Hardversimogató: ZXPand

5 csillagos Cikk értékelése: 5,00 (8 szavazatból)

Gyártó: Charlie Robson / EightyBits
Kiadás: 2011
Eredeti ár: 50.00 GBP
Komment: Expander ZX81 módra

A ZXpand - melyet Chlarlie Robson "követett el" az RWAP Software számára - a ZX81 harmincadik születésnapjának méltó megünnepléséhez készült.

Ez a kütyü nem más, mint egy SD kártya illesztő, amiről könnyedén tölthetünk be .p fájlokat, FAT- kompatibilis és az alkönyvtárak használatát is megengedi. Mindemellett 32K memóriával is rendelkezik, mely konfigurálhatóan többféle nagyfelbontású módot is támogat. Kiegészíthető a ZXpand AY hangmodullal is, mely AY-3-8910-at használ a hangkeltéshez és Zon-X kompatibilis.

Opcionálisan 9 tűs Atari típusú botkomrány csatlakozót is ráberhelhetünk, bár a ZX81 programok joystick támogatottsága eléggé gyér.

Bár nem a harmincadikra, de én is szülinapomra leptem meg magamat vele, ezúton szeretném felhívni a figyelmeteket rá és megosztani a tapasztalataimat. Egy olyan speciális változatot rendeltem, melyen a 32K RAM letiltható, hogy meg lehessen kínálni hátulról például egy 64K RAM pakkal. Ezt alapvetőn amiatt kértem, hogy a MUZIX81 audio processzorral is lehessen majd használni, az pedig kívánja a sok memóriát. Most nyilván engedélyeztem a belső 32K RAM-ját és el is indult és ezzel teszteltem.

Működés

Manapság mondhatnánk, hogy Plug'n play, mert csak csatlakoztatnunk kell és máris használható.

Induláskor rögvest kiírja a képernyőre, hogy: ZXPand 1.x. A FAT kompatibilis SD kártyákat kezeli, és egyaránt szereti a FAT12, FAT16 és TAT32-es formátumokat. Az alkönyvtárak használatát is támogatja, de nemcsak lépegethetünk közöttünk, hanem ZX81-en is készíthetünk alkönyvtárakat. A szabványos .p fájl formátumot kedveli és az összes nagyfelbontást használó programot is futtathatjuk.

Az eszközt kezelő parancsokat a ROM-ban a printert maceráló utasítások helyére tették, amúgy az új parancsok implementációja az eszközön található árnyék-ROM-ban található.

A LLIST helyén egy CONFIG parancsot kapunk, amelyhez az alábbi paraméterek adhatók:
"V"aktuális verzió kiirása
"R=nnnnn"RAMTOP beállítása, NEW kiadása
"M=L"'Low' or 8-40K RAM mapping beállítása
"M=H"'High' or 16-48K RAM mapping beállítása
"M"aktuális RAM mapping kiirása
"D=útvonal"aktuális könyvtár kijelölése
"D="gyökérkönyvtár beállítása, ua mint a '/'
"X"shadow ROM kikapcsolása a következő reset-ig

A CAT parancs a COPY helyére költözött be, így a Z lenyomására megjelenik a CAT és kártya hiányában 3/0-val bevégzi, egyébként nyilván a kártya katalógusával tér vissza. Adott alkönyvtár tartalmát így listázhatjuk ki:

CONFIG "D=GAMES" [ENTER]
CAT

Használható az alábbi forma is:

CAT "../GAMES"

Egy Nokia 6600-ból zsákmányolt 32M-es SD kártyát dedikáltam erre a feladatra. A rámásolt .p fájlokat rendben be tudtam tölteni és futtatni, de a hosszú fájlnevekkel már nem birkózott meg a ZXPand, sőt egyáltalán nem lehetett betölteni ilyen fájlokat, csak és kizárólag a standard 8.3-as elnevezést komálja. Ennek ellenére a CAT azért mutatja ezeket is.

Egy program betöltése SD kártyáról, ami mondjuk a HIRES könyvtárban található, az alábbiak szerint néz ki:

CONFIG "D=HIRES" [ENTER]
LOAD "CRUSH" [ENTER]

A LOAD parancsnak azonban vannak új funkciói is. Előfordulhat, hogy programunkat adott memóriacímre szeretnénk betölteni, ekkor használjuk ezt a formátumot:

LOAD "PROGRAM;{memóriacím}"

Ugyanakkor lehetnek olyan programok, melyek használják a printer rutinokat vagy a karakter táblát a ROM-ban, ilyenkor az ezzel a formával a program betöltése után lekapcsolhatjuk a ZXpand árnyék ROM-ját egy következő resetig:

LOAD "PROGRAM;X"

Kazettáról továbbra is tölthetünk be a sima LOAD "" paranccsal. A normál SAVE parancshoz képest a ZXpand SAVE-je rendelkezik egy új lehetőséggel, egy adott memóriadarabot is lementhetünk, sssss címtől, hhhhh bájt hosszan:

SAVE "PROGRAM;sssss,hhhhh"

Kazettára csak a CONFIG "X" parancs kiadása után tudunk csak menteni.

A DELETE parancs is kakukk módjára az LPRINT helyén húzta meg magát. A LOAD-SAVE esetében nem kell bajlódnunk a .p kiterjesztéssel, azonban törléskor a teljes fáljnevet meg kell adnunk:

DELETE "fájlnév.p"

Firmware / ROM upgrade

ZX81-es körökben abszolút élő eszközről beszélhetünk, rengeteg fórum bejegyzés foglalkozik vele és rendszeresen lehet firmware és ROM frissítésekhez is jutni.

Az én eszközöm egyébként egy 5.1-es verzióra hallgató ROM-ot és egy 1.3 firmware-t tartalmazott, amiről hamar kiderült, hogy nem a legfrissebb párosítás, így legalább ezt is kipróbálhattam. A firmware frissítését igencsak könnyű elvégezni, mert az SD kártyáról betölthető. A letöltött firmware képállományt kicsomagolva kell rámásolni egy frissen formázott SD kártyára. Ezt helyezzük be az illesztőbe és hard reset hatására elkezdődik az upgrade, kigyullad a piros led és villog a zöld, és ha megtörténik az upgrade, akkor a ZX81 resetel. Különösebb erőfeszítés nélkül sikerült is frissítenem a legújabb verzióra a kis ZXPandomat, amit elég könnyű ellenőrizni, miután induláskor ezzel jelentkezik be.

A ROM frissítéshez vagy egy EPROM-égetőre lesz szükségünk, vagy rendelhetünk az RWAP-tól friss EPROM-ot, amit csak be kell dugnunk az illesztőnkbe. Mindenestre érdemes először ellenőrizni, hogy a miénk mit tartalmaz, ezt az alábbi utasítással tehetjük meg:

PRINT PEEK 7679 [ENTER]

Erre a válasz egy kétjegyű szám lesz, pl. 51, ami az 5.1-es verziószámot jelenti. Az épp aktuális ROM verzió 6.6, így én beégettem ezt az én EPROM-omba.

Dobozolás

Az illesztőt úgy tervezték, hogy alapesetben pont belepasszoljon egy MEMOPAK dobozába, csak egy apró rést kell ejteni a doboz oldalán az SD kártyának.

Emuláció

Az EightyOne emulátorhoz készült egy kiegészítés, mellyel kipróbálható és használható emulátorban a ZXpand, ezt az EightyOne X 1.0 X3.7-es verziója már tudja. A programokat az \MMC_CARD mappában kell elhelyeznünk. A ZXpand emulációhoz válasszuk ki a Hardware menüt [F6], az Interfaces-nél pipáljuk ki a ZXPand-ot, a Drives alatt pedig az IDE-nél válasszuk ki az MWCFIde-t.

ZXPand-Commander

Nagyon korrekt Márton kommanderszerű fájl menedzsert is készítettek hozzá, mely a ZXpand-Commander névre hallgat és jelenleg az 1.8-as a legfrissebb verziója. A program teljes funkcionalitásának kihasználásához érdemes a 2.2 firmware-re frissíteni.

Az alábbi funkciókkal rendelkezik:

  • könyvtárak tallózása
  • programok futtatása
  • alkönyvtárak készítése
  • szövegfájlok megjelenítése
  • monokróm BMP fájlok megjelenítése
  • fájlok és üres alkönyvtárak törlése
  • fájlok és alkönyvtárak átnevezése
  • fájlok másolása és mozgatása
Minden helyzetben a [SHIFT+H] billentyűkombinációra érhető el a HELP. A program teljes forrása is hozzáférhető, de a fejlesztő kéri, hogy az esetleges javításokat, újdonságokat küldjük el neki, hogy azok a hivatalos verzióba is bekerülhessenek.

Kapcsolódó dokumentumok
Sajnos jelenleg semmilyen dokumentummal nem rendelkezünk ehhez a hardverhez.

Visszalépés az előző oldalra
Publikálás a portálon: 2022-04-25 15:33:34