Klubélet: Retro videó- és kvarcjáték kiállítás 2014

4 csillagos Cikk értékelése: 4,93 (15 szavazatból)

Nagyon nagy sikernek bizonyult az idei, 6. Retro video- és kvarcjáték kiállítás, ahol a számos játékplatform mellett Sinclair gépekkel is ismerkedhettek a látogatók.

Idén 6. alkalommal nyílt meg Sakman szervezésében a Retro video- és kvarcjáték kiállítás, mely szerencsére továbbra is megőrizte interaktív jellegét. Most sem csak játékkonzolok kapnak helyet a nevezett eseményen, hanem mikroszámítógépek is, hiszen itthon legtöbben ezen ismerkedtek játékokkal és programozással egyaránt. A helyszín idén is a sok szempontból autentikus Csokonai Művelődési Központ volt, ugyanaz, ahol annak idején a "kommodorosok" és a "spektrumosok" vívták csatáikat.

A kiállítási terület egyik sarkát a Sinclair gépek foglalták el és már itt is megcsodálhattak a látogatók egy csehszlovák Didaktik és egy szovjet MACTER klónt. Emellett a tárlat egyéb pontjain is szép számmal akadtak klónok vagy olyan készülékek, melyeknek tervezői jócskán ráhangolódtak a ZX Spectrum 48K stílusára.

Az arénában, azaz a terem központi területén két sorban elhelyezett asztalokon kiállított gépek a rendezvény hagyományait követve hozzáférhetők voltak a látogatók számára. A sinclair.hu csapata két ZX Spectrum 48K-s géppel vonulhatott fel egy nagyobb asztalnyi területen. Különféle technikai nehézségek és meghibásodások kiküszöbölésével és jó néhány sikertelen töltés után a Wizard of Wor ZX Spectrum változata (Edy, Pgyuri és Njózsi 2007-es fejlesztése) került az egyik gépre, a játékot kisgyermekek és egyetemisták egyaránt örömmel nyüstölték.

A második gépen néhány soros programok begépelésével próbálhatták ki a látogatók a Spectrum BASIC szerkesztőjét és azt, hogy milyen könnyen hozhatunk létre valami látványosat ezen az egyszerű programozási nyelven. Pgyuri útmutatásokat nyújtott a tanácstalan, okostelefonon edződött lelkek számára és a kitartást muffinokkal jutalmazta. Mindenki megtanulta, hogy mi a különbség a K, L, C és E kurzorok között.

Külön köszönet illeti Hpeter, njozsef és Pgyuri speccyalistákat, akik saját hardvereiket bocsátották a közönség rendelkezésére! Talán nem csak én érzem úgy, hogy sikerült még egy évvel kitolni szivárványos platformunk valós élettartamát azzal, hogy ismét egy újabb nemzedék ismerkedhetett testközelből a ZX Spectrummal, köztük középiskolások és kisgyermekek is. A szürke alapra szitázott színes kulcsszavak talán még egy nemzedék emlékezetében ott derengenek majd, mikor visszaemlékeznek a Wizard of Wor-ra, vagy éppen programozóként a Sinclair BASIC zseniális találékonyságára.

Egy kis bónusz: ugyan nem a sinclair.hu szervezésében, hanem a köreinkben is ismert Nagy Károly gyűjtő ténykedése folytán ideiglenesen jó néhány keleti ZX Spectrum klónnal bővült a megtekinthető gépek köre. Ezek számára sajnos már nem jutott hely a kiállítási területen és csak egy fél délutánt töltöttek a helyszínen, a megtekintők köre pedig jobbára az ismerős rajongókra korlátozódott, de így is sikerült jó pár használható fotót készítenem róluk, ezeket fogadjátok ajándékul a Creative Common licenc szellemében.


Retro videó- és kvarcjáték kiállítás 2014 galéria Betöltés

Publikálás a portálon: 2014-10-24 13:08:02