Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Return of the Jedi: Death Star Battle

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (2 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Sinclair Research Ltd, 1984
Besorolás: Arcade - Lövöldözős
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: Még nem került fel a listára.
Eredeti ár: 4,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 315 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 23 354 Ft lenne)

<<< A FanZiX 2013/1 számában a(z) 84. oldalon bővebben olvashatsz erről a játékról. >>>

A játék Spectrum átiratát a Parker megbízásából a Panama Joe-hoz hasonlóan az Amazon Systemsnél készítette el Les Fairbrother, aki biztos a Csillagok háborúja-specialista volt a cégnél, mert a másik, ki nem adott játékot, a Star Wars-ot is ő konvertálta. Nem tudom miért nem maradtak a sztorinál, de így biztos könnyebb volt a megvalósítás, ugyanis Spectrum előtt még az Atari 2600-as, 5200-es konzoljára és szintén az Atari 8 bites mikrógépeire jelent meg a játék, egyik sem a programozót kényeztető erőforrásbőségéről híres.

A játék elején a B gomb megnyomásával lehet két nehézségi szint közül választani, amiről semmilyen visszajelzés nincs azon kívül, hogy sárga színű Tie Interceptor csak a nehezebb szinten van. A sztori egy alternatív változat, a filmhez képest elég nagy csúsztatásokkal, például Darth Vader nagyon nem ért rá le-föl röpdösni az Ezeréves Sólyomra vadászva, sőt a Halálcsillag felrobbantásakor már meg is halt. Mindegy, a lényeg, hogy Lando Calrissian vagy, a Millennium Falcon parancsnoka és két különböző, mégis hasonló képernyőn kell elérned a monstrum űrállomás bukását. A zöld űrhajók a legkevésbé veszélyes ellenségeid, ezekkel nem tudsz ütközni, "áthatolnak" rajtad. A sárgákkal és a kék űrsiklóval ne ütközz, mert meghalsz. Vigyáznod kell még a mindig feléd mozgó hő érzékelős sugárral, ami a képernyőn vízszintesen mozogva, meghatározott időközönként halálos sugarat bocsát ki. Ha eltalál, egy életednek lőttek. Helyileg a portálok helye és a Halálcsillag között található, kis kék objektum lenne ez a veszélyes fegyver. A portálokat is védi egy vízszintesen látható fehér lézersugár, ami néha megszakad, ezeket az időpontokat kell kihasználnod az átjutásra, ha rosszul időzítesz: meghalsz. Vigyáznod kell még, mert először szinte fel sem tűnik, de zöld, picike lövedékekkel lőnek is rád, ezek szintén egy életet követelnek, ha eltalálnak. Ha már a Halálcsillagnál vagy, akkor a középső két sávra koncentrálj, ja és eddig nem volt szó a lövés mikéntjéről. Fontos, hogy ne sűrűn lőj, mert akkor a lövéseid rövidtávúak lesznek, hagyni kell egy kis időt a lövésnek, hogy "kibontakozzon" és elérje távoli célját. Ha sikerül felrobbantanod a fő reaktort, akkor próbálj találni egy semleges területet, mert az űrállomás felrobbanásakor minden egyes védelmi rendszer darabka egyik balra, másik jobbra nagy sebességgel kirobban helyéről és ahogy már megszokhattad, ezek is életveszélyesek. Többnyire a képernyő szélén lehet találni egy semleges zónát, amit elkerül a törmelék, de ez tényleg csak többnyire igaz. A képernyő oldalirányban átjárható mindkét irányban, de csak neked, így könnyen át is ugorhatsz veszélyes helyzetben a másik oldalra.

Feladat: Küldetésed célja a Halálcsillag megsemmisítése. Ennek elérése nem lesz könnyű, mert nagy erőkkel védik az űrállomást. Először túl kell élned a rád vadászó Tie Interceptorok könyörtelen támadásait. A Halálcsillag eléréséhez figyeld meg a látszólag véletlenszerűen nyíló portálokat. Ezek a portálok biztosítják a Tie Interceptotoknak a bejutást a bázisukra, egyben a Millennium Falconnak is ezen portálokba való bejutás az egyetlen esélye, hogy átjusson a védelmi rendszeren. A bejutáshoz szükséged lesz nagyon gyors, tizedmásodperc-pontos időzítésre. Ha behatolsz, akkor is számolnod kell még a hőérzékelős sugárral. A Halálcsillag felrobbantásához ki kell lőnöd a fő reaktort és az ahhoz vezető útvonalat - ekkor a szörnyű robbanás még mindig veszélyes rád is, mert több száz lángoló tűzgolyó száguld ilyenkor az űrbe. A játékban előrehaladva láthatod, ahogy a Halálcsillag épül, védelmi zónáról védelmi zónára. A fehér objektumokat láthatod, ahogy építik be őket. Ha elkészül a munka, a Halálsugár teljesen működőképes lesz és elpusztítja a Millennium Falcont és megnyitja az utat a Birodalom világegyetem feletti uralmának. A Birodalmi Űrsikló is feltűnik néha, fedélzetén Darth Vaderrel. Nem könnyű elpusztítani ezt a járművet, de a megfelelő lépésekkel, és gyors reakcióidővel képes lehetsz rá, mikor a sikló közeledik, hallhatsz egy figyelmeztető hangot. Ha nekiütközöl, akkor egy életedet elveszted. Minden alkalommal, mikor elpusztítod a Halálcsillagot, a játék automatikusan újraindul, de a Halálcsillag építése egyre gyorsabb lesz. Célod a pontszámod gyarapítása, ezt megteheted a következőkkel: Zöld Tie Interceptor 50pont, sárga Tie Interceptor 500pont, Birodalmi Űrsikló 3000pont, Halálcsillag védelmi zóna 30pont/egység. Bónusz pontokat szerezhetsz a Halálcsillag felrobbanása után, 1000 pont a jutalmad, ha B szint van kiválasztva.

Értékelés:

A nem bevallottan, de valószínűleg Indiana Jones által inspirált Panama Joe után egy licencelt George Lucas produkciót, a Jedi visszatért kapjuk a Parker testvérektől. A kazettaborító hozza a Star Wars hangulatot, a sztori is az egyik legizgalmasabb részt dolgozza fel a maga módján. Betöltőkép nincs, a menü gyakorlatilag vezérlésválasztó, de annak tökéletes. A nehézségi szint beállítása nem tűnik végiggondoltnak, legalább valami visszajelzés lehetne a választásról. A grafika bőven teljesíti a kategóriától elvárhatót, tetszenek az életvesztéskor látható, hallható effektek. Jó a két képernyő közötti egyszerű, mégis megfelelő átvezető "videó". A hangeffektek is elérik az átlagot, egyszerűek, többnyire csipogásszerűek, sajnos zene nincs, de van egy pillanat a játék végén, két csippanás után már azt hiszem, hogy a filmből jól ismert dallam következik, de minden alkalommal csalódnom kell, mert nem folytatódik. A vezérlés variációi minden igényt kielégítenek, az irányító billentyűkre, joystickra való reagálás is remek, de a lövés megoldása nem tűnik telitalálatnak. Az első képernyőn a portálokat védő sugár sem úgy működik, ahogy illene, van olyan is, hogy láthatóan belemegyek, mégsem halok meg, mint ahogy az ellenkezőjével is többször találkoztam. A két nehézségi szint között elég nagy különbség van, a sárga űrhajók jócskán feljebb rakják a lécet. A részleteket tekintve valamivel átlag feletti játék, viszont játékélményt, addiktivitást vizsgálva megmarad az átlagos játékok szintje körül.

Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2014-08-31 15:46:40
Visszalépés az előző oldalra