Szoftver: Minden 7-re 1 játék - 1984

4 csillagos Cikk értékelése: 4,79 (19 szavazatból)

(A képre kattintva ki is próbálhatod egy javascript emulátorban!)

Kiadás: Incentive Software, 1983
Besorolás: menedzser
Géptípus: ZX Spectrum 48K
Speccyalista Toplista: 223.
Eredeti ár: 5,50 GBP átszámítva akkori árfolyamon 353 Ft
(mai árszinthez viszonyítva 29 317 Ft lenne)

Az 1984 egy menedzserjáték, amiben az Egyesült Királyság 1984-ben megválasztott miniszterelnökeként kell tevékenykednünk mindenki megelégedésére. A játék a brit gazdaság 1983-as valódi adataival kezdődik, innen kell 1999-ig eljutnunk, túlélve 3 parlamenti ciklust és két választást. Határoznunk kell adókról, segélyekről, fizetésekről, költségvetésről, hitelekről, banki alapkamatról és még rengeteg olyan dologról, amelyek megingathatják az addigi egyensúlyt. Minden év forgatókönyve ugyanaz, ugyanazokat a kérdéseket, táblázatokat kapjuk egymás után. Minden döntés, és nem csak az egyértelműen rossz döntés után megkaphatjuk a be nem adott lemondásunk elfogadását.

Az éves forgatókönyv állandó elemei:

1. Kormányzati mérleg: megtudhatjuk, hogy mennyi a
   - bevételünk a különféle adónemekből
   - kiadásunk a támogatásokra, fizetésekre, segélyekre
   - a bevételek és kiadások közötti különbség

2. Főbb gazdasági jellemzők megtekintése:
   - infláció
   - munkanélküliség
   - GDP
   - aranytartalék
   - ipari termelés
   - kereskedelmi mérleg
   - átlagbér
   - dollár/font árfolyam

3. Banki alapkamat megadása (az aktuális évre érvényes)

4. Kapunk egy grafikont arról, hogy az öt fő terület, amire hatással vagyunk, mennyire van kiegyensúlyozva. Figyelve ezeket az értékeket, megtudjuk, hogy mely területek szenvednek hiányt és mely területek vannak túlfinanszírozva.

A területek:
   - a kormányzat
   - az ipar, kereskedelem, mezőgazdaság
   - lakosság
   - bankok, biztosítók
   - külföld

5. Bértárgyalások. Az ország három fő munkavállalói csoportjának (köztisztviselők, közalkalmazottak és a többi munkavállaló) képviselői járulnak elénk egy béremelési kéréssel, amire tennünk kell egy béremelési javaslatot, óvatosak legyünk, mert csak egy ajánlatot tehetünk mindhárom csoportnak, ha az ajánlatunkat nem fogadják el, akkor az általuk igényelt, akár irreális bérkövetelés lesz jóváhagyva. Meg kell próbálnunk a 2. pontnál megadott inflációnak megfelelő szint környékére korlátozni a béremeléseket, különben túl nagy lesz a bérkiáramlás és nő az infláció.

6. Banki befektetéseink. Csak annyit fektessünk be, amennyit nagyon muszáj.

7. Minisztériumok költségvetése. Minden terület költségvetésénél vegyük figyelembe, hogy az ott dolgozók bérét és a tőkeberuházásokat is fedezni kell. Pl. ha a bértárgyalásoknál sokat engedtünk a közalkalmazottaknak, akkor biztos sokat kell emelnünk az egészségügyi kereten is. Miután elfogadjuk a költségvetést, a minisztériumoknak még van lehetőségük reklamációra, amit figyelmen kívül is hagyhatunk, de módosíthatjuk is a költségvetéseket.

A következő "minisztériumok" vannak:
   - Társadalombiztosítási
   - Hadügyi
   - Egészségügyi
   - Oktatásügyi
   - Kereskedelmi és Ipari
   - Szállítási
   - Igazságügyi
   - Környezetvédelmi
   - Lakásügyi
   - Egyéb ügyek

8. Adók, járadékok, segélyek: Itt beállíthatjuk, hogy mennyi legyen az aktuális adók és járadékok mértéke (egyszerre csak 10 százaléknyi változtatás lehetséges), ezzel pl. jelentősen emelhetjük az állam bevételeit, vállalva az emiatti elégedetlenséget.

9. Külföld támogatása: harmadik világ támogatása, próbáljunk se túl keveset, se túl sokat adni.

10. Ipari engedmények: az ipar és mezőgazdaság támogatására szánt éves összeg.

11. Ha idáig eljutunk, akkor kapunk egy évértékelést a gazdasági mutatóink alapján, ami a választások idején válik nagyon fontossá, mert ha mutatók szerint szegényes a teljesítményünk, akkor nem kapunk a kormányzásra több bizalmat.

Év elején még belefuthatunk kabinetgyűlésekbe, ahol általában egyszerű kérdésekre igen-nem válaszokat adhatunk. Pl. a védelmi tanács jelzi, hogy az öregedő eszközöket le szeretné cserélni és szeretne 10% költségvetés-növelést vagy ki kell mentenünk a gazdasági válság miatt csődközelbe jutó bankokat a csávából.

Ha nem jutnánk el az első újraválasztásig sem, nyugodjunk meg, a miniszterelnökség nehéz pálya, ráadásul a szimulált 80-as évekbeli brit közeg sem olyan toleráns, mint a Magyarországon megszokott. Sok esemény, helyzet nagyon aktuálisnak hathat, ami nem a véletlen műve, a programozó, Rob M.H. Carter basic-ben megírt munkáját dícséri. A kivitelezés egyszerű, nélkülözi a grafikai finomságokat, de a játékélményt nem rontva, ilyen szempontból talán csak a szándékos lassúság kifogásolható. Zene nincs, hangok is csak elvétve, de nem is hiányoznak, kivéve talán az elejére egy himnusz brit hazafiúi érzelmeinket fokozandó, szimulálva az eskütételünket.

Tipp: ajánlom az általam "fordított" magyar változatot (a pénzügyekhez nem értést és angolul nem tudást lelkesedéssel tudtam csak pótolni)

Értékelés:
Ötlet:
Grafika:
Hang:
Kezelhetőség:
Nehézség:
Időtállóság:

Publikálás a portálon: 2010-02-08 16:18:41
Visszalépés az előző oldalra