Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Reversi

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (2 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Sinclair Research Ltd, 1983
Besorolás: táblás logikai
Géptípus: ZX Spectrum 16K
Speccyalista Toplista: 163.
Eredeti ár: 5,95 GBP átszámítva akkori árfolyamon 382 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 31 716 Ft lenne)

<<< A FanZiX 1/0 számában a(z) 103. oldalon bővebben olvashatsz erről a játékról. >>>

A Reversi, színcserélő vagy othello néven is ismert tizenkilencedik század végi társasjáték. Ez a jelentős stratégiai játék 9 nehézségi szinten játszható, a kezdőtől a nagyon nehézig. A Reversi egy stratégiai játék, amit két ellenfél (fekete-fehér) játszik egy sakktáblához hasonló csatatéren. A játék legfeltűnőbb jellemzője egy újonc számára a drámai fordítások mindkét oldalon a játék folyamán: először úgy tűnik, hogy a fekete vitathatatlan területtel rendelkezik, majd a fehér dominál, amíg a fekete erői engedik és így tovább. A Reversi természete miatt nem biztos a győzelem, amíg a játék véget nem ér. Egy nagy tudású játékos hatalmas hadsereget is meg tud győzni, hogy oldalt váltson - a pontszámok a két játékos között így jelentősen ingadozhatnak egy játékon belül többször is. Több millió lehetséges játék van, így mindenki kialakíthatja egyéni stílusát. Ennek ellenére, a sakkal ellentétben ez a játék biztos, hogy 60 lépésen belül véget ér. A legtöbb játék valójában 30 lépésnél sem több. Ez a játék szinte teljesen gépi kódban íródott és megtestesíti a mesterséges intelligencia fogalmát. Nemrég egy számítógép bemutatón a játék egy korábbi változata 30 meccsből 28-at nyert, pedig csak félgőzzel játszott. A játékosok száma a világon, akik meg tudják verni a programot kilences, "expert" szinten, igen korlátozott. A játékot úgy tervezték, hogy minden játékos megtalálja a magának való szintet, kihívást.

A betöltés utáni főmenüben választhatod, hogy egy játékostársad ellen játszol (1), a gép ellen és te kezdesz (2), a gép ellen szintén, de ő kezd (3), mintajátékot kérsz (4), beállítasz egy startpozíciót (5) vagy kilépsz a játékból (6). A mintajátéknál az egyes gombbal vissza, a kettessel előre lépegethetsz a játszmában, majd a hármassal folytathatod is a játszmát az aktuális helyzetből.

A Reversiben a játszmát mindig a fekete kezdi. A lépés szabályos, ha a letett korong és egy másik saját korong közrefogja az ellenfél egy vagy több korongját megszakítás nélkül vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan. Ilyenkor a közrefogott korongokat meg kell fordítani és azok színt váltanak. Ha ilyen, szabályos lépés nem létezik, akkor a játékos passzol, ebben az esetbne az ellenfél következik. Ha egyik játékos sem tud lépni vagy a tábla betelt, esetleg elfogyott az egyik fél összes korongja, akkor vége a játéknak. A játék végén az nyer, akinek több korongja van a táblán, ha egyenlő a korongok száma, akkor döntetlen az eredmény. Passzolni akárhányszor lehet. A lépések egy betű-szám kombináció megadásával, majd az Enter megnyomásával lehetségesek. A betű-szám a kinézett mező koordinátáinak megfelelően az oszlop-sor értékét adja meg. A számítógép mindig az enter megnyomása után lép csak. A lépéseid közben a koordináták megadása előtt az enterrel visszaléphetsz a menübe és akár :
1. új játékot kezdhetsz
2. nehézségi szintet módosíthatsz
3. visszajátszhatod a játszmát
4. oldalt válthatsz
5. kicserélheted a színeket
6. kinyomtathatod az állást
Enterrel visszaléphetsz a játékba. A visszajátszásnál az 1-es gombbal visszafelé, a 2-essel előrefelé lépegethetsz a játszmában, a 3-assal pedig a választott időponttól folytathatod.
Ha kezdő szinten is folyamatosan veszítesz, ne veszítsd el a játékkedved, hanem alakíts ki neked megfelelő kezdőállást, hátha úgy több lesz a sikerélményed. Vagy kipróbálhatod azt is, hogy mindkét felet te vezeted, majd adott pozícióban átadod az egyik játékost a gépnek.

Értékelés:

Tipikus Psionos táblajátékos borítója van, pedig nem is Psion játék. Az értékelhetetlen, felesleges betöltőkép is követi a Psion hagyományait, csak nem az a stílus. Instrukció van bőven. A játék menüje, átláthatósága nem tökéletes, de megszokható. A grafika a maga primitívsége ellenére a célnak maximálisan megfelel. Hangoknál a korongok lerakásának, fordításának hangján kívül maximum menüzene lenne elképzelhető, de ugye ez egy 1982-es 16K-s játék, szóval elégedett vagyok.

Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2014-05-05 09:20:15
Visszalépés az előző oldalra