Hardversimogató: Gelka GP-2 botkormány illesztő

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (6 szavazatból)

Gyártó: GELKA, Technológiai Osztály
Kiadás: 1986
Eredeti ár: 400.00 Ft
Komment: Ki ne emlékezne a címben szereplő szlogenre?! Ennek ellenére még számunkra is újdonság volt, hogy a Gelka Technológiai Osztálya ZX Spectrum illesztők fejlesztésével, gyártásával is foglalkozott.

Fém dobozos kempston botkormány illesztő. Személy szerint a doboz nagyon tetszik, kecsesen gömbölyített sarkok, mégis robosztus kivitel, ugyanakkor kétségtelen, hogy egy nehéz fém ház nem túl praktikus egy Spectrum illesztőnek. A cukiság mutatója mindent figyelembe véve azért elég magas. Szétszerelelés után rögtön szembe ötlik egy írógéppel írt sorozatszám, esetünkben az 57-edik példányt tesztelhettük. Ebből nyilván megpróbálhatunk következtetni arra, hogy ennyit bizonyára legyártottak és miután speccyalista berkeken belül igen ritka jószág, így talán megkockáztathatjuk, hogy 100 körüli darabszámban készülhetett.

A NYÁK igen kezdetleges vetekszik a gyerekkoromban kézzel rajzolt, vaskloridban mart fényceruza panelemre. A forrasztási oldalon rögtön kiveri a szemünket egy apró tervezési hiba, miszerint a dobozt összetartó csavar furata alatt épp egy átkötés van, amit aztán hoki drótozással pótoltak. Prototípusnál még nyilván elfogadható egy efajta megoldás, de sorozatgyártásnál már nem épp a legigényesebb megoldás.

A felépítés miatt a joystick kábel a billentyűzet felett megy át, ami kényelmetlen és szakszerűtlen megoldás. A joystick csatlakozó forrasztása a nyákon gyenge, rövid használat után eltörhet, miután más rögzítést nem alkalmaztak, ráadásul ferdén kerültek beforrasztásra, így esztétikailag sem tökéletes.

Maga az illesztő hibásan működik, nem jól kezeli az egyidejű átlós irány és a tűz gomb kombinációját, nem ad folyamatosan megfelelő értéket az adott port olvasásánál, így a legtöbb akciójátékhoz alkalmatlan. A joystick kivezetésen nincs meg az 5V, ami az autofire joystcik-ok ezen funkcióját nem teszi elérhetővé és ráadásul a berkeinken belül fejlesztett G-Tech kiegészítő sem üzemel vele.

Összességében inkább kortörténeti érdekességű leletek, de aki manapság egy kis igazi Spectrum-ozásra vágyik meg se próbálja rádugni a gépére. Erre a célra tengernyi jobbnál-jobb illesztőből válogathat.


Kapcsolódó dokumentumok
Sajnos jelenleg semmilyen dokumentummal nem rendelkezünk ehhez a hardverhez.

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2022-04-18 22:43:48