
Visszalépés az előző oldalra