Szoftver: Minden 7-re 1 játék - Spindizzy

4 csillagos Cikk értékelése: 4,85 (13 szavazatból)


Kiadás: Electric Dreams Software, 1986
Besorolás: logikai, ügyességi
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: Még nem került fel a listára.
Eredeti ár: 9,99 GBP átszámítva akkori árfolyamon 666 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 11 315 Ft lenne)

Az 1984-es Marble Madness nevű Atari játékgép számos hasonló izometrikus 3D grafikát használó játékot ihletett az otthoni 8 bites gépekre, ezek közül az egyik legsikeresebb az 1986-os Spindizzy lett, amely pár évvel később kibővített verzióban Amiga és Atari ST gépekre is megjelent. Eredetileg C64 és CPC gépekre készült el a játék, ezt követte a Spectrumra és további más 8 bites gépekre készült verzió. A korabeli szaksajtóban rendre 90% feletti értékeléseket kapott a játék.

A történet szerint mi egy térképészeti vállalatnál dolgozunk mint "Trainee Assistant Cartographer for Unknown Worlds" azaz ismeretlen világok gyakorló térképész segédje. Mivel felfedeztek egy új világot, ahol egy furcsa mesterséges világ függ az űrben, ezt gyorsan fel kell térképezni, a munkához kapunk egy távvezérelt robotot, amelynek neve "Geographic Environmental Reconnaissance Land-Mapping Device", röviden GERALD.
Mivel az idő pénz, a pénzt pedig nem szereti a vállalat pazarolni, ezért korlátozott idő áll rendelkezésünkre a munka elvégzésére. Ha a robotunk megsemmisül, akkor mivel újat kell gyártani, és lesugározni, kevesebb lesz a felhasználható időnk is. Szétszórva a világban értékes ékköveket találhatunk, ezek felvételéért plusz időt kapunk. A küldetést akkor teljesítjük sikeresen, ha az összes (386) pályát bejártuk, és mind a 220 ékkövet összeszedtük.

A leírás nem említi, de amikor új képernyőt derítünk fel, azért is kapunk 8 jutalom másodpercet. A pályán itt-ott ellenséges robotokba lehet botlani, amelyek az időnket kezdik fogyasztani. GERALD-ot elveszítjük, ha túl magasról esünk le, és összetörik, valamint ha kipottyanunk a végtelen űrbe, esetleg vízbe esünk. Ilyen esetekben az utolsó szilárd pontra kerül az újra gyártott példány.
A játékot Kempston joystick-kal, vagy billentyűzetről játszhatjuk, az elforgatott irányítás miatt érdemesebb ez utóbbi módszert használni megfelelően bedefiniált gombokkal. Billentyű definiálásnál további funkciókat is felfedezhetünk: a Map és Pause egyértelmű, a Score gombbal megnézhetjük, hogyan állunk a feladat elvégzésével. A tűzgomb funkciója, hogy nagyobb sebességre kapcsolja a robotot, erre főleg meredek emelkedők leküzdéséhez lesz szükség, de óvatosan használjuk, mert a végén könnyen elrepülhetünk az űrbe. A Freeze azaz fagyasztás, nagyon hasznos funkció, azonnal megállítja a robotot. Change pedig a robot alakjának a megváltoztatása, lehetséges a kezdeti csúcsán álló gúla, golyó, és pörgettyű, ezeknek némileg eltérőek a fizikai tulajdonságai.

A pályákon több helyen is belebotlunk majd az idegenek által hátrahagyott trükkös berendezésekbe, ezeket a padlón található kapcsolókkal vezérelhetjük, amelyek vagy lifteket indítanak el, vagy megváltoztatják a pályaelemek elhelyezkedését. A bal alsó sarokban időnként felbukkan egy jelzés, hogy milyen kapcsolót kéne keresnünk. Az éppen aktivált kapcsolók képe a pálya alsó csücske mellett látható, egyszerre kettő lehet aktív. A padlón található X jelek kikapcsolják a kapcsolókat, ezzel néha hosszas fejtörést okozva, hogyan lehet a kapcsolótól a felhasználás helyéig úgy eljutni, hogy közben nem veszítjük el a bekapcsolt állapotot?
További különleges mezők még a jég, ami értelemszerűen csúszik, a víz, ahol elmerülve elveszítjük a robotot, és a trambulin, amivel nagyot lehet ugorni.
Az 1-4 gombokkal nézőpontot lehet váltani, hogy ne tévedjünk el, a jobb alsó sarokban lévő iránytű található.
A kezdőpálya és az attól keletre (jobbra-le) található pályák a gyakorló pályák, itt egyszerűbbek az akadályok, és lassabban fogy az idő, valamint a Fagyasztás funkció se kerül időbe.

Tipp: CDBBh és DC96h címeken található CALL utasításokat kell kinullázni az örökidőhöz, így már lesz esélyünk a feladat teljesítésére, de így is sok-sok órába fog telni! Anno több mint 24 óra folyamatos játékkal nem sikerült végezni, és valódi gépen nem volt snapshot... :)

És ha már a játék végénél tartunk: egy programhiba miatt a Spectrum tulajdonosok kimaradnak a gratulációból, csak simán kilép a főmenübe a játék, egy elrontott billentyűfigyelés miatt: a végén megkérdezi, hogy szeretnénk-e még tovább bolyongani, itt az Y és N billentyűkre várna:
BCA6 21 C5 BC   LD  HL, BCC5
BCA9 CD D0 B7 CALL B7D0
BCAC CD 19 CA CALL CA19
BCAF 3A 08 5C LD A, (5C08)
BCB2 F6 20 OR 20
BCB4 FE 79 CP 79
BCB6 CA 30 B9 JP Z, B930
BCB9 FE 6E CP 6E
BCBB C3 42 BF JP BF42
B7D0 a szöveg kiírása, a CA19 pedig billentyűfigyelést végez:
CA19 AF      XOR  A
CA1A DB FE IN A, (FE)
CA1C E6 1F AND 1F
CA1E FE 1F CP 1F
CA20 20 F7 JR NZ, CA19
CA22 C9 RET
Akkor tér vissza, ha egyetlenegy gomb sincs lenyomva. Az 5C08h (LAST_K) változóban pedig akkor lenne a lenyomott billentyű kódja, ha nem IM 2-ben futna a program? Valószínűleg eredetileg amikor ez a program rész készült, még a ROM megszakítás futott, és a CA19-es rutin még azt nézte, van-e lenyomva gomb.

Nem tökéletes, de használható javítás:
BCAC 3E 5F    LD  A, 5F
BCAE DB FE IN A, (FE)
BCB0 CB 67 BIT 4, A
BCB2 CA 30 B9 JP Z, B930
BCB5 CB 5F BIT 3, A
BCB7 CA 42 BF JP Z, BF42
BCBA 18 F0 JR BCAC
BCBC 00 NOP
BCBD 00 NOP
Még egy apróság a végére: a pályaadatokat tartalmazó 12840 bájt bitre pontosan megegyezik a C64-es verzióban található adatokkal. De ezen összehasonlítás közben kiderült, hogy közkézen forog olyan hibás Spectrum verzió, ahol 4 bájt hibás a pályaadatokban, egész pontosan a memóriában 66E4-66EFh címeken található 3F 05 55 FE, a helyes 00 01 57 19 bájtok helyett. Emiatt, a térképen a baloldalt alul látható vár jobb oldali csücskében lévő bástya lesz hibás, sérült a fal, és hiányzik az ittlévő ékkő is! Ez a hiba nem új keletű, a több mint 20 éve EP-re átírt változatban is benne van a hiba. Érdekes lenne megnézni különböző kiadású gyári kazettákat, hogy azokon hibás vagy hibátlan program van-e? Az előbb említett játék végi billentyűfigyelési hiba benne van az általam fellelt összes verzióban.

Értékelés:

Sajnos látszik a Spectrum verzión, hogy a játék alkotója inkább más gépeken van otthon, ugyan maga a játéktér jól elkészült, minden más kimerül RST 16 (PRINT CHARACTER) ROM rutin használatában, hangok esetén a BEEP rutinban. Bár a pályaadatokban benne van a C64-en használt színezési információ, ezek nincsenek használva, a pályák színezése fixen fekete alapon, a pályasorszámából kalkulált 4 szín (zöld, sárga, cián, fehér) valamelyike. Lehetett volna játszani a többi gépre készült verziókhoz hasonlóan a különböző papír-tinta szín kombinációkkal.

De a játékba belefelejtkezve már észre se vesszük ezeket az apró hiányosságokat, csak azon törjük a fejünket, hogyan lehet átjutni ahhoz az ékkőhöz?

Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2013-02-07 19:15:21
Visszalépés az előző oldalra