Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Punchy

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (1 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Sinclair Research Ltd, 1983
Besorolás: Arcade - Hunchback-klón
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: Még nem került fel a listára.
Eredeti ár: ingyenes
(mai árszinthez viszonyítva 0 Ft lenne)

<<< A FanZiX 5/0 számában a(z) 19. oldalon bővebben olvashatsz erről a játékról. >>>

Eredetileg Hunchy (a Hunchback becézése) címmel jelent meg 1983. júniusában, majd három hónap után licenc hiánya miatt lett átalakítva és átnevezve. Punch és Judy egy tradicionális vásári bábszínházi műsor szereplői. Quasimodo, más néven Hunch-back szerepére, pontosabban szerepét is lecserélve Bobby szállt be, mint nem licencköteles hős. Issi és a Mr.Micro a Crazy Golf után ezzel a játékkal sokat javított megítélésén.

Feladat: A csúnya, gonosz Punch bezárta Judyt a Punch & Judy standján, ezért a bátor Bobby rendőrrel ki kell szabadítanod, végigvezetve őt az egész színpadon. Bobbyt Judy hívta fel, hogy megmentse. A Punch & Judy hagyományai szerint a közönség segíti Bobbyt át a színpadon, és mondja neki, hogy mikor kell átugrani az akadályokon. Ugorj át a színpadon található lyukakon, kerüld el a szurkálókat, a rohadt paradicsomokat és persze a tortákat is, amit feléd dobálnak. Tökéletes időzítésre lesz szükséged, hogy pontosan átugorj a repülő szőnyegre, ami átrepít a krokodilok fölött. Hébe-hóba Judy küld kolbászt, amit Bobbyval elkaphatsz. lehet fogni. Mikor 3 kolbászt elkapsz a '8'-as gomb megnyomásával átrepülsz a következő képernyőre teljesen sértetlenül. Ezt a varázslatot hagyd meg az igazán nehéz szakaszokra. Bobby haladása látható a felső tekercs közepén, amely a színpadot ábrázolja. Minden képernyő egy bizonyos időn belül teljesítendő, ami látszik a jobb felső sarokban. Ez az elvárt idő a választott szinttől függ. Minden képernyő befejezése után jár egy bónusz sisak, ami a felső tekercs bal oldalán látható. Minden ötödik sisak begyűjtése után bónusz pont jár. Azonban minden alkalommal, mikor Bobby hibázik, elveszíti az összes bónusz sisakot és kolbászt. Mikor Bobby regenerálódik, onnan folytatja útját a színpadon, ahol elakadt. A játék elején Bobbynak 3 hibára van esélye. Ez 60.000 pont után egyel nő. Ha kiszabadítottad Judyt, akkor kezdődik minden elölről, amíg el nem veszíted a hibalehetőségeid vagy ki nem kapcsolod a számítógépet! A játék menüben nehézségi szintek közül választhatsz (az 1-5 gombokkal). 0-val kezded a játékot.

Értékelés:

A Century Electronics nem túl fantáziadús Hunchback-jénak klónja kényszerből feltupírozva vásári komédiázássá. A screen módosítására már nem jutott idő vagy úgy gondolták, hogy az a kutyát (jelen esetben Bobbyt) sem érdekli. A sztori a kényszerű módosítás hatására élettelibb lett. Az első feltűnő jelenség a játékban egyértelműen a sok digitalizált beszéd meg a kacagás. A játékban hallható dallamok, effektek szinte tökéletesek, így zeneileg, hangzásban elégedettnek kellene lenni, de a leglényegesebb, ami minden kutyalépésnél hallatszik, az a sustorgó nem tudom milyen hang, nagyon nincs rendben. Grafikailag már árnyaltabb a kép. Egyrészt szép színesek a képek, a képernyő fix része jól kidolgozott, bár a betűtípussal hadilábon állok. A figurák már egy szinttel lejjebb léptek, de még mindig hozzák az átlagos szintet, kivéve a rohadt paradicsom, az szétcsúszott. A negatív, a mozgás, normál esetben is kicsit darabos, de egyenletesen az, ám mikor sok mozgó dolgot kell megjeleníteni, akkor piszkosul belassul, ezzel váratlan hibára kényszerítve a játékost. A vezérlésre ezen kívül nincs több panasz. A színpadon előrejutva egyre nehezebbek a feladatok, ami csak abból áll, hogy a különböző irányból érkező nehézségek leküzdését időben össze kell egyeztetni. No és persze ott van az 5 választható nehézségi szint. Átlagos, de jópofa játék, kicsit egysíkú, de szerethető feladattal.

Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2014-08-31 16:06:04
Visszalépés az előző oldalra