Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Scuba Dive

4 csillagos Cikk értékelése: 4,90 (21 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Durell Software Ltd, 1983
Besorolás: valósághű szimuláció
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 95.
Eredeti ár: 5,50 GBP átszámítva akkori árfolyamon 353 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 29 317 Ft lenne)

Mit is lehetne ajánlani egy forró nyári napon? Nem-nem, nem a Summer Games következik, az egy másik számítógépen lett nagy sztár, inkább következzen egy kellemes mélytengeri búvárkodás...

Ez a hangulatával magával ragadó, csöndes játék segít átélni, hogy milyen remek érzés is a víz alá merülni ... és túlélni. Búvárunk 2 barátjával együtt kihajózott, hogy gyöngyöket, elsüllyedt kincseket keresgéljen a tenger mélyén. A tenger alatt sok-sok úszkáló hal, medúza, cápa, tintahal, elektromos angolna, muréna és egyéb állat között a fenéken található kagylókból lehet kiemelnünk az értékes gyöngyszemet, amelyhez csak annyit kell megvárni, míg a kagyló szétnyitja páncélját. Egy gyors keresztbe úszás és máris kezünkben az apró kincs. A nehézséget mindössze a levegő fogyása okozza (a halakon túl, akik érintése azonnali elhalálozással jár) illetve az, hogy az összegyűjtött kincsek csak akkor válnak értékes pontokká, ha sikerül élve visszaúsznunk a hajóra. Ha búvárunk holmi felelőtlen figyelmetlenségből - vagy talán az irányítás nehézsége miatt - odakoppantja fejét egy sziklához, akkor sajnos minden összegyűjtött kincset kiejt kezéből, amelyet már meg se talál a tenger fenekén. Két búbos után pedig végleg elveszítjük eszméletünket.

A tenger mélyebb részeit polipok őrzik, karjaikon átverekedve magunkat még csodálatosabb tengervilágot találunk. Sőt! Ha mélyebbre merészkedünk, akkor barlangokban a gyöngyöknél százszor értékesebb kincsesládákat üríthetünk ki. Szerencsére ilyen mélységekben más búvárok korábban elhelyeztek tartalék levegőt, mivel ezek nélkül esély se lenne a felszínre úszni.

Az összességében szórakoztató játékból igazából csak egy picinyke cél hiányzik. Olyan jó lett volna, ha egy adott mennyiségű kincs után nemcsak a ponttáblába írhattuk volna be nevünket, hanem valami apró képpel, gratulációval is kedveskedtek volna a program készítői vagy egy elsüllyedt hajó roncsának megtalálása tenné változatossá a tenger mélységének egyhangúságát. Mivel azonban ez kimaradt, az úszkálás izgalmán kívül nem sokat tartogat ez a játék, bár az igazat megvallva, még senki se csinálta végig. Hogy van-e vége, a programozón kívül senki se tudja, de az tény,hogy egy kagylót csak egyszer lehet kifosztani és bizony a ládák száma is véges. Így hát előfordulhat, hogy ha mindent begyűjtünk, akkor kaphatunk valamit, bár valószínűbb, hogy csak szeretnénk, de nem fogunk.

A játék nagy érdeme a tengeri állatok hatalmas száma és Spectrumhoz képest szép animációja. A cápa fordulása igazán csodálatos, de a többi tengerlakó is szépen, élethűen úszik. Szimulációnak gyönyörű, játéknak kevésbé sikerült oly jóra.

Tipp: A polipnál be kell állni egy adott szögbe a karjaihoz közel és mikor megnyílik az út, akkor mindent bele. A kezünkbe pedig 250 grammnál több kincs nem fér, így bizony sokszor kell fordulni.

... és hogy 3. barátunk mikor csatlakozik a társasághoz? Erre mindenkinek magának kell rájönnie. :)

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2010-07-29 16:38:06
Visszalépés az előző oldalra