Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Roman Empire

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (1 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: MC Lothlorien Ltd, 1982
Besorolás: Stratégiai - történelmi/menedzser
Géptípus: ZX Spectrum 16K
Speccyalista Toplista: Még nem került fel a listára.
Eredeti ár: 5,50 GBP átszámítva akkori árfolyamon 350 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 30 413 Ft lenne)

<<< A FanZiX 2013/2 számában a(z) 21. oldalon bővebben olvashatsz erről a játékról. >>>

Rómában, az i.e. első században a birodalom császáraként célod másik hat ország leigázása. Az országok meghódításához a teljes katonaságukat szét kell zúznod. Ennek eléréséhez van 5 hadvezéred és 10 légiód 10x5000 emberrel. Hadseregeket kell építened a légiók és hadvezérek segítségével és támadást kell indítanod az ellenséges országokba. A játékban három nehézségi szint közül választhatsz (1 - könnyű, 2 - közepes, 3 - nehéz)
A játék vezérlési központja a főmenü, minden egyes lépésed után ide fogsz visszatérni. A főmenüben a PERIOD jelzi, hogy mennyi idő telt el a játék kezdete óta, lent a Vics és Defs pedig a győzelmeid és vereségeid számát mutatja.
A menüpontok:

  • Légiók (1.Legions): itt megnézheted a légióid jellemzőit, legfontosabb a létszámuk (az ember ikon alatt), valamint az utolsó oszlop jelzi, hogy melyik hadvezér irányítja őket. A többi: FE - harcképesség, M - morál, E - energia. A légiók csak akkor harcolhatnak, ha egy hadsereghez irányítod őket, amiket egy hadvezér vezet.

  • Országok/Hadseregek (2. Countries/ Armies): itt láthatod a hat rivális ország hadseregének jellemzőit (felül) és a saját 5 hadvezéred seregének jellemzőit (alul), utolsó oszlopban az országoknál azt látod, hogy melyik hadvezér támadja őket, a hadvezéreknél pedig a támadott ország száma van ugyanebben az oszlopban. A játék megkérdezi, hogy melyik hadvezérrel/sereggel szeretnél foglalkozni. Erre a kérdésre vagy nullát (visszalépsz a főmenübe) vagy egy hadvezér számát kell megadni, az ezt követő kérdés azt forszírozza, hogy melyik légiót rendeled a megjelölt generális alá, itt válaszolhatsz nullával is, ekkor a játék megkérdi, hogy esetleg elvennél egy bizonyos légiót az úriembertől? Ilyenkor megadhatod a légió számát, amit kivennél az irányítás alól. Tehát ez a menü felel a légiók elosztásáért.

  • Támadás (3.Attack): itt kijelölheted a támadni kívánt országot, valamint a vezért, akinek a serege támad.

  • Visszavonulás (4.Retreat): itt visszavonultathatsz egy adott országban állomásozó csapatot.

  • Hadi riport (5.Campaign report): kívánt országról mutat hadi infókat.

  • Következő időszakba lépés (6.Next period): ilyenkor zajlik le minden hármas és négyes pontban beállított hadmozgás, csata? Ha egy hadtested ellenséges országban tartózkodik, akkor automatikusan újabb háború részese lesz, amíg van akár egy ellenséges katona is, ha már nincs, akkor az országot elfoglaltad, a sereged pedig hazatér.


Értékelés:

Nagyon jó a körítés, a tálalás: terebélyes, kimerítő leírás, szép kazettaborító. A játék megfelelően kombinatív, összetett gondolkodásmódot igényel, jól el van találva a játékos és Fortuna szerepe. Sajnos szinte hangtalan, grafika is csak elvétve van.

Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2014-10-23 22:07:02
Visszalépés az előző oldalra