Hardversimogató: Triton Quick Disk

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (7 szavazatból)

Gyártó: Radofin Electronics
Kiadás: 1985
Eredeti ár: 119.00 GBP
Komment: Elfeledett hŐsök

A Triton Quick Disc lemezegység 2,8 hüvelykes lemezek használatát teszi lehetővé Commodore 64, ZX Spectrum, MSX, Aquarius és Dragon 64 személyi számítógépeken, melyeket a 80-as évek közepén forgalmaztak. (Ezen a pályán indult ZX Spectrumhoz a Crescent Quick Disk is, de erről egyelőre nem sok infóval rendelkezünk.)

Tetszetős krémszínű dobozban lakik a meghajtó, társbérletben a tápegységgel, együttesen 25×22,5×6,5 cm-es teret foglalnak és 3,2 kg-ot nyomnak. Saját illesztővel csatlakozik a Spectrumhoz, ami átmenő forgalmat biztosít nyomtatónak vagy további egyéb illesztőnek. Legfeljebb két meghajtót használhatunk egy géphez, ezért az egység dobozán található egy meghajtóválasztó kapcsoló, de újabb egység csak újabb illesztővel csatlakoztatható.

Quick Disk formátum

A Quick Disk egy 2,8 hüvelykes lemezformátum, melyet a Mitsumi jegyez. A Mitsumi a OEM eszközként kínálta portékáját, a "csomagolást" ügyfelei igényeire bízta, így a lemezformátumok kapacitás és lemeztokozás tekintetében némiképp eltértek egymástól (2,8", 3×3"és 3×4"), belül valamennyi de 2,8-inch-es mágneses médiát használ és oldalanként kitörhető írásvédő füllel rendelkezik.

A 80-as években az 5?-es meghajtók meglehetősen drágák voltak, így a Mitsumi Quick Disk jó eséllyel szállt versenybe az akkori 8 bites személyi számítógépek adattároló piacán. Elterjedt volt az akkori MIDI eszközökben, szintetizátorokban, samplerekben is, Legsikeresebb talán a Nintendo Famicom Disk Systemjében volt.

Hardver

Habár floppy lemezt használ a Quick Disk, mégis a szalagos rendszerek (stringy floppy) közé tartozik miután a fájlok elérése szekvenciális. Egy normál lemezegységnél az egyes sávok elérését az író/olvasó fej léptető motoros pozicionálása valósítja meg, a Triton QD azonban ötvözi a floppy lemez forgását a fej folyamatos mozgásával, ami egy spirális pályát képez a lemez felületén, hasonlatosan a bakelit hanglemezhez. Ezt a spirált 8 másodperc alatt járja be a fej és tér vissza a kiinduló állapotba. Ez azt jelenti, hogy az elérési idő legrosszabb esetben is csak nyolc másodperc, a formázás pedig ennek köszönhetően rendkívül gyors.

Általánosságban elmondható, hogy a rendszer sokkal gyorsabb, mint a Microdrive, sebességben a Wafadrive-val összemérhető.

Operációs rendszer

A Spectrum verziónál a T-DOS az illesztő shadow ROM-jában kapott helyet. A lemez egy oldalán maximum 20 fájl tárolható.

Az új parancsok:

  • Format *n
  • Cat *n
  • Save *n;b;''
  • Save *n;m;'; kezdőcím; végcím
  • Load *n; ''
  • Erase *n; ''
  • Copy *n1 to n2; ''
11 új hibaüzenet tájékoztathat bennünket, ha valami balul sülne el.

Kritika

Lemezmeghajtóhoz képest lassú, szalagos egységhez képest túl drága és nem tartalmaz soros/párhuzamos portot sem. A ZX Interface 1 és a Triton Quick Disk nem csatlakoztatható egyidőben.

Technikai adatok

Formázatlan kapacitás:144 KB
Formázott kapacitás:100 KB/oldal
Szektorok száma:20/oldal
Szektor méret:2,5 KB
Adatátviteli sebesség:101,6 Kbit/s
Rögzítési sűrűség:4410 BPI

Válaszidők

Formázás:8 s
Katalógus:2,5-8 s
SCREEN betöltése:2,5-8 s
Jet Set Willy betöltése:7 s


Kapcsolódó dokumentumok
Sajnos jelenleg semmilyen dokumentummal nem rendelkezünk ehhez a hardverhez.

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2022-04-24 22:40:38