Hardversimogató: TZX Mouse

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (11 szavazatból)

Gyártó: GoCoM & SSW Team
Kiadás: 2010
Eredeti ár: nincs adat

Ezúttal nem egérről esik szó, hanem egy a magnót helyettesítő készülékről, egérszerű csomagolásban.

A MegaBit-X elnevezésű 2010-es Speccyalista napon mutatta be Gondos Csaba nekünk TZX lejátszóját, amely segítségével magnó nélkül tölthetők be programok ZX Spectrumba. Ez a remek találmány azon az elven alapszik, hogy belső memóriájába előre, meghatározott módon feltöltött TZX formátumban szereplő programokat tárol, amelyeket gombnyomásra lejátszik. Az eszköz a magnó csatlakozón keresztül közvetlenül kapcsolódik a ZX Spectrumhoz, így egyszerűen a LOAD "" paranccsal az eredeti módon (bejelentkező képpel, egyedi loaderrel, stb.) betölthető bármely program.

Valójában Csaba ezt már ez előző évben kifejlesztette, amelyet az akkor sajnálatos módon elmaradt rendezvényen nem tudott bemutatni, azonban szerencsére egy kellemes ZX vacsorára elhozta magával a prototípust, amelyre azonnal felfigyeltünk. A garázskapu-nyitóba szerelt aprócska, belső hangszóróval is bíró eszköz kellemes csipogása magával ragadó volt, még Spectrum-mentes környezetben is.

Elképzelés

Korábban a Spectrum háttértárak fejlesztése során legfontosabb szempont volt a minél nagyobb adatátviteli sebesség elérése. Esetünkben azonban egy olyan lejátszó kifejlesztése volt a cél, mellyel korhűen élhetjük át a kazettás programbetöltést, de mégis annál jóval megbízhatóbban, esetleg plusz kényelmi szolgáltatásokkal fűszerezve.

Manapság az emulátor formátumok közül a TZX típus az, amely legjobban megőrzi az eredeti betöltési eljárásokat. Ráadásul a programok szinte kivétel nélkül hozzáferhetők ebben a formátumban. Ezek után már kézenfekvő volt, hogy egy olyan eszközt kell készíteni, amely TZX fájlt képes lejátszani, ami a régi kazettás magnetofon jeleit állítja elő.

Hardver

Az elektronika tervezésénél a minimalista szemlélet volt az irányadó, a legegyszerűbb, legkevesebb alkatrészből, ugyanakkor még jól használható szolgáltatásokkal.

A kapcsolás főbb részei az 1K program és 64byte RAM memóriával rendelkező PIC12F675 mikrokontroller, SPI buszos flash memória, és a tápfeszültség (elem) kapcsoló áramkör.

Ebben az első verzióban a lejátszó egy programgyűjteményt tartalmaz, mely a felhasználók által nem lesz változtatható.

A mikrokontrollerben futó saját fejlesztésű program valósítja meg a TZX kódolás visszaalakítását hangfrekvenciás jelekké. A memória 3 vezetéken (chip select, clock, data in/out) csatlakozik a kontrollerhez, a két változatban 64 és 8Mbites IC-k működnek. A mikrovezérlő kimenete jelformálás után már a Spectrum EAR bemenetére csatlakozik, akár a kazettás magnó. Az eszközben található miniatűr hangszóró csak a retró hangzást szolgálja. A flash memóriába az összeszerelés előtt kerül IC-programozóval beírásra a TZX szerkesztővel összeállított fájl.

Működés

Az egyik nyomógomb a tápfeszültség kapcsolását is végzi az áramkörben, majd a másik nyomógombbal a lejátszandó program kiválasztását végezhetjük. Ezt többféleképpen végezhetjük.

Lépegethetünk egyenként előre vagy választhatjuk a 8 bites bináris beírási módot, ilyenkor a két gomb segítségével írhatjuk be binárisan a betöltendő program sorszámát, miután az első menüprogram betöltődött. A betöltés végén a lejátszó a következő gombnyomásig kikapcsol, miután saját memóriájába elmentette a programszámláló állását. A precízebb, tisztább jeleknek köszönhetően, a TZX időzítések szerinti akár négyszeres turbó sebességű betöltési módot is használhatunk.

Megjelenés

A lejátszó megvalósítása során a legnagyobb kihívást, mint mindig, a dobozolás jelentette. Ez az első variációban egy üresen, újonnan is beszerezhető "garázskapu távirányító" dobozkája volt. Erről kapta a lejátszócska a TZX Mouse elnevezést.

Menü

A TZX Mouse-ban végül a Speccyalista TOP 100 kapott helyet és tetszetős menüt is készült hozzá, melynek segítségével könnyedén kiválasztható a betöltendő program. Ebben az esetben a menü fütyüli el binárisan a kiválasztott program sorszámát az ENTER lenyomására a lejátszónak.

A grafikát ismét Molnár Péter (Mopi) neve fémjelzi. A kis menücske a "pole" pozícióból várja a rajtot. A még gyorsabb betöltés érdekében Tom-Cat Z802TZX segédeszközével turbósítottuk is.


Kapcsolódó dokumentumok
Sajnos jelenleg semmilyen dokumentummal nem rendelkezünk ehhez a hardverhez.

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2022-04-25 10:03:31