Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Spectrum Demonstration

4 csillagos Cikk értékelése: 4,75 (8 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: OCP, 1982
Besorolás: Spectrum kirakati demók
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: Még nem került fel a listára.
Eredeti ár: ingyenes
(mai árszinthez viszonyítva 0 Ft lenne)

A WoS archívumának mellékszolgáltatása az, hogyha böngészed a listát és keresel valamit, akkor igazi kincseket lehet találni. Ezzel a módszerrel leltem kirakati demókat, azaz olyan programokat, melyeket arra találtak ki, hogy reggel betöltsék az eladók a bolt ablakába kitett gépbe és az fusson a végtelenségig - vagy ha más nem hát zárásig. Gondoljatok csak bele, hogyha ilyeneket láttunk volna gyerekkorunk műszaki bizományi üzleteinek kirakatában! Egészen biztosan térdre rogytunk volna a gyönyörűségtől!

A kedvencem az OCP demója, a Spectrum kiadásának évéből, mely még csak a 16K-s - de bővíthető - gépről tud, a ZX Printert mint a jövőben - 83 közepén - megjelenő bővítményt emlegeti. Továbbá a Microdrive-ot közvetlenül kapcsolja a géphez, és a más gépekhez történő csatlakozáshoz egy RS-232 illesztőt emleget, mintha az nem lenne az Interface 1 része. Lévén az IF1 83-ban jelent meg, így ez nem is olyan nagy csoda.

ZX Spectrum Demo Casette
Print 'n' Plotter Productions

A Print'n'Plotter demója a cég termékeit - szoftver és hardver - hivatott propagálni. Nem valami nagy durranás grafikailag - sőt, egészen minimalista -, de azért egész érdekes.

ZX Spectrum 128 retail demonstration casette
Sinclair Research Ltd., 1986

A 128 kirakati demója, melynek érdekessége, hogy a Sinclair terjesztette a gépet forgalmazó üzletek számára. Az első látásra üvölt róla, hogy a Campbell Systems zseniális DLAN fényújság-szerkesztőjével készült. Viszont azért ennél egy 128-casból sokkal, de sokkal többet is ki lehetett volna hozni. Az, hogy betöltőképernyőket mutogatunk a nagyérdeműnek, azért nem a gép képességeinek a legjobb bemutatása, az újra, meg újra megszólaló zene pedig egyenesen őrjítő. Sok szempontból az OCP demója sokkal ütősebb. Nem hiszem, hogy a harmatos eladásokat produkáló 128-cas sorsa ezen dőlt volna el, de szegény gépezet lényegesen jobbat és többet érdemelt volna. Érdekes, hogy a WoS, mint ismeretlen megjelenésűt tartja számon. Lévén a 128-cas 1986 februárjában jelent meg a szigetországban és mindössze hat hónapot töltött a polcokon, a program sem származhat előbbről, vagy későbbről. (Természetesen a futtatásához 128-cas üzemmódú emulátor kell.)

Értékelés:
Ötlet: Nem értelmezhető...
Grafika: Nem értelmezhető...
Hang: Nem értelmezhető...
Kezelhetőség: Nem értelmezhető...
Nehézség: Nem értelmezhető...
Időtállóság: Nem értelmezhető...

Publikálás a portálon: 2005-09-25 00:00:00
Visszalépés az előző oldalra