Szoftver: Rádióamatőr programok

4 csillagos Cikk értékelése: 4,60 (35 szavazatból)

A ZX SPECTRUM számítógépre jellemző, nagy szoftver ellátottság a rádióamatőr programokban is megmutatkozik. Több nagyon jól sikerült, és jó egypár közepes tudású program készült erre a géptípusra. Nagyon nagy számú a házilag saját felhasználásra készült program, amelyek számát nehéz lenne megbecsülni is. Most a "profi" programok közül szeretnék néhányat bemutatni. Talán a legjobban John Person angol rádióamatőrtől /G1FTU/ származó programok a legelterjedtebbek, és a legjobban használhatók a különböző forgalmazási üzemmódok dekódolására. Eddig általam ismert programjai a CW, RTTY, SSTV üzemmódokban nyújt segítséget a kezdő és alkalmasint a profi felhasználóknak. E három program, mind adás, mind vétel oldalon nagyon jól használható. A programokra jellemző, hogy semmilyen modemet nem igényel, maximum az adás oldalon a gépből kijövő jelet kell egy ellenállásosztóval a mikrofon bemenethez illeszteni. Adás-vétel váltása külső kapcsoló, célszerűen lábkapcsolóval megoldható.

CW program

A távíró program adás oldalon a begépelt szöveget, mint keyboard a megfelelő, előzőleg beállított sebességgel leadja. A szöveg az adás alatt tovább írható és folyamatosan leadja a gép. Adásoldalon lehetőség van mind normál, mind gyorsbillentyű használatára a joystick segítségével /tűz-normál billentyű, jobb-bal-el-key/. Lehetőség van billentyűzetről is az előbbi funkciókat végrehajtani, de a billentyűzet gyengesége miatt nem célszerű használni. Vevő funkciója nagyon rugalmas. Képes felismerni az adási sebességet és ez szerint dekódolni. Beállítható, hogy a beállás lassú gyors vagy rögzített értekkel történjen. A program egyedül álló tulajdonsága, hogy bemeneti aktívszűrővel rendelkezik. Mind a sávszélesség mind a kiválasztott frekvencia beállítható. Vétel közben az adó képernyő írható, így folyamatos adásvétel üzem megoldható. A program még számos kiegészítő funkcióval van ellátva, ami a forgalmazás közben célszerűen kihasználható.

RTTY program

A szokásos RTTY szabványoknak megfelelő üzemmódokat biztosítja a felhasználónak. Adás üzemben szabványos AFSK jelet állít elő a gép, amivel szintén modem nélkül meghajtható az adókészülék. Több memória szöveggel ellátható a program, mely egy gombnyomásra aktiválható. Ezen szövegek bármikor átírhatók illetve kazettára menthetők. Vételi lehetőségei megközelítik, bizonyos esetekben meghaladja a hagyományos RTTY gépek tudását. A program nagy hiányossága, hogy a vett szövegek nem menthetők ki a gépből. Ennek ellenére a közvetlen összeköttetések során nagyon jól használható, amikor nem a szöveg archiválása, hanem a kétoldali összeköttetés a szempont. /verseny, egyszerű QSO/ A program szintén rendelkezik azzal a jó tulajdonsággal, amit a CW programban írtam, vétel illetve adás közben írható az adási képernyő és folyamatosan a gépelés ütemében le is adja.

SSTV program

Rádióamatőrök nagy problémája, hogy nehezen tudnak hozzájutni megfelelő kamerához, illetve hosszú utánvilágítású monitorhoz. Ezen hiányosságokat tudja részben pótolni a számítógépes SSTV. Részben jelző a számítástechnikai sajátosságból adódik, valamint a gép teljesítőképességből. /felbontás/ Mindezen hiányosságok ellenére nagyon jól használható. Adás üzemben kilenc szöveg memória áll rendelkezésre, ami egy gombnyomásra előhívható. Szöveg memóriákon kívül egy Spectrum screen is tölthető a gépbe. Adási felbontás nyolctól kilencvenhat másodperces sebességig beállítható. A kilencvenhat másodperces üzem közel Spectrum screen minőséget produkál. Adásoldalon színes adásra is van lehetőség. Automatikus vagy kézi vezérlésű szín váltással adhatok a képek. Frame-k száma beállítható és automatikusan ismétel. Vetéli lehetőségei szoftver megoldásokkal nagyon rugalmasan alkalmazkodik az analóg technikához. A kép kontrasztja valamint a fényereje igen nagy intervallumban beállítható. A vett illetve az adásra kerülő képek mind kazettán, mind microdrive-on vagy vele kompatibilis háttértárolón / PLUS D/ egységen rögzíthető. Gyors háttértároló eseten nem gond az adómemória szűkössége. Egy kép fér bele. Screenként bármilyen Spectrum kép felhasználható, ami lehet digitalizált kép, grafika vagy egyéb módon a gépbe vitt rajz.
John Person által írt programok közül még egy ismeretes, ami szintén SSTV program, de csak vételre használható. Ez a program főleg a megfigyelő amatőrök részére lehet érdekes. Vetéli funkcióján kívül tartalmaz spectrum analizátort, és egyéb hasznos segédfunkciót.
Megfigyelők részére nagyon jó a Technical software által írt RX4 nevű program. Négyféle üzemmódot képes dekódolni. CW, RTTY, SSTV, AMTOR. Minden üzemmódban a Spectrum lehetőségeit maximálisan kihasználja a program. El van látva mindazon funkciókkal, amik a megfigyelő munkánál szükségesek.

A G1FTU programokhoz hasonló és szintén modem nélküli üzemet megvalósító programok a Minicom software-k. Mind a három üzemmódra használható programot kínálnak. Lehetőségei lényegesen szerényebb az előbb ismertetettektől, de így is nagyon jól használható adás és vétel üzemben is. Elsősorban az SSTV programot említeném, ami a hét adási és a hét vett képpel nagyon hasznos szolgáltatást nyújt azoknak, akik nem rendelkeznek gyors háttértárral. Ugyan a képek felbontása gyengébb mint az előbbinél, de még így is nagyon jól felismerhető képeket lehet rögzíteni, valamint egy alkalmas segédprogrammal bevinni. RTTY programjuk előnye, hogy a vett szövegek kimenthetők, ami a robot RTTY állomások meghívásakor hasznos.

A Spectrum még számos lehetőséget a műholdak iránt érdeklődők is kihasználhatják. G4HLX által írt SUDD és SPIX elnevezésű programok, az UOSAT 1 illetve 2 beaconját, valamint CCD kamera jeleit képes dekódolni. Az OSCAR 9 műhold sajnos már nem működik. Az OSCAR 11 viszont a mai napig adja a bulletineket, telemetria adásait, valamint érdekes hangú digitoker-jét. Az Uosat 2 beacont magnóra rögzítve és a SUDD nevű program bufferjébe töltve dekódolható, kinyomtatható. Telemetria jelei terjedési előrejelzés és egyéb információkhoz felhasználhatók. A bulletin általában tartalmazza a legfrissebb műhold adatokat és műhold információkat.

A legújabb amatőr program a csomagrádiózóknak segít. HG5BMU Csaba nagyon jól használható és kevés anyagi ráfordítással megvalósítható packet programot írt. Hardware igénye összesen egy modem és egy egyszerű illesztő, ami az IN 31-es portra kapuzza a modem jeleit. /Kempston illesztő/. A program egy képernyőt kezel, ami átkapcsolható monitor üzemre is. Adó pufferbe töltött szövegek leadhatók, valamint a vevő puffer tartalma kimenthető. A program eddig nagyon jól bevált.
Spectrum softwerek közül talán jelenleg ezek a legjobban használhatók. Számos kiegészítő program van, ami az amatőrök között elterjedt. Számos QTH-QRB számító, verseny, terjedési előrejelzési program, valamint a műhold pályaszámításban használt segédprogramok állnak a felhasználok rendelkezésére. Mivel a Spectrum lehetőségei és sajátosságai nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy amatőr szinten is teljesítse a rábízott feladatokat, bízom benne, hogy még jó egypár program készül hasonló színvonalon, mint az előzőek. Ha valaki részletesebb leírást vagy felvilágosítást szeretne kapni az előbbi programokról, nagyon szívesen állok rendelkezésére minden amatőrnek. Minden felhasználónak kívánok sikeres munkát és minél több örömet a gép használatában.

Rádióamatőr rövidítések
CWTávíró üzemmód, Morse jelekkel küldünk üzeneteket.
RTTYGéptávíró üzemmód, Billentyűzet és terminál segítségével üzemel.
SSTVLassú letapogatású TV, Képátvitel kis sávszélességgel.
AMTORDigitális adatátvitel, csak szöveg, nyugtázással.
PACKETCsomagkapcsolt adatátvitel.
QTHTelephely, adóberendezés földrajzi helye.
QSORádióamatőr összeköttetés.
QRBTávolság a két állomás között.
73Minden jót amatőr köszönés. (Távíróban: --... ...--)
DXNagytávolságú összeköttetés.

Hívójelek
G1FTUAngol hívójel: John Person
HA5AWSMagyar hívójel: Székely Gábor
HA5BMUMagyar hívójel: Gondos Csaba


Publikálás a portálon: 2005-04-26 00:41:14
Utolsó módosítás: 2005-06-26 15:55:11