Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Automania

3 csillagos Cikk értékelése: 3,87 (23 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Mikro-Gen, 1983
Besorolás: platformjáték
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 31.
Eredeti ár: 6,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 446 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 37 046 Ft lenne)

Ha még valaki nem tette volna meg, akkor javaslom nézegesse intenzíven a Speccyalista Top 100-as játéklistáját, mert igencsak kafa játékok bukkannak onnan elő "közös tudatalattinkból", mint Attenborough a kenguru erszényéből.

Az Automania egy ötrészes sorozat (1. Automania, 2. Pyjamarama, 3. Everyone's a Wally, 4. Herbert's Dummy Run, 5. Three Weeks in Paradise) első darabja, egyenesen 1984-ből. Az évszámot azért találom fontosnak hangsúlyozni, hogy láttassam, hogy két évvel a Speccy megszületése után is már készültek olyan játékok, melyben meglepően méretes objektumok rohangálnak "röcögés" nélkül a képernyőn, miközben zene szól a hangszóróból.

A főhős, Wally a sörpocakjával, a krumpliorrával szeretnivaló figura. Ha nem csak olyan játékokat filmesítenének meg, mint a Tomb Raider, meg a Mortal Kombat, akkor Robbie Coltrane számára eszményi szerep lenne. A feladat tulajdonképpen egyszerű. Wallynak tíz autót kell összeszerelnie úgy, hogy a műhellyel szomszédos raktárból áthordja a hiányzó alkatrészeket és felviszi az emelőn lévő félkész autóhoz. Persze ebben a szokásos kóricáló tárgyak, teleszkópos padló, meg a rendelkezésére álló, folyamatosan csökkenő idő is akadályozza. A raktár elrendezése - és így a kikerülendő akadályok helye - minden szinten változik. Kedves, szeretnivalóan bumfordi grafikájú - nagyon jópofa, amikor Wally ki-kinéz a képből a játékosra - platformjáték. Egyetlen idegesítő tulajdonsága csak annyi, hogy a felvett darabokat pontosan a helyükre kell illeszteni, ami nem mindig sikerül elsőre.

Ha már megemlítettem, hogy a játék egy sorozat első darabja, akkor azt is érdemes felidézni, hogy a kiadó 100 Font (1984-es árfolyamon, hahó!) díjat ajánlott fel annak, aki a legmagasabb pontszámot éri el a játékban a megadott idő alatt úgy, hogy megadja a játék végén megjelenő kódot.

Feladat: összeszerelni tíz autót.

Tipp: sérthetetlen Wally POKE 64675,201

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2005-08-07 00:00:00
Visszalépés az előző oldalra