Szoftver - Játszóház: Alter Ego

4 csillagos Cikk értékelése: 4,50 (4 szavazatból)

Az Alter Ego! című játék, már korábban felkeltette érdeklődésemet, de amikor megláttam a Spectrum változatát, akkor vált igazán érdekessé. Mindig is szerettem logikai játékokkal játszani, sőt az utóbbi időkben készíteni. A mostani játékot 2011-ben követte el két Orosz programozó, Denis Grachev és Shiru. Denisnek ez a második játéka, Shirunak 2004-től napjainkig, több programja került napvilágra. Na, de lássuk a játékot!

Én és Én meg a sok kincs

A játékban kettős személyiséggel megáldott emberkék vagyunk, akinek az a feladata, hogy a 40 különféle kacifántos pályáról, összeszedjük a kincseket. Ez elsőre nem is hangzik bonyolultnak, csak hogy ott van az a másik Én, aki ugyan azt csinálja, mint Én, csak a másik oldalamon, mintha tükörben nézném magamat. Ezt képzeljük el úgy, hogy ha Én a pálya bal szélén állok, akkor a másik Énem, pontosan velem szemben a túloldalon. Amikor elindulok magammal szemben, akkor egyszer csak össze találkozok magammal és ha tovább megyek, akkor eltávolodok magamtól. Ha leesek, leesik a másik énem is, ha felmászok a létrán, mászik a másik is, a levegőben. Vannak kincsek, amiket csak úgy tudok elérni, ha segítségül hívom a másik Énemet. Ekkor a két Énem helyet cserél, és amelyiket eddig irányítottam, az lesz a másik Én, míg a Másik Én lesz amelyiket tovább irányítom. De, a bibi ott kezdődik, hogy ezt a személyiség cserét nem lehet korlátlanul végrehajtani. Minden pályának meg van határozva, hány csere lehetséges és ha e lehetőségeket kiaknázzuk akkor nincs tovább, az irányított figuránkkal kell összeszedni minden további kincset. Aztán az akadályok is ott vannak, akik ide-oda, fel-le mozognak és ezeknek, ha neki megyünk, végünk van.

Nem könnyű az Én életünk

A játékban minden pályát jó alaposan át kell nézni és meg kell tervezni, mikor melyik Énünkkel kell oda menni és összeszedni a kincset. Ha elfogynak a rendelkezésre álló életek, akkor a játéknak vége és kezdhetjük elölről az egészet. Az időzítés is nagyon fontos, nem mindegy mikor indulunk el és milyen sorrendben akarjuk megszerezni a javakat. Egyszóval ízig, vérig logika az egész, némi ügyességgel fűszerezve.

A kivitel minden igényt kielégít, ami viszont nekem hiányzik a 128-as zene és a játék közbeni aláfestő melódiák. Ennek ellenére a játék fő témáját 48-as beeperre megírták és nagyon szuper lett. A főképen még dolgozhattak volna és a menü is lehetne színesebb, tartalmasabb. Mindezen hiányosságok ellenére, mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, mert jó játék.


Publikálás a portálon: 2023-02-06 08:14:25