Hardversimogató: DivMMC

4 csillagos Cikk értékelése: 4,86 (7 szavazatból)

Gyártó: ZAXON
Kiadás: 2013
Eredeti ár: 27.00 GBP

A nyolcvanas években használt magnó és floppy használata nem csak nehézkes, de mára a hardver elöregedése miatt egyre kevésbé tartható is. Szerencsére akadnak modern alternatívák.

A DivMMC egy, a ZX Spectrumhoz készült bővítőkártya, a korábbi DivIDE és DivIDE Plus kártyák továbbgondolása, továbbfejlesztése. A legnagyobb különbség a DivIDE és a DivMMC között, hogy míg az előző (mára szintén kihalásra ítélt) CF kártyákat, illetve IDE csatlakozó felületű merevlemezeket használ, utóbbi a típustól függően SD/MMC vagy microSD médiát. A DivMMC a DivIDE-hez hasonlóan teljesen nyílt rendszer, a tervek, kapcsolási rajzok és egyebek mind letölthetők. Képes ugyanazt a firmware-t használni, mint a DivIDE, amelyből több is rendelkezésre áll.

DivMMC modellek

A DivMMC-ből - éppen nyitottsága miatt - több különböző kivitel is létezik, ezek különböző méretű (E)EPROM-ot illetve RAM-ot tartalmaznak. Az eredeti Olaszországban született és két (standard méretű) SD-kártyát kezelt, NMI gombot, és opcionálisan Reset gombot is tartalmazott. A másik változat a holland Ben Versteeg, ByteDelight által készített DivMMC EnJOY!, mely egy teljes méretű SD kártyát használ, valamint a Reset és NMI gombok mellett egy Kempston-kompatibilis joystick csatlakozó is helyet kapott rajta alapkiépítésben. Nem tartalmaz átmenő élcsatlakozót, és bedobozolt kivitelben is készül. 128KB RAM-ot tartalmaz, és egy 4GB-os SD kártyát is mellékelnek hozzá. A harmadik a Piotr Bugaj által készített, egyszerűen DivMMC-nek nevezett változata, mely 8K EEPROM-ot és 512K RAM-ot tartalmaz. MicroSD kártyát használ, helyet kapott rajta a Reset és NMI gomb, de a Kempston-kompatibilis joystick csatlakozó hiányzik róla. Ez orvosolható a szintén Piotr Bugaj által készített lánykártyával vagy az átmenő élcsatlakozóra csatlakozó Kempston interfésszel. A mellékelt képek egy ilyen, Kempston lánykártyával ellátott DivMMC-ről készültek.

A negyedik kivitelt szintén Piotr Bugaj jegyzi, PicoDivSD néven, ez az általa készített DivMMC minimalista változata. Szintén microSD kártyát használ, de nincs lehetőség lánykártya csatlakoztatására, és nincs átmenő élcsatlakozó sem, valamint a Reset gomb is lemaradt. Ezt ZX Spectrum 128K vagy későbbi modellek esetén lehet jól használni, mert azokon van beépített Reset gomb és rendelkezésre állnak a Sinclair 1 & 2 joystick csatlakozók.

Mindegyik modell kompatibilis a ZX Spectrum minden verziójával, de jumperrel illetve DIP-kapcsolókkal kell kiválasztanunk, hogy melyik változathoz akarjuk csatlakoztatni. Ezt csak kikapcsolt állapotban tegyük, ahogy az SD (illetve DivIDE esetén CF) kártyát is csak ilyenkor távolítsuk el vagy helyezzük be. Némelyik modell azt is megengedi, hogy jumperrel vagy DIP kapcsolóval letiltsuk magát a DivMMC-t.

Az ESXDOS

Hasonlóan a DivIDE-hez, a DivMMC-vel is többféle firmware-t lehet használni. Mind a Ben Versteeg, mind a Piotr Bugaj féle DivMMC változatok az ESXDOS 0.8.5-ös verzióját ajánlják, és az is van rájuk flash-elve. Saját memóriakártya használata esetén első lépésként FAT32 fájlrendszerrel meg kell formáznunk, majd arra ki kell csomagolnunk a DivMMC.rar archívum tartalmát, könyvtárstruktúrával.

Ha a DivMMC csatlakoztatva van a ZX Spectrumhoz, akkor indításkor a DivMMC bootolását láthatjuk. Felismeri a memóriakártyát, majd közli, hogy betölti az ESXDOS alapszoftvert, valamint az NMI és a TRDOS-emuláció szolgáltatásokat. Ezután a már jól ismert ZX Spectrum reset képernyő következik, végén a gép 48K-s ROM-jából a Copyright sor. Itt kell megemlíteni, hogy a DivMMC firmware 128K-s (+2, +3) gépeket is azok 48K-s ROM-jával indítja, a 128K-s BASIC, illetve a +3-as DOS parancsok jelenleg nem elérhetőek. Az ESXDOS egy későbbi verziójában ígérik a 128K ROM-mal való kompatibilitást, illetve a FAT32 alatt hosszú fájlnevek kezelését.

A DivMMC használható pusztán az NMI gomb használatával is. Ennek megnyomására a memóriakártya tartalma listázódik, ekkor a következő funkciók érhetők el:

Navigációs lehetőségek

Cursor fel, leKurzor fel, le
Curso jobbra, balraElőző, következő oldal a listában
EDITEgy könyvtárral fentebb lép
ENTERAlkönyvtárba belép

Fájl betöltési lehetőségek

VKépernyőfájl megjelenítése (SCR, SNA, CODE formátumok)
I,OTAP fájl beállítása bemenet (LOAD), illetve kimenet (SAVE) céljára
A,B,C,DTRD fájl beállítása TR-DOS emulációhoz a megfelelő lemezcímke alá
ENTERAutomatikus betöltés és futtatás. Támogatott formátumok: TAP, SCR, SNA, Z80, TRS, BASIC

Egyéb lehetőségek

SPACEKilépés
RReset
SFutó programról snapshot készítés
HSúgó képernyő, amelyen a fenti információk olvashatók

Ezek a lehetőségek (és még több is) a Spectrum BASIC-jéből is elérhetők úgynevezett .command (dot command) parancsokkal. Ezek a memóriakártyán a BIN könyvtárban találhatók, ahová magunk is másolhatunk további parancsokat, így bővíthető a rendszer.

Dot command alapkészlet

.lsJelenlegi könyvtár listázása
.cdKönyvtárváltás
.cpFájl másolás
.mvFájl átnevezés
.mkdirKönyvtár létrehozása
.tapein, .tapeoutBetöltéshez, mentéshez TAP fájlok beállítása. Mentéskor létre is jön a megadott fájl.

Figyelem! A mentés nem zárja le a memóriakártyán a fájlt, azután a .tapeout parancsot "-c" opcióval kell hívni, különben a FAT32 fájlrendszer sérül a kártyán!

.lstapTAP fájl tartalmának, blokkjainak listázása.
.moreSzövegfájl tartalmának listázása.
.chmodDOS fájlattribútumok beállítása fájlokon.
.vdiskTRD fájlok beállítása lemezcímke (drive ID) alá.
.fileFájl típusának kiírása.
.speakczEgyszerű beszédszintetizátor.
.hexdumpFájl tartalmának listázása hexdump formátumban.
.snaploadSnapshot fájl betöltése/futtatása.
.playpt3, .playsqt, .playstc, .playwayKülönböző típusú (Protracker 3, Soundtracker, WAV) hangfájlok lejátszása.
.gramonEgyfajta monitorprogram, külön leírás kellene róla.
.partinfoA memóriakártya partícióit írja ki. Szigorúbb, mint maga az ESXDOS, Linux alatt formattált kártyán "invalid MBR" hibát ír.
.dumpmemA memória tartalmát lehet fájlba íratni, opcionálisan már létező fájl felülírva.
.dskprobeA teljes memóriakártya (illetve egy-egy partíció) tartalmát lehet hexdump formátumban listáztatni.
.DivIDEoSpeciális videofájl lejátszása.

Példa a rendszerhez további dot command parancsok hozzáadására:

.mktrdÜres TRD fájl létrehozása, letölthető innen.
.playzxmZXM formátumú videók lejátszása. A parancs bináris, assembly forráskódja és egy ZIP fájlban két példavideó letölthető innen, bár 48K-s gépen nem ment.

Ezek a parancsok nem csak a BASIC parancssorból működnek, hanem BASIC program utasításaiként is. A TR-DOS emuláció elegendően teljesnek tűnik. A RANDOMIZE USR 15616 hatására parancssorból kezelhetjük (egy .vdisk utasítás után) a TRD lemezképek tartalmát. A Beta128 illesztő dokumentációjából a WoS-ról az alábbi példa is működik:

10 RANDOMIZE USR 15619 : REM : CAT "a:"

Az ESXDOS alapvető funkciói RST08 híváson keresztül érhetők el, a standard POSIX open, close, read, write, stat rendszerhívásokat használhatjuk. Ezzel közvetlenül a memóriakártya FAT32 fájlrendszerében lévő fájlokat kezelhetjük.


Kapcsolódó dokumentumok
Sajnos jelenleg semmilyen dokumentummal nem rendelkezünk ehhez a hardverhez.

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2022-04-24 23:40:38